Muziek en beweging tijdens Koningsdagconcert door 100-jarige Concordia. Foto: PR
Muziek en beweging tijdens Koningsdagconcert door 100-jarige Concordia. Foto: PR (Foto: )

Concordia Kotten pakt groots uit op Koningsdag

Honderdjarige vereniging houdt muziekspektakel in De Storm

Door Verona Westera

KOTTEN - Spektakel kunnen Winterswijkers verwachten op Koningsdag 27 april. Voor het eerst verzorgt Concordia Kotten het Koningsdagconcert. De vereniging bestaat 100 jaar en pakt in het kader van dit eeuwfeest groots uit met een muziektheaterspektakel in de theaterzaal van De Storm. Tussen 12 en 16 uur worden drie blokken uitgevoerd rond het thema 'Muziek in Beweging'. De titel van het programma is 'Hits!' "Deze titel is dubbelzinnig. Want het gaat om slagwerk, maar we spelen ook grote hits", vertelt Jos Taken, muzikaal leider, instructeur van de malletband van Concordia en theaterproducent. Wie het spektakel wil zien kan gewoon naar binnen lopen. Toegang is vrij.

Een grote rol is weggelegd voor de malletband van Concordia. "In eerste instantie wilden we een soort taptoe in het centrum houden", legt Taken uit. "Maar na overleg met de Vereeniging Volksfeest kwamen we bij De Storm. KWOV zou eigenlijk dit jaar het Koningsdagconcert verzorgen, maar omdat Concordia honderd jaar bestaat, vond KWOV het goed dat wij een optreden zouden geven", aldus Wenke Wullink-Oonk van de Kottense malletband. "Het is allemaal in goed overleg gegaan", voegt Taken toe. "We wilden het jubileum groots vieren en hebben daarom de theaterzaal van De Storm kunnen regelen. We maken er iets bijzonders van. En dat is mede tot stand gekomen door een fijne en goede samenwerking met Vereeniging Volksfeest."

Het optreden bestaat uit drie delen. In het eerste deel 'Lang leve de Koning', komt het koningspaar op bezoek. "Het wordt een show met mini taptoe, Afrikaanse muziek, gospel en straatmuziek. Alles loopt in een spektakelshow in elkaar over. Er is naast veel muziek, veel beweging. Voor de toeschouwers is er van alles te beleven. Er is in de show voor iedereen wel wat, we spelen van klassiek tot Thunderstruck", lacht de enthousiaste Taken.
Het tweede deel is 'Hotel Alexander' waarbij een klucht-achtig theaterstuk wordt opgevoerd. Uiteraard met veel muziek en dans.
In deel drie krijgt men een virtuele rondleiding door een paleis. Jeroen Brittijn, voorzitter Muziekcommissie Vereeniging Volksfeest, is de voice-over in dit deel van de show.

Naast de malletband van Concordia werken mee aan het muziektheaterspektakel: een begeleidingsband, met daarin onder andere leerlingen uit diverse schoolbands, maar ook muzikanten van het conservatorium. Er is een zes-koppige blazerssectie, popkoor Friends zingt mee en er staan diverse solisten op het podium. Maar ook de dansers van Penta hebben een belangrijke rol. Een aantal toneelspelers van OBK Miste werken mee en ook percussionist Badou Sy is van de partij.

DrumSpirit
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is heeft de organisatie de bekende Belgische percussiegroep DrumSpirit weten te strikken om deel te nemen aan de show. "Zij zijn bekend van Belgium's got Talent en komen hier tijdens alle drie delen van de show meedoen. Wij hebben gevraagd of zij stukken uit hun nieuwe programma, waar ze nu mee touren in ons theaterspektakel willen spelen. Zij halen ook alles uit de kast."

Doordat Taken ook een theaterproductiebedrijf heeft weet hij hoe er optimaal gebruik gemaakt kan worden van licht, geluid maar ook de mogelijkheden op het podium. "We werken met schermen, waarbij soms het podium groter is, maar ook voor meer intiemere sfeer kleingemaakt kan worden. We beginnen klein met een speeldoosje, dan volgt de grootse show met muziek en veel beweging en we eindigen ook weer klein met het speeldoosje", verklapt Taken alvast.

De laatste puntjes worden nu op de 'i' gezet. Wullink: "We wachten vol spanning hoe het spektakel ontvangen wordt. Wellicht spreken we met dit ook meer mensen uit de kernen aan om in Winterswijk Koningsdag te komen beleven. De voorbereidingen waren superleuk, en het geeft veel energie, maar als het achter de rug is zijn we ook wel blij." De show voorbereiding was veel werk "Mooi is dat de leden van de malletband allemaal zelf zo hard gewerkt hebben aan kleding, catering, decor, noem maar op. En dat met 16 mensen. Daar ben ik nu al trots op", besluit Jos Taken .

De vereniging heeft dit jaar nog meer evenementen op de kalender staan om het eeuwfeest te vieren. Op 29 juni staat er op het programma een muzikaal verhaal in het Verenigingsgebouw Wilhelmina Kotten. Op 12 oktober (10 oktober is de officiële oprichtingsdatum) verzorgt Concordia een 'omgekeerd concert'. De muzikanten blijven spelen op de diverse podia, het publiek verkast telkens naar een andere zaal.

Meer berichten