Foto:

Juwelier Sellink viert honderdjarig bestaan met prijsvraag

Hoofdprijs: ring ter waarde van duizend euro

WINTERSWIJK - Er valt heel wat te vieren bij Juwelier Sellink. Op 30 oktober bestaat het bedrijf honderd jaar én werken zowel eigenaar Ton Abbink als medewerker Marga Bongen-Van der Linden maar liefst vijftig jaar bij de juwelier uit de Meddosestraat. De juwelier, horlogemaker, goud- en zilversmid en diamantzetter pakt vanwege de feestelijkheden uit met een prijsvraag die als hoofdprijs een ring naar wens van duizend euro heeft. Een prijs die er mag zijn.

Grootvader A.F. Sellink startte in 1918 de juwelier op Meddosestraat 64. Ton Abbink runt de winkel sinds 1980. Op de bekende school voor goudsmeden in Schoonhoven behaalde hij twee diploma's: goudsmid en horloge-/klokkenmaker, later volgden nog een opleiding bij BULOVA in Bienne, Zwitserland. "De opleiding in Schoonhoven is de basis", zegt Abbink. "De opleiding duurt vier jaar maar het vak leren duurt dan nog wel tien jaar."

Passie en sterke wil
Abbink houdt van zijn vak, een van de overgeblevene ambachten. Door de combinatie van zijn opleiding, liefde voor het vak en creativiteit is Abbink niet alleen in staat horloges en juwelen te repareren of aan te passen, maar ook om zelf unieke sieraden en horloges te maken. "Een horlogemaker kan wel een gouden plaat maken en een goudsmid wel een uurwerkkast", licht Abbink toe, "maar als je beide kan, wordt het eindresultaat een stuk mooier en beter."
Dat Abbink meerdere specialismen beheerst, is het gevolg van een passie voor het vak, gecombineerd met een sterke wil. "Ik wil van niemand afhankelijk zijn en daarom alles zelf kunnen", licht Abbink toe. Die vastberadenheid heeft tot prachtige sieraden en horloges gemaakt die Abbink zelfs in meerdere boeken beschreven heeft.
Mede aangestuurd door zijn vader, ook een horlogemaker, en grootvader hij heeft hij Achterhoekse klokken uit de periode 1750 tot 1850 bestudeerd, wat resulteerde in het boek 'Achterhoekse klokken en uurwerken' dat hij samen met J. Sellink en R. Wiggers maakte en dat in 1989 uitgegeven werd.

Emotionele waarde
"De helft van wat er bij ons over de toonbank gaat, heeft emotionele waarde", zegt Abbink. Zijn dochter Marjon, die de boekhouding voor de winkel verzorgt, is lovend over de kwaliteiten van haar vader. "Sommige mensen krijgen een erfstuk dat ze soms niet kunnen of willen dragen. Mijn vader is een echte ambachtsman en maakt er dan een bijzondere creatie van."
"Ook aan klokken hangt een emotionele waarde", licht Abbink toe. "Als een klok niet meer slaat, verandert de sfeer in huis. Klanten geven aan het slaan van de klok dan te missen. Vaak zijn die klokken ook al jarenlang in de familie. Het gezegde 'Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens' is er niet voor niets."
Abbink is een echte ambachtsman, een vakman. Hij groeide op in de juwelierswinkel waar hij spelenderwijs leerde draaibanken te gebruiken. Op zijn zestiende begon hij in het vak. Praktijkervaring deed hij op bij bekende juweliers als Schaap en Citroen en Van Moppes Diamonds. "Een mooie diamant is zuiver, heeft vuur en leeft, dat is echt fantastisch om te zien", aldus de enthousiaste Abbink.

Honderd jaar
Nu Juwelier Sellink honderd jaar bestaat en zowel Ton Abbink als Margo Bongers vijftig jaar in de winkel werken gooit Sellink iets van zijn bescheidenheid af en legt de loper uit voor zijn klanten. Zij krijgen daarmee toegang tot speciale jubileumacties. Helemaal feestelijk is de prijsvraagactie die juwelier Sellink organiseert en vooral de prijzen die daarbij te verdienen zijn. Met een ring ter waarde van 1000 euro als hoofdprijs. De prijsvraag draait om oude afbeeldingen van de Meddosestraat waarmee de juwelier zich verwant voelt omdat zijn winkel er al honderd jaar gevestigd is. In alle winkels van de Meddosestraat zijn oude afbeeldingen van de straat te vinden. Bij sommigen staat een extra tekst. Wie de vragen goed beantwoord en het antwoordformulier bij Sellink of Foto Objectief inlevert, maakt kans op een van de mooie prijzen. Deelnameformulieren zijn verkrijgbaar bij alle winkels waar een oude foto te zien is en natuurlijk bij Sellink zelf. "De actie start 30 oktober", vertelt Abbink. "Dan bestaan we precies honderd jaar en komt de burgemeester om het startsein te geven."

Meer berichten