Er wordt flink geoefend door het orkest, ook in de buitenlucht. Foto: PR Concordia
Er wordt flink geoefend door het orkest, ook in de buitenlucht. Foto: PR Concordia (Foto: )

Concordia brengt Arnibalt & het Geheim van de Muziek

Kruisselbrink schreef stuk speciaal voor de 100-jarige vereniging

Door Verona Westera

KOTTEN - Concordia Kotten is honderd jaar jong en dat wordt gevierd. Was het tijdens Koningsdag al de malletband van Concordia die Winterswijk verraste met hun optreden in De Storm, nu is het harmonieorkest aan de beurt. Op 29 juni laten zij horen wat ze in huis hebben tijdens een spectaculaire show, waarvoor een samenwerking is aangegaan met diverse toneelspelers uit de buurt. Harry Kruisselbrink schreef speciaal voor dit jubileum van Concordia het verhaal Arnibalt & het Geheim van de Muziek. Henk-Jan Heijnen staat voor het 60-koppige orkest tijdens de uitvoering. Hij koos ook samen met de Muziekcommissie de stukken die in het verhaal passen. Regisseur Wim de Roos, leidt het toneelspel in goede banen.

"De show heeft voor iedereen wel iets te bieden", vertelt Mariska Hendriksen, bestuurslid van Concordia. Wim is dat met haar eens: "We hebben nu samen gerepeteerd en ik heb de muziekstukken gehoord. Het repertoire is zeer divers", aldus de regisseur. "Klopt", zegt Henk-Jan. "Het gaat alle kanten op qua muziekstijlen. Van pop-, tot filmmuziek, maar ook klassiek. De muziek in combinatie met het toneelspel maakt dat deze voorstelling niet alleen voor de echte muziekliefhebber is, maar het wordt een beleving voor iedereen, van jong tot oud." Voor de muzikanten is het even wennen. "Zij moeten snel schakelen. De stukken worden veelal achter elkaar doorgespeeld, dus ze moeten razendsnel omschakelen, dat is best pittig", legt de dirigent, die nu ongeveer een jaar op de bok staat in Kotten, uit. Het is voor het eerst dat een dergelijk spektakel in de buitenlucht wordt opgevoerd. "Dat is ook nog even wennen, dat het buiten is, in verband met de wind, klinkt het wellicht dan toch anders", vermoedt Henk-Jan.

De toneelspelers komen van diverse toneelverenigingen. "Het zijn allen spelers met enorm veel ervaring. Iedereen is zo enthousiast, zowel de spelers als de muzikanten, dat ze soms even wat geremd moeten worden", lacht Wim. "Wat dat betreft sluit het mooi aan bij de Concordia", vindt Mariska. "Ook binnen de vereniging komen de leden overal vandaan. met name uit de divers buurtschappen. Concordia is écht niet allen Kotten, juist niet. Daarom hebben we ook de spelers uit de diverse buurtschappen. We hebben gekeken naar de rol en daar de juiste spelers bij gevraagd."

Het verhaal gaat over Arnibalt, een Romeinse grootheid die honderd jaar wordt. Voor zijn verjaardag wil hij 'het geheim van de muziek' hebben. In het verhaal wordt er een zoektocht gemaakt langs de verschillende landen en continenten. Het wordt een muzikale reis. "Het wordt een soort van puzzeltocht, waarbij aan het eind de stukjes op z'n plek vallen voor de oplettende kijkers", legt Mariska uit.

Wie het stuk wil zien is welkom op zaterdag 29 juni. Aanvang 21 uur. Iedereen is welkom vanaf 20.15 uur. Men kan een hapje en drankje gebruiken op het horecaplein rond verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten. Er staan tribunes zodat alle bezoekers het podium goed kunnen zien en het verhaal kunnen volgen. Wim: "We beginnen bewust wat laat. Het is de bedoeling dat de schemering invalt. Dat hoort in het verhaal."

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden en via de site: concordiakotten.nl, of mail. concertconcordiakotten@gmail.com. Kaarten kosten in de voorverkoop 10 euro, aan de kassa 12,50 euro.

Meer berichten