Een deel van team Ubcro, met teamcaptain Samira You-ala. Foto: Verona Westera
Een deel van team Ubcro, met teamcaptain Samira You-ala. Foto: Verona Westera

Plezier moet je samen delen, maar ook verdriet

Algemeen

WINTERSWIJK - "Het is mooi als mensen 'connecten'. Dat zie je bij het sporten, maar dat verwacht ik ook van de SamenLoop voor Hoop." Aan het woord Samira You-ala uit Aalten van Ubcro Sports & Health Center. Zij is teamcaptain van het team Ubcro dat deelneemt aan de SamenLoop voor Hoop op 6/7 juli op de atletiekbaan van Archeus. De 24-uurs wandelestafette moet geld opleveren voor KWF Kankerbestrijding.

Door Verona Westera

Samira heeft het initiatief om een team samen te stellen niet alleen genomen om de sportieve uitdaging aan te gaan, maar zij heeft een zeer persoonlijke reden. "In eerste instantie wilde ik lopen voor mijn eerste vriendje Wijnand Wissink. Hij was 45 toen hij in 2015 overleed aan kanker", vertelt Samira. "We waren niet meer samen, maar hij was altijd nog een collega van mijn broer en toen hij de diagnose slokdarmkanker kreeg werd onze band ook weer sterker. Ik heb 's nachts bij hem gewaakt. Toen ik even naar huis ging om bij te komen van de nacht is hij overleden." Samira wil als eerbetoon aan Wijnand meelopen in de SamenLoop voor Hoop. Ook de schoonmoeder van Samira overleed aan de gevolgen van kanker. "Mijn vriend en schoonzus lopen daarom ook mee met ons team, als eerbetoon aan hun moeder."

Teamgenoot Armand van de Schuur maakte ook van dichtbij de strijd tegen kanker mee. "Een vriend van mijn ouders is vorig jaar overleden aan kanker. Ik heb gemerkt dat mensen tot het laatst zo strijdbaar zijn. Daarom wil ik me inzetten, voor de mensen die zo hard vechten tegen deze vreselijke ziekte", aldus Armand. "Nu is weer een goede kennis van me ongeneselijk ziek. Ook deze vriendin wil ik een hart onder de riem steken door mee te lopen", legt de Winterswijker uit.
"Mooi om zo veel mensen op de been te brengen. Hoe gesterkt zou jij je voelen als je al die mensen ziet die zich allemaal inzetten voor de strijd tegen kanker? Dat moet iedereen toch goed doen", denkt Samira. "Plezier moet je samen delen, maar ook verdriet."

Ook Jesse Klein Entink en Lars Hogeboom hebben zich aangemeld als loper voor team Ubcro tijdens de wandelestafette. Jesse: "Eigenlijk heb ik het in mijn directe omgeving gelukkig niet meegemaakt dat iemand kanker heeft, maar ik ken natuurlijk de verhalen wel. Daarom vind ik het belangrijk om mee te doen en een steentje bij te dragen. Ook al is het maar een klein steentje, alles steentjes helpen."
Lars kreeg wel te maken met kanker. "Mijn moeder heeft huidkanker gehad. Dat was gelukkig niet kwaadaardig. Maar een vriend van mij heeft zijn vader verloren aan kanker. Dat heb ik wel bewust meegekregen", aldus Lars. "Ik wil op deze manier ook een steentje bijdragen." Beiden gaan bij vrienden en bekenden met de pet rond voor een financiële bijdrage.

Samira wil zeker bij de kaarsenceremonie zijn. "Ik schrijf zeker een boodschap voor Wijnand op de kaarsenzak. Hij zit daarboven ergens en kijkt mee, dat weet ik zeker. Het kan dan ook geen toeval zijn dat de SamenLoop op 6 en 7 juli is. De sterfdag van Wijnand is namelijk 8 juli."
Tot slot wil Samira nog laten weten dat iedereen welkom is om aan te sluiten bij team Ubcro. Binnenkort zijn er acties te verwachten bij Ubcro Sports & Health Center. "Hou de site en Facebook in de gaten."


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant