Gerrit te Kolste (links) en Jan Mengers (rechts) met in het midden Ria te Kolste en Dorien ten Dolle. Foto: Henri Walterbos
Gerrit te Kolste (links) en Jan Mengers (rechts) met in het midden Ria te Kolste en Dorien ten Dolle. Foto: Henri Walterbos (Foto: )

FC Winterswijk actief voor SamenLoop voor Hoop

'Er is meer dan voetbal alleen'

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK - Onder de 31 deelnemende teams aan de SamenLoop voor Hoop Winterswijk ook een team van FC Winterswijk. Teamcaptain is voorzitter Gerrit te Kolste. "Ik kende het fenomeen SamenLoop wel en had al gehoord dat Archeus het naar Winterswijk wilde halen. Een hartstikke mooi initiatief natuurlijk. Toen ben ik benaderd, dat het toch best wel mooi zou zijn dat FC Winterswijk ook met een team mee zou doen. We hebben het bij de teams uitgezet, op de site gezet, maar dat gaf helaas weinig reactie. Ik was ervan overtuigd dat ik van FC Winterswijk wel een team zou kunnen samenstellen, maar dat bleek in de praktijk toch lastiger dan ik dacht. Maar misschien als het voor een tweede keer georganiseerd gaat worden, dat het dan bekender is, en het wel vlotter gaat. Ik vond echter dat we mee moesten doen en ben ik zelf mensen gaan benaderen mee te doen met een team van FC Winterswijk. Het is best een goed initiatief voor het KWF."

Mooie oefening
Het team FC Winterswijk telt 17 personen, waaronder ook Gerrit's echtgenote Ria en dochter Dorien ten Dolle. "In navolging is er ook een team ontstaan vanuit de Businessclub van FC Winterswijk, maar onder een andere naam," weet Gerrit, die ook Jan Mengers benaderde. "Ik was er niet van op de hoogte," bekent Jan. "Ik had wel een keer een poster gezien, totdat Gerrit vroeg om het samen op te zetten. Dat hebben we dus gedaan en links en rechts mensen gevraagd deel te nemen. Voor mij is het ook nog eens een mooie oefening om te lopen als voorbereiding op de Vierdaagse van Nijmegen, al is dit alleen maar rondjes lopen."

Voor volgende generatie
Mengers benadrukt het belang van het evenement. "Niemand die nooit eens met kanker van doen heeft gehad. In iedere familie komt het voor. Dan is het mooi om voor dit mooie doel geld op te halen om verdere onderzoeken te kunnen doen. Met name ook voor de volgende generatie. Iedere keer ontdekken ze wel weer wat." "Het is gewoon hard nodig," gaat Gerrit weer verder. "Het hoeft aan ons misschien niet meer besteed te worden, qua leeftijd, maar kijk eens hiernaar. De volgende generatie," wijst Gerrit naar zijn spelend kleinkind. "Die ziekte zal niet tussen nu en twee jaar de wereld uit zijn. Helaas niet. Ook iemand uit ons team zit midden in deze problematiek. Hij wil zelf heel graag meelopen."

Eigen sponsoren
Om zoveel mogelijk geld op te halen benaderen de teamleden ieder hun eigen sponsoren en staat op de verenigingssite een link waarop gedoneerd kan worden. "Zaterdag hebben we hier nog een grote rommelmarkt. Daar willen we ook nog met een kraampje gaan staan om zo veel mogelijk kaarsenzakken van vijf euro per stuk te verkopen voor de kaarsenceremonie," hoopt Gerrit. "Op de zak kunnen mensen een naam of een boodschap plaatsen. Ook hebben we nog een doos met sponsorformulieren staan die mensen dan nog in kunnen vullen. Wij zijn niet zo van de acties. In het weekend zelf gaan we waarschijnlijk ook niets doen dan wandelen. Woensdagavond ga ik nog naar een laatste informatiebijeenkomst, waarbij je op kunt geven of je zo'n kraam wilt hebben, of je stroom nodig hebt en zo."

SamenLoop leeft
De SamenLoop voor Hoop leeft volgens beide heren wel in Winterswijk. Mengers hierover; "Als je ziet hoeveel er mee doen! Tijdens het werven van sponsoren kwam ik regelmatig mensen tegen die zeiden 'ik loop ook mee.' Je moet wel actief mensen vragen of ze deel willen nemen. Ik voel wel een stuk enthousiasme, om het meedoen en zoveel mogelijk geld op te halen, maar er omheen extra dingen doen niet. De naam SamenLoop zegt niet iedereen wat maar als je zegt dat het voor het KWF dan gaat het ineens een stuk makkelijker."

Bijzonder
Wat de heren er zelf van moeten verwachten vinden ze beiden moeilijk inschatten. "We zien wel wat er georganiseerd is. Als je de plaatjes ziet van vorige edities dan denk ik dat het best wel heel erg leuk wordt. Dan zal het ook best wel bijzonder worden, alleen met zo'n kaarsenceremonie al," verwacht Gerrit. Ook de club zal nog een donatie doen. "We zijn ons bewust van onze sociaal maatschappelijke functie. We willen ons als club op zo'n evenement laten zien. Er is meer dan alleen voetballen. Dat willen wij ook uitdragen. Er zijn is belangrijk en dat we het ondersteunen. Er zijn er genoeg binnen onze vereniging die met deze ziekte te maken hebben."

Meer berichten