De familie Slager. Foto: PR
De familie Slager. Foto: PR

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Algemeen

Ook in Winterswijk en nog 21 steden en dorpen

WINTERSWIJK - Achter een van de indrukwekkendste gevels in de Spoorstraat woonde de familie Schwarz. De familienaam was verbonden aan Louis Schwarz, handelaar in vee en vlees, wiens eigen spoorwagons met in Winterswijk geslacht en diepgevroren vlees naar klanten in Duitsland, Frankrijk en Italië werden gereden.

In de eerste helft van de twintigste eeuw kende Winterswijk naast succesvolle ondernemers ook actieve communisten, zoals Gradus Kobus. Deze Meddonaar onderkende al vroeg het gevaar van het Hitler-regime – hij bood hulp door Duits-Joodse vluchtelingen op te vangen.
Dit zijn twee voorbeelden van de verhalen die op Bevrijdingsdag zondag 5 mei worden verteld op Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet 2019. In heel Nederland komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar Joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Er worden ook verzetsverhalen verteld.
Ook Winterswijk doet weer mee aan Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet, om te herinneren en te herdenken. De werkgroep 'Leren van de oorlog' in samenwerking met de synagoge van Winterswijk en het landelijke Joods Cultureel Kwartier organiseren Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet voor de vierde maal in Winterswijk.
Dat gebeurt op acht adressen op verschillende tijdstippen.
Het volledige programma:
• Wooldstraat 63, restaurant Willinks, 10, 11.30 en 14 uur: Stef Geenen vertelt over de familie Blom en hun bloeiende Geldersche Vleeschhal.
• Spoorstraat 51, woonhuis, 10, 11.30 en 14 uur: Ada Ilmer-van Dulken vertelt over het gezin Mourits en Sophie Menco-Heilbron, in 1942 weggevoerd.
• Meddosestraat 29, winkel, 10, 11.30 en 14 uur: Marieke Driever vertelt over het gezin Philip en Helena Slager, Bamberg, dat al vroeg getroffen werd door de nazi-terreur.
• Spoorstraat 32, synagoge, 10 en 11.30 uur: Mirjam Schwarz vertelt over moeder Mathilde Schwarz- Rosenbaum, die al haar kinderen en kleinkinderen zag verdwijnen.
• Vredenseweg 12, café Flora, 10 en 11.30 uur: Harry Meulenkamp vertelt in de vergaderplek van de Communistische Partij over Gradus Kobus.
• Beerninkweg 5, Meddo, boerderij, 11.30 en 14.00 uur: Dochter Elly Engelsman-Van Gelder is terug op Nieuw Beernink, de boerderij waar haar familie de oorlog overleefde.
• Korenburgerveenweg thv 5-7-9, monument, 11.30 en 14 uur: Historica Astrid Dekkers vertelt over de groep die onderdook in het Korenburgerveen (en werd verraden)
• Misterweg 144, joodse begraafplaats, 16 uur: slotbijeenkomst met officiële herdenking, het voorlezen van de namen van de 326 vermoorde Winterswijkers en het verhaal van het gezin Mozes Jozeph van Klaveren en Rosa Weber, verteld door Henk Vis en leerlingen van basisschool De Vlier.

De toegang is gratis, iedereen is welkom.
Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. In totaal zijn er 162 herdenkingen op 307 locaties. Alle bijeenkomsten duren maximaal een uur. Het volledige programma staat op www.openjoodsehuizen.nl.

De toegang is gratis, iedereen is welkom. Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is sinds 2012 uitgegroeid tot een herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. In totaal zijn er 162 herdenkingen op 307 locaties. Alle bijeenkomsten duren maximaal een uur. Het volledige programma staat op www.openjoodsehuizen.nl.


www.werkgroeplvdo.com
www.synagogewinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant