Afbeelding

Geen bezuinigingen maar andere keuzes

Algemeen

Goed muziekonderwijs en zwemonderwijs zijn het uitgangspunt

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA, probeerde het college van burgemeester en wethouders tijdens de eerste termijn van de behandeling van de kadernota te bestempelen als grote bezuinigers, die voorzieningen als Boogie Woogie en het zwembad Jaspers afbreken. De verantwoordelijke wethouders wilden het geen bezuinigingen noemen. Zij maken andere keuzes en willen de voorzieningen juist toekomstbestendig maken. "U komt er met elkaar niet uit", concludeerde de burgemeester dan ook na de zoveelste interruptie van Wassink.

Commerciële partners zoeken
Wassink, geholpen door fractiegenoot Sandra Prinsen, probeerde de wethouders en de fractievoorzitters uitspraken te ontlokken over de sluiting van muziekschool en zwembad. Die is volgens het CDA onvermijdelijk als beide instellingen een veel lagere subsidie krijgen. Het lukte niet. Wethouder Elvira Schepers zei dat goed zwemonderwijs voor B en W voorop staat en dat die eventueel door een andere organisatie kan worden verzorgd. Het uitgangspunt is om Jaspers toekomstbestendig te maken. Dat betekent voor B en W dat dit niet alleen met gemeentelijke subsidie kan. Er moeten commerciële partners gevonden worden, die een bijdrage willen leveren. Er is ruim twee jaar de tijd om hiervoor een goede invulling te vinden. Schepers wil dat samen met Jaspers doen. Pas vanaf 2022 gaat de "andere keuze" voor minder budget in.

Kleine bijdrage voor sportvoorzieningen
Hoewel de kadernota over de kaders, de uitgangspunten, voor de begroting voor volgend jaar gaat, ging de discussie toch vaak over de getallen in de nota, die niet altijd voor honderd procent vaststaan. Gert-Jan te Gronde, fractievoorzitter van de VVD, vond daarom dat de nota "te financieel was ingestoken". Wethouder van financiën, Inge Klein Gunnewiek erkende dat, maar gaf tegelijkertijd aan dat het waarmaken van alle ambities uit het coalitieakkoord geld kost en dat er daarom andere keuzes gemaakt moeten worden. Een bijdrage van 75.000 euro voor de uitstekende sportvoorzieningen" door de sportverenigingen vinden college en de coalitiepartijen goed te verdedigen. "Die bijdrage valt mee. Dat is 1,50 euro per maand per spelend lid", zei Henk-Jan Tannemaat, fractievoorzitter van Winterswijks Belang, "Dat is een heel kleine bijdrage." Wassink was dat niet hem eens. Die vreesde dat mensen met een kleine beurs zullen afhaken. Wethouder Schepers reageerde dat er bij de vorige extra bijdrage van de sportverenigingen, de zogenaamde crisisbijdrage die inmiddels is teruggedraaid, geen ledenverlies was geweest. Tom van Beek van Voor Winterswijk had hierover van de sportverenigingen andere cijfers gehoord. Er waren wel degelijk leden afgehaakt.

"Goed om een richting te hebben"
De wethouders en de fractievoorzitters van de coalitie wilden vooral de ambities benadrukken en dat ze daarmee voortvarend aan de slag zijn gegaan. Toch waren daar telkens de hinderlijke interrupties van de oppositie. Wethouder Wim Aalderink kon daarom een discussie over Boogie Woogie niet vermijden. Hij erkende dat de 250.000 die voor de muziekschool voor 2022 in de kadernota staat nog niet is onderbouwd. "Dat gaan we samen met Boogie Woogie doen en daar gaan we uitkomen." Het bedrag noemde hij de denkrichting. "De richting is dat we met beduidend minder geld goed muziek- en cultuuronderwijs in Winterswijk willen inrichten." Daarbij speelt de verwachting een rol dat bij de verplaatsing van Boogie Woogie naar het cultuurkwartier de kosten lager worden. "Het is goed om een richting te hebben", zei Aalderink. "Indien die niet haalbaar blijkt gaan we terug naar de raad." Na vier uur vergaderen was er tenslotte een boze reactie van burgemeester Joris Bengevoord op het voorstel van het CDA om voor de aanstelling van nieuwe ambtenaren niet een miljoen euro ter beschikking te stellen, maar slechts de helft. Daardoor zijn de "andere keuzes" voor Jaspers, Boogie Woogie en de sportverenigingen niet meer nodig. De burgemeester noemde de werkdruk van de ambtenaren al enorm. "Een paar mensen minder kan echt niet. Het ambitieniveau is hoog. Dat is met het huidige aantal ambtenaren niet te doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant