Herdenkingsbijeenkomsten 2019

WINTERSWIJK - Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Vanaf 16.00 uur worden op verschillende locaties in Winterswijk kransen gelegd. In verband met de sjabbat is de herdenking op de Joodse begraafplaats op zondag 5 mei. Op 4 mei om 19.00 uur leggen het gemeentebestuur, de Vereeniging Volksfeest Winterswijk en adoptanten kransen en bloemen op de algemene begraafplaats. Vanaf 19.30 uur wordt de plechtigheid voortgezet bij het raadhuis.

Programma zaterdag 4 mei
16.00 uur: NS-station. Kranslegging en herdenking NS-station Winterswijk. Herdenking en kranslegging bij het gedenkteken op het NS station in samenwerking met leerlingen van de Daltonschool De Vlier.
19.00 uur: Algemene begraafplaats, Kerkhoflaan. Herdenking algemene begraafplaats Herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Kransleggingen op de algemene begraafplaats door college van burgemeester en wethouders en Vereeniging Volksfeest.
19.45 uur: Corle Centrum, Voor restaurant De Woord. Herdenking Hendrik Vriezenbank in Corle. Slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen bij de jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezenbank. Er wordt stilgestaan bij het meer jarenthema 'Geef vrijheid door'. Dit jaar is het thema 'In vrijheid kiezen'. Kinderen zijn van harte welkom. Voor hen is er een extra activiteit. Na afloop is men welkom voor een kop koffie, thee of frisdrank bij De Woord. De heer Tenbergen zal kort spreken over de Winterswijkse oorlogsslachtoffers.
18.45 – 19.15 uur: Carillonmuziek Jacobskerk door Wim Ruessink.
19.15 – 19.30 uur: Luiden kerkklokken van de Jacobskerk en heilige Jacobuskerk
19.30 uur: Mevr.Kuipers-Rietbergplein. Kranslegging bij monument tante Riek en herdenkingsmonument door college van burgemeester en wethouders en scouting Winterswijk.
Muziekvereniging Crescendo en het duo Beer en Eamon verzorgen de muziek. Toespraak door burgemeester en gastspreker.
20.00 uur: 2 minuten stilte.
20.02 uur: Wilhelmus.
20.04 uur: Muziek en kranslegging door Vereeniging Volksfeest Winterswijk, Joodse gemeenschap, Raad van Kerken, Amnesty International, Marokkaanse gemeenschap, Turkse gemeenschap en COC Twente Achterhoek. Aansluitend is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek.
20.15 uur: Dankwoord en einde herdenkingsbijeenkomst.
20.30 uur: Jacobskerk. Projectkoor Oaze geeft een herdenkingsconcert onder leiding van Wim Ruessink met medewerking van solisten en instrumentalisten. Het concert is om 20.45 uur in de Jacobskerk (Markt Winterswijk). De entree is 5 euro.
21.00 uur: Theater De Storm. In het herdenkingsconcert met als thema 'Als het net even anders was gegaan…' staan de nabestaanden centraal. Het concert is georganiseerd door Rutger de Vries met medewerking van jeugdtheater Harlekijn, Dennis Weelink, Anne Claire Huis in 't Veld, Mathanja Kornelissen-Ten Dam, Jordy Eggink op Bagpipe en vele anderen. De eenvoud en minimalistische opzet van het concert geeft de ruimte tot een intense beleving van alle liederen. Entree: 12,50 euro (inclusief garderobe en drankje) en 5 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterdestorm.nl of te reserveren via tel. 0543-519 285.

Activiteiten 5 mei
10.00-16.00 uur: Diverse locaties. Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in samenwerking met de Joodse Gemeente Winterswijk en het Joods Cultureel Kwartier Ook Winterswijk doet weer mee aan Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, om te herinneren en te herdenken. De werkgroep 'Leren van de oorlog' in samenwerking met de synagoge van Winterswijk en het landelijke Joods Cultureel Kwartier organiseren voor de vierde maal in Winterswijk. Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet. Dat gebeurt op acht adressen op verschillende tijdstippen.
16.00 uur: Joodse begraafplaats, Misterweg 144. Herdenking Joodse begraafplaats Kranslegging op Joodse begraafplaats door de Joodse gemeenschap, college van burgemeester en wethouders. De herdenking is in samenwerking met leerlingen van Daltonschool De Vlier. Zoals ieder jaar worden op de Joodse Begraafplaats de namen gelezen van de 326 Joodse inwoners van Winterswijk die in de Tweede Wereldoorlog vermoord zijn. De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Met deze herdenking wordt ook de dag van de Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet 2019 afgesloten.

Meer berichten