Piet Mondriaan, Lente 1909. Foto: RKD - Alfred Waldenburg
Piet Mondriaan, Lente 1909. Foto: RKD - Alfred Waldenburg Foto: beheerder

Lezing door kunsthistorica over Mondriaans Spirituele pad

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zondag 11 november geeft Jacqueline van Paaschen, kunsthistorica en schrijfster van het boek 'Mondriaan en Steiner - Wegen naar Nieuwe Beelding', een lezing in museum Villa Mondriaan te Winterswijk. In het boek belicht Van Paaschen de spirituele stromingen waarvoor Mondriaan zich interesseerde. De esoterie was richtingbepalend voor zijn carrière als kunstenaar.

Piet Mondriaan groeide op in een streng calvinistisch gezin, maar koos uiteindelijk voor het meer spirituele pad van de antroposofie en de theosofie. Tijdens haar lezing bekijkt Jacqueline van Paaschen het werk van de kunstenaar vanuit het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Kort na 1900 raakt Mondriaan in de ban van de theosofie. Hij koesterde Steiners voordrachten uit 1908, die van groot belang zijn geweest voor Mondriaans reis naar abstractie.

De lezing sluit aan bij de tentoonstelling 'Het Spirituele Pad', te zien in museum Villa Mondriaan van 21 september tot en met 3 maart. De lezing vindt plaats op zondag 11 november vanaf 15:00 uur. Wie erbij wil zijn, betaalt tien euro per persoon. Vrienden van Villa Mondriaan betalen 7,50 euro. Reserveren kan door te mailen naar info@villamondriaan.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant