Afbeelding

Wegens succes geprolongeerd

Algemeen

Burgemeester Joris Bengevoord geeft startsein voor tweede cursus 'Zelfbouw 3D-printer'

WINTERSWIJK- Op woensdag 9 januari ging in het technieklokaal van het Gerrit Komrij College de nieuwe cursus 3D-printen van start. Volgens burgemeester Bengevoord is het project niet alleen belangrijk voor de toekomst van de regio, maar is het succes van de cursus ook kenmerkend voor de Achterhoekse samenleving. Iedereen de schouders eronder: kundige vrijwilligers, aanleveren van materiaal en geven van medewerking door het regionale bedrijfsleven en het ter beschikking stellen van het technieklokaal door het Gerrit Komrij College. Een breed gedragen initiatief van geestelijk vader Frits Sijbel, georganiseerd en mogelijk gemaakt door het 'Work Innovate Center' (WIC).

Door onze verslaggever

Voorzitter van het WIC, Hans Bax, gaf in een korte inleiding nog even weer waar het allemaal om draait: De tien cursisten gaan onder leiding van Frits Sijbel zelf een 3D-printer bouwen en mogen die aan het eind van de cursus zelf mee naar huis nemen. De kosten zijn 85 euro. Tussentijds zijn er proeven van bekwaamheid en aan het eind van de rit krijgen de cursisten de opdracht om iets uit te printen met hun eigen printer: een 3D-foto inlezen, vertalen naar de machine en uitprinten. Het aardige is, dat dit onderdelen van de printer zelf zijn, die voor een eventueel vervolg weer kunnen worden ingezet. Bij de vorige cursus is dat alle kandidaten gelukt en Hans Bax heeft er alle vertrouwen in, dat de cursisten er ditmaal ook in zullen slagen.

'Twee linker handen'
Bengevoord deed de bekentenis, dat zijn kwaliteiten niet op het gebied van de techniek, handvaardigheid en gymnastiek liggen: "Ik had me voorgenomen na mijn middelbare school nooit meer in een technieklokaal te komen, maar het is de organisatie toch gelukt, want het belang voor de regio is groot. Techniek is een belangrijke bedrijfstak. Na de regio Eindhoven zijn de meeste innovaties en patenten in de Achterhoek te vinden. Er is werkgelegenheid in de Achterhoek. Nu al kunnen bedrijven mensen met gevoel voor techniek gebruiken; voor zowel hoger als lager opgeleiden is er plaats, en over 10 jaar zal dat alleen maar meer zijn."

'Community in techniek'
Koen Mentink, directeur van Hittech Bihca B.V in Winterswijk en één van de initiators, pleit voor het ontstaan van een 'community' van mensen met een passie voor techniek. "Het is belangrijk om contact te leggen en te houden met elkaar. Cursisten van het eerste uur, werken nu als vrijwilliger mee aan deze cursus (Harm Rondeel en Niels Brockötter). Zonder vrijwilligers zou dit project onmogelijk zijn; er wordt geen euro verdiend hier, puur vrijwilligers." Ook de aan het GKC verbonden techniekdocent John Berends, is van de partij.

Van jong tot oud
Na een stukje theorie over de stappenmotor en de elektrische spoel verhuist het gezelschap naar het technieklokaal om te beginnen met de bouw van het frame. De geluiden van zagen en vijlen zorgen voor een bedrijvige sfeer en waar nodig geven de ondersteunende vrijwilligers aanwijzingen.
De leeftijd van de deelnemers varieert van 10 tot bijna 70 jaar. Omdat de cursus in de avonduren wordt gegeven mogen jeugdigen onder de 16 jaar alleen onder begeleiding naar de cursus. Sommige begeleiders doen actief mee, andere kijken alleen belangstellend toe.
Emma de Ruijter ( bijna 14 jr.) is één van de drie vrouwelijke cursisten. Samen met haar vader is ze aan de slag gegaan om de metalen onderdelen op maat te zagen en vakkundig te vijlen. In hun 'klushuis' hebben ze ook al samen behangen, dus dat zal geen problemen opleveren. Emma heeft belangstelling voor techniek.
Bij Sem Temming is er sprake van een passie. Hij voelt zich zichtbaar helemaal thuis in het technieklokaal en werkt volledig zelfstandig; zijn vader kijkt glimlachend toe.
In mei is de cursus beëindigd. De 3D-printers worden dan eigendom van de deelnemers, maar het middel is belangrijker dan het doel volgens de organisatoren: liefde voor techniek bijbrengen, contacten leggen en zo mogelijkheden bieden om in de eigen Achterhoek te blijven wonen en werken.

Sem Temming in volle concentratie. Artikel over cursus 3D- printer. Foto:Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant