Enkele medewerken aan het openluchtspel, met wat passende rekwisieten. Foto: Lydia ter Welle
Enkele medewerken aan het openluchtspel, met wat passende rekwisieten. Foto: Lydia ter Welle

Openluchtspel van De Haort krijgt steeds meer vorm

Algemeen

HAART – Toneelvereniging De Haort brengt op vrijdag 21 en 28 en zaterdag 22 en 29 juni het openluchtspel Zonder reuring gin veuruutgang. Opnieuw is het erf van boerderij Haartmans aan de Buninkdijk plaats van handeling. Het stuk speelt in deze regio, in het midden van de jaren 50, en het is een door Erik Prange, die tevens de regie voert, en Gerard te Hennepe tot openluchtspel bewerkt verhaal van wijlen oud-regisseur van De Haort, Geert Vreeman.

Door Lydia ter Welle

Op maandagavond wordt er gerepeteerd, gebouwd en overlegd. Prange en Te Hennepe staan bij de kar van de koopman 'Kippen-Gert', een reizende koopman, die langs de boerderijen ging en overal handel in zag. Daar moest nog één en ander aan gebeuren voor het ding 'past' in het openluchtspel.

Terug in de tijd
Gezeten bij de grote buitenkachel vertelt Prange over wat hij en het team van De Haort willen bereiken. "We willen met z'n allen de toeschouwers meenemen naar 1956, het jaar waarin het stuk speelt. Wie aankomt bij boerderij Haartmans, moet zich ruim zestig jaar terug in de tijd wanen. Door hoe het eruit ziet, en dan natuurlijk ook door toneelspel", zegt Prange. Hij is vol lof over de steun die toneelvereniging De Haort daarbij krijgt uit alle hoeken van de gemeenschap. "We hebben 24 toneelspelers, maar daarnaast zijn er denk ik wel zeventig mensen die ondersteunen. Zo hebben we een sfeercommissie, die zorgt dat de aankleding van het geheel past in de tijd, de mensen van de rekwisieten, het geluid, het licht, de kostuumcommissie, de grime, het decor. En ze komen allemaal met regelmaat naar de repetitie om te overleggen, te laten zien wat ze hebben gevonden of bedacht. Ongelooflijk wat dit samen werken aan het openluchtspel een saamhorigheid en inzet teweeg brengt."

Tijdsbeeld
Terwijl hij vertelt, horen we van de achterkant van het terrein een machine aankomen. "Kijk, dat is de combine, die voorkomt in het stuk. Hij wordt bestuurd door de speler die hem straks ook in het spel moet voorrijden." De combinechauffeur stapt af, en loopt naar de schuur, om een jaren-50-motor naar buiten te duwen. Hij doet verwoede pogingen om de motor te starten, maar dat lukt nog niet zo maar. Een collega komt hem te hulp, door de motor te helpen duwen. En dan start de motor, blauwe wolken uitstotend.
Dat zijn nog maar een paar van de 'rekwisieten' die verzameld zijn. "We hebben ook nog een paar auto's, een koets met paarden, nog wat boerderijdieren, en zelfs een kippenren met echte kippen", zegt Prange.

Drie generaties
Het stuk speelt op een boerderij, waar – zoals dat in die jaren gebruikelijk was – drie generaties van een familie wonen en werken. Opa en oma – 'de olde leu' – en hun zoon en schoondochter – 'de jonge leu' – met daarbij hun opgroeiende kinderen. Het is de tijd dat de verzorgingsstaat langzaam terrein wint. AOW komt er aan, er is kinderbijslag, er zijn al pensioenen, en mede als gevolg van de oorlog is de blik van velen verruimd. De landbouwmachines beginnen ook hier voet aan de grond te krijgen, en het komt steeds vaker voor dat een boer het land bewerkt met trekker en ploeg, in plaats van met paard en ploeg. Elektriciteit wordt aangelegd, overal komt waterleiding, en met de komst van boerenwagens op 'gummi'-banden in plaats van de traditionele houten wielen verdwijnt langzaam een beroep als radmaker.

Onverwachte keuzes
Kortom: veel veranderingen. "Vooral ook in de denkwijze: vrouwen kregen steeds meer 'te vertellen' en jongeren kwamen in opstand tegen de traditionele gang van zaken. Dat leidt soms tot conflicten, tot onverwachte keuzes en dus ook zeker tot veranderingen. Van alles zit er in het stuk: haat en liefde, slecht en goed volk, humor. Zo hopen we een goed tijdsbeeld te schetsen, en we hopen dat iedereen er net zo van zal genieten als wij dat nu al doen. Het wordt een mooi spektakel zoals mensen dat van De Haort gewend zijn", zo vertelt Erik Prange. Hij is erg enthousiast over het geheel.

Aanvang 19.30 uur precies
Prange waarschuwt echter nadrukkelijk: "Let op! De voorstellingen beginnen om 19.30 uur precies. En de opstelling van het geheel betekent dat de toeschouwers over het 'toneel' lopen als ze naar de tribune toe gaan. En dat betekent dat je er niet meer langs kunt als we zijn begonnen. Wees dus op tijd!"

Kaartverkoop
Kaarten zijn voor 15 euro te koop bij Installatiebedrijf Luiten op de Haart (van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur), bij Spar Wubbels in Bredevoort, bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten en via de website www.haart-info.nl.

Lezersactie
Deze krant mag kaarten weggeven aan de lezers. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet antwoord geven op de volgende vraag: Toneelvereniging De Haort (ontstaan uit toneelverenigingen Plato en Ons Genoegen) brengt eens in de vier jaar een openluchtspel voor het voetlicht. Wat was de titel van het vorige stuk? Het antwoord mag worden gemaild naar redactie@aaltensnieuws.nl, met De Haort als onderwerp. Onder de goede inzenders verloot de redactie vijf maal twee kaarten voor de voorstelling van vrijdag 21 juni. Over de uitslag – die bekend wordt gemaakt in de krant van dinsdag 18 juni - kan niet worden gecorrespondeerd. De winnaars krijgen de kaarten thuisgestuurd.

De combine staat klaar, de motor rijdt. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant