Raad van State wijst bezwaren tegen dierenpension af

Algemeen

Raad van State wijst bezwaren tegen dierenpension aan Grote Veldweg af

WINTERSWIJK – Op 22 februari 2018 nam de gemeenteraad een positief besluit over het bestemmingsplan voor een dierenpension aan de Grote Veldweg 2, ondanks dat er veel verzet was van de omwonenden. De verwachting was dat de bewoners uit de omgeving van het pension beroep zouden aantekenen bij de Raad van State tegen het besluit. Daar is door vijftien personen gebruik van gemaakt. De bezwaren zijn behandeld op 18 maart 2019. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft daarna op 17 april 2019 een uitspraak gedaan. De ingediende beroepen tegen het bestemmingsplan zijn ongegrond verklaard.

Door Bernhard Harfsterkamp

Zes bezwaren behandeld
Het bestemmingsplan maakt het mogelijk een dierenpension met een oppervlakte van 360 vierkante meter te vestigen. Hier mogen maximaal honderd honden ondergebracht worden. De buurt vreesde voor geluidsoverlast, maar ook voor stofoverlast op de Grote Veldwerk en verkeersonveilige situaties bij de kruising met de Misterweg. Aanvankelijk waren er 23 bezwaren bij de gemeente ingediend, maar beroep was alleen mogelijk bij de Raad van State. Daarom zijn alle bezwaren door de gemeente doorgestuurd. Één buurtbewoner heeft daarna namens vijftien anderen het beroep voortgezet. Acht bewoners hebben op dat moment hun bezwaar ingetrokken. Van de vijftien werden door de Raad van State slechts zes omwonenden, die binnen 600 meter van het pension wonen, als belanghebbende aangemerkt.

Geen onaanvaardbare overlast
De Afdeling Bestuursrechtspraak vindt in tegenstelling tot de bewoners dat de gemeente de bestemmingsplanprocedure op de juiste manier heeft uitgevoerd. Er is ook inhoudelijk ingegaan op de aspecten geluid, verkeersveiligheid, stofoverlast, alternatieven, waardevermindering en de grootte van het bouwperceel. De Afdeling vindt dat de bezwaarmakers niet voldoende hebben kunnen onderbouwen dat de gemeente besluiten heeft genomen, die tot onaanvaardbare overlast zullen leiden. De Raad van State heeft ook beoordeeld of de betrokkenenparagraaf goed is toegepast. Geoordeeld wordt dat de omwonenden voldoende betrokken zijn geweest bij de besluitvorming. Mede ook omdat de gemeente nadat in een eerdere fase zienswijzen zijn ingediend, gesprekken met de buurt heeft gevoerd en er andere dierenpensions zijn bezocht, terwijl dit niet verplicht was. Tegen de omgevingsvergunning, die de bouwwerkzaamheden op het perceel mogelijk maakt, kunnen nog tot acht mei formeel bezwaren ingediend worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant