De organisatie van Lokaal Kabaal Winterswijk met geheel rechts Nicole Rouwmaat en Jeffrey Sletering. Foto: Leander Grooten
De organisatie van Lokaal Kabaal Winterswijk met geheel rechts Nicole Rouwmaat en Jeffrey Sletering. Foto: Leander Grooten

Tuinenfestival 'Lokaal Kabaal'

Algemeen

WINTERSWIJK – Inmiddels zet Together On Stage vaste voet in Winterswijkse bodem als het gaat om initiatieven op het snijvlak van mens, cultuur en muziek. Sinds twee jaar ziet Winterswijk steeds meer van ze: een popfestival, singer-songwritersdag en jamsessies. Met deze zomer een nieuwe loot aan de boom, te weten het lokale Tuinenfestival 'Lokaal Kabaal'.

Door Leander Grooten

Jeffrey Sletering is de lokale initiatiefnemer van Together On Stage. Met lede ogen zag hij in de afgelopen decennia aan dat popmuzikanten steeds minder 'podium' kregen. Als muzikant en docent muziek op het MBO weet hij hoe muziek verbindt, maar het leek in zijn dorp meer en meer een individuele bezigheid te worden. Hij besloot samen met Nicole Rouwmaat van SPOT! Jongerenwerk nieuw leven te blazen in de lokale popmuziek.

Lokaal Kabaal
Op zondag 14 juli 2019 wil Together On Stage Winterswijk tot één groot muzikaal dorp maken, dat uitblinkt in kleine opvoeringen. De bedoeling is dat inwoners hun tuin ter beschikking stellen aan podiumkunsten. Elke tuin wordt gematcht met een act, die drie keer een half uur optreedt. Jeffrey Sletering: "We hebben Winterswijk binnen de rondwegen opgedeeld in acht wijken. Ons doel is om vier tuinen per wijk te hebben, zodat we 32 acts kunnen herbergen." Het publiek fietst van tuin naar tuin en kan in een middag zo'n tien concertjes meemaken. Echt 'kabaal' gaat het niet worden, want het zal vooral akoestisch van aard zijn. Mocht er veel animo zijn voor buitengebiedlocaties, dan kan dat in overleg. "Maar het moet wel op de fiets te bereiken zijn."

Kunst en noaberschap
Together On Stage is dan wel begonnen met het promoten van muziek-uitingen, Lokaal Kabaal is breder. "Elke kunstvorm die in de tuin opgevoerd kan worden, is welkom," legt Jeffrey uit. "Poppenkast, een toneelstuk, poëzievoordracht of saxofoonkwartet, het kan allemaal." Tuineigenaren kunnen aangeven wat zij graag opgevoerd willen hebben. "En ze kunnen zelf ook een act aandragen, of er zelf spelen."
Het doel van Sletering is om kunst en cultuur overal in het dorp aan te bieden op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Mede-organisator Nicole Rouwmaat vult aan: "Achterhoekse noaberschap waarbij mensen bij elkaar op bezoek komen en gastvrijheid delen, daar is het ook om te doen.

Bier, wijn en microfoon
Rouwmaat, die zich ook ontfermt over de aan te vragen evenementenvergunning: "De eigenaar beslist hoeveel publiek in de tuin past en of hij zittend of staand publiek kan herbergen. Hij heeft eigen regie in eigen tuin."
Publiek wil op een zonnige zondagmiddag ook wel wat drinken, en de opvoering moet wellicht ook uitversterkt worden. Wie betaalt dat? "Of de gasten gefêteerd worden met drinken en hapjes, is aan de tuineigenaar. Hij hoeft dat niet te doen. De insteek is dat het niet uitversterkte concertjes zijn." Als een band toch iets nodig heeft, dan dienen zij dit zelf te organiseren.

Aanmelding en animo
Inwoners van Winterswijk kunnen zich in de maand mei via de website aanmelden. Ook is er een promotiefilm gemaakt die de sfeer perfect weergeeft. Binnenkort zal deze online komen. Er bleek bij de aftrap al veel interesse voor het aanstaande evenement. "Mijn complimenten dat jullie dit organiseren," zo wordt geuit door een aanwezige belangstellende.
Ook de Gemeente Winterswijk heeft haar enthousiasme getoond en werkt mee met het verlenen van de juiste vergunningen.
De eerste tuinen meldden zich reeds. "Daar zit ook een dakterras bij, maar ook een balkon, waarbij het publiek op de begane grond naar boven kijkt," zo schetst Sletering. Qua acts is er interesse vanuit de bandjeswereld, de fanfareorkesten, singer-songwriters en de theatergezelschappen die Winterswijk rijk is. Winterswijk is een mooi evenement rijker, waar alleen slecht weer roet in het eten kan gooien.

LokaalKabaal Winterswijk: 14 juli, 12.00 tot 20.00 uur. Opgave voor 31 mei 2019.


www.lokaalkabaalwinterswijk.nl

https://youtu.be/ZIpeg1s6EoY

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant