Afbeelding

Randbericht | Parkeren bij de Spar

Algemeen

Parkeren bij de Spar

In de jaren zeventig was ik op zaterdagen soms in het dorp te vinden om te helpen bij het parkeren. Ook toen kwamen de Duitsers in grote getale naar Winterswijk om de Markt en andere winkels te bezoeken. De eerste golf kon opgevangen worden bij het Weurden, waar schuin tegenover supermarkt de Spar een eerste parkeerplaats lag. Wij stonden vooraan en maakten gebaren, zodat de Duitser ons volgde en naar een vrije parkeerplek kon worden geleid.

Als de oosterbuur uitstapte, volgde de beloning. Dan kregen we een mark in onze handen gedrukt. Het was betaald parkeren, maar geen Duitser die er over mopperde. Op die manier kon je bij de verschillende parkeerplaatsen in Winterswijk, toen waren het er zeker te weinig, een aardig zakcentje verdienen. Daarom was er een hevige concurrentiestrijd, want ik stond niet als enige daar te gebaren en te wijzen. Het beste kon je het met z'n tweeën doen. De een stond vooraan, de ander bij een vrije parkeerplek, zodat die niet werd ingepikt door een concurrent.

De verkeerssituatie was in die tijd totaal anders. De auto's konden nog door de winkelstraten rijden en er kon zelfs op zaterdag nog volop in de nabijheid van de Markt geparkeerd worden. De driekwart ring om het centrum was er nog niet. Die parkeerplaats bij het Weurden was ook niet netjes ingericht. Het was een braakliggend terrein dat kon worden gebruikt voor parkeren. Veel zaterdagen heb ik het als parkeerwacht niet volgehouden. Het was een te groot gevecht om de marken van de Duitsers. Ik ging liever auto's wassen.

Dat ik me opnieuw daar bij het Weurden zag staan, kwam door een vraag van het gemeenteraadslid Tim Jonker over de huidige verkeerssituatie op die plek. Hij is niet de eerste die een vraag stelde over de lange rij Duitse auto's die op zaterdag op het Weurden staat. Het lijkt er op dat je als volksvertegenwoordiger pas meetelt als je hier minstens één keer aandacht voor hebt gevraagd. Natuurlijk is het dan handig om niet alleen de wethouder indringend aan te kijken en "doe er wat aan" te roepen. Een eigen idee voor de oplossing onderscheidt je.

Jonker stelde voor om hier op zaterdag verkeersregelaars neer te zetten, die voor de doorstroming moeten zorgen. Het ene moment houd je auto's op de Dingstraat tegen, zodat er vanuit het Weurden die straat opgereden kan worden. Het andere moment houd je de Weurdengangers even tegen. Voordeel is dat de automobilisten niet meer hoeven op te letten, want dat wordt voor ze gedaan. Ze kunnen zich dan volledig ontspannen en zijn daarna optimaal voorbereid om veel geld in het winkelcentrum uit te geven.
Maar waarom alleen daar verkeersregelaars? Laten we leren uit het verleden. Schooljongens willen graag op zaterdag een zakcentje verdienen. Laat ze daarom op meerdere plekken in het zo overvolle centrum, waar langer wachten dan een paar minuten al tot omzetdaling zal leiden, het verkeer regelen. Zet de jongens vooral ook bij al die parkeerplekken neer, zodat ze daar de bezoeker snel naar een mooie plek kunnen geleiden. De Duitsers zullen de jongens graag weer een muntstuk in de handen drukken. Maar de ABH-cityvereniging of de gemeente kan ze natuurlijk ook een kleine vergoeding geven voor het nuttige werk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant