Foto:

Eendracht voert eigen stuk Charlie's Angels op

Liny te Braken schrijft haar derde toneelstuk

Door Verona Westera

MEDDO - "Het begon gewoon weer een beetje te kriebelen", lacht Liny te Brake. "Ik dacht ik ga gewoon aan het schrijven." Zo ontstond het toneelstuk Charlie's Angels dat op 1, 2 en 3 februari opgevoerd gaat worden door toneelvereniging Eendracht uit Meddo.

Twee keer eerder schreef Liny te Brake een toneelstuk. 'Dromen zijn bedrog' en 'Voor niks gaat de zon op'. Beide stukken zijn uitgegeven door een toneeluitgeverij en worden door het gehele land opgevoerd.
"Het idee voor Charlie's Angels kwam eigenlijk bij een uitvoering van het jeugdtoneel hier in Meddo", vertelt Liny. "Daar kwam een lift in voor. Meteen dacht ik dat moet ik in mijn volgende stuk gebruiken, die lift." Liny pakte pen en papier en ging aan de slag. "Als ik eenmaal begin, dan kan ik gewoon niet meer stoppen. Dan komt het allemaal vanzelf." Ze schrijft in het script niet alleen alle teksten, maar ook alle handelingen moeten op papier gezet worden.

Drie weken
Op 20 maart was afgelopen jaar de vergadering van Eendracht. Drie weken later lag het script op tafel, kant en klaar. "Tijdens de vergadering geven leden dan aan dat ze mee willen spelen. Dan kan ik de rollen gaan schrijven bij de personen. Ik zit inmiddels zo'n dertig jaar in het toneel, dus ik weet wel welke rollen door wie gespeeld kunnen worden", lacht de Meddose.
De vereniging kan blij zijn met zo'n talentvolle schrijfster in de gelederen. "We spelen ook wel bestaande stukken, maar de vereniging is best groot en probeer maar eens een stuk te vinden voor zo'n 12 personages. Dat is echt niet eenvoudig."

Dialect
Liny schrijft de teksten in het Nederlands. De spelers kunnen deze zelf vertalen naar het dialect. "Vaak vinden toeschouwers het erg leuk dat in het dialect wordt gesproken", weet Liny.
Regisseur is Reinier te Linde. "Ik had het stuk naar hem gemaild en hij zag het meteen helemaal zitten", aldus de schrijfster.
Het publiek kan genieten van een humoristisch verhaal, waarbij telkens veel te zien en te doen is op het podium. "Ik schrijf korte teksten en de spelers vullen elkaar steeds weer aan. Zo is het stuk voor de spelers en het publiek aantrekkelijk."
Het verhaal gaat over de drie zussen Anna, Bertha en Coba. Drie dames van het platte land die een weekendje naar Amsterdam gaan. Datzelfde weekend wordt er een overval gepleegd op de Jumbo. En je raadt het al; de overvallers verblijven in hetzelfde hotel als de zussen. "Er doen zich allerlei bijzondere verwikkelingen voor en er worden tassen verruild. Maar de clou rond de titel heb ik voor het laatst bewaard", onthult Liny.

Eendracht
Het gaat goed met de Meddose toneelvereniging Eendracht. Het ledenaantal ligt rond de dertig. "We hebben ook veel jongeren binnen de vereniging", vertel Liny. "Elk jaar is er wel een debutant, ook dit jaar." De groep gaat nog vier keer oefenen voor de première. "Het is best spannend, maar ook zo leuk en gezellig."

Wie het stuk wil zien is welkom bij het gebouw De Eendracht in Meddo. Op vrijdag 1 februari en zaterdag 2 februari begint de voorstelling om 20.00 uur. Op zondag 3 februari om 14.30 uur. Kaarten kosten 6 euro en zijn verkrijgbaar aan de deur. Donateurs en jeugd tot 16 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer berichten