Ilse Saris (CDA) wil breuk in de coalitie niet lijmen

Algemeen

Henk-Jan Tannemaat (WB) wil wel verder: "Harde woorden zijn soms nodig."

Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ilse Saris, wethouder voor het CDA en lijsttrekker bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, is stellig wanneer haar gevraagd wordt of de breuk in de coalitie nog is te lijmen. "Dat is niet mogelijk. Wij willen niet verder met Winterswijks Belang (WB)."

Het onderwerp duurzaamheid in de raadsvergadering van 31 januari was de bekende laatste druppel. Fractievoorzitter Henk-Jan Tannemaat was opnieuw zeer kritisch en noemde wethouder Wim Elferdink en fractievoorzitter Wim Wassink van het CDA  zelfs leugenaars. Saris en het CDA stoorden zich al langer aan het respectloze optreden van WB. Volgens Tannemaat waren de harde woorden soms nodig om de ambities uit het coalitieakkoord uit te kunnen voeren. "In de politiek moet je je niet te snel beledigd voelen." Wat Winterswijks Belang betreft is de breuk nog wel te lijmen.

CDA wil "nieuwe, stabiele en werkbare coalitie" zoeken

In de politieke geschiedenis van Winterswijk is het uniek dat de ene coalitiepartner het vertrouwen in de andere opzegt. Ook in andere gemeenten is het zelden voorgekomen. Politieke crises in gemeenteland worden bijna altijd veroorzaakt door het al dan niet gedwongen aftreden van een wethouder. De bijzondere situatie maakt het onduidelijk hoe het precies verder zal gaan. Nieuwe verkiezingen zijn in ieder geval niet mogelijk, dat kan alleen als de regering in Den Haag valt. Het CDA stelt voor aan de fracties in de gemeenteraad dat het CDA op zoek gaat "naar een nieuwe, stabiele en werkbare coalitie". Het lijkt dan logisch dat er eerst een openbaar debat wordt gevoerd in een raadsvergadering over deze politieke crisis. Misschien stelt een meerderheid dan wel voor om toch een lijmpoging te doen. Of er wordt voorgesteld om opnieuw een informateur aan te wijzen die de mogelijkheden onderzoekt. "Wij zijn bereid het voortouw te nemen om een nieuwe meerderheid te zoeken", zegt Ilse Saris. "We zullen daarbij altijd kijken welke partijen elkaar kunnen vinden. In zijn algemeenheid hebben alle partijen het beste voor met Winterswijk."

Al vaker respectloos optreden WB

In juni presenteerden het CDA en WB nog opgetogen een ambitieus coalitieakkoord. Tijdens de begrotingsvergadering is oktober was er de eerste keer felle kritiek van Tannemaat op het college van Burgemeester en wethouders, die niet goed viel bij het CDA. Dat gebeurde daarna nog enkele keren. Intern is over deze kritiek al gesproken, maar nadat in de laatste raadsvergadering opnieuw wethouder Wim Elferdink hard werd aangepakt, was het genoeg geweest. "Het ging niet meer over de inhoud", zegt Saris, "Er werd op de man gespeeld." Ze was ook verbaasd over een opmerking van WB in de media vooraf aan de vergadering, dat de partij misschien wel een motie van afkeuring over wethouder Elferdink zou steunen. "Je eigen wethouder en die van je coalitiepartner behandel je met respect en die steun je. Dat is al vaker niet gebeurd", zegt Saris. "Je vraagt je dan af of je nog samen verder wilt en of dat nog in het belang van Winterswijk is."

"Enorm jammer en slecht voor Winterswijk"

Henk-Jan Tannemaat vindt het "enorm jammer en slecht voor Winterswijk". Hij noemt de breuk zelfs "compleet onnodig". Hij staat nog steeds helemaal achter het ambitieuze coalitieakkoord en vindt het belangrijk dat dit goed uitgevoerd wordt. Tannemaat zegt dat WB zich te weinig vertegenwoordigd voelde door het college. Hij maakt er geen geheim van dat hij Wim Elferdink op dit moment geen goede wethouder vindt. "Dat kan beter. Ik vind dat we mogen zeggen dat het anders moet. Kritisch over het college zijn past bij dualisme." In de vorige raadsperiode was Tannemaat juist de hoeder, de vader van het college, die altijd als andere partijen kritiek hadden de wethouders verdedigde en er op wees dat samenhorigheid goed is voor het algemeen belang van Winterswijk. Maar WB was toen de grootste partij. Dat WB een zetel heeft verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen is zeker een oorzaak van de andere rol die de partij nu heeft gekozen. Nu is het CDA de grootste partij en die moet de verantwoordelijkheid voor Winterswijk wel willen dragen, vindt Tannemaat. In de ogen van WB lukte dat niet in voldoende mate. Daarom heeft de partij al voorgesteld WB opnieuw een parttime-wethouder geven om de ambities beter uit te kunnen voeren. Tannemaat vindt dat CDA en WB met elkaar moeten spreken over de ontstane crisis en dat het CDA ook niet zomaar het initiatief kan nemen. WB vindt dat diegene die breekt en uit de coalitie stapt een pas op de plaats moet maken. "Als je opstapt is dat het logische gevolg. Wij zullen alles in het werk stellen om samen met de andere politieke partijen door te gaan", zegt Tannemaat.

Onderlinge gesprekken

Op zondagavond 3 februari heeft het presidium, het overleg van de fractievoorzitters met de burgemeester, over de ontstane situatie vergaderd. Afgesproken is dat de gemeenteraadsfracties met elkaar in gesprek zullen gaan. Hierbij wordt onderzocht of er op zeer korte termijn gesprekken gestart kunnen worden voor het vormen van een stabiele coalitie van twee of meer partijen. De fracties nemen hiervoor tot vrijdag 8 februari 17.00 uur de tijd. Komen ze er onderling niet uit dan zullen ze een onafhankelijk informateur vragen om met alle partijen in gesprek te gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant