Het door wethouder Elferdink en Hennie Grijsen geopende insectenhotel. Ook op de foto Duco Reineman van Tauw, Gijs van Estinea en Bjorn van Grijsen park en straatdesign. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het door wethouder Elferdink en Hennie Grijsen geopende insectenhotel. Ook op de foto Duco Reineman van Tauw, Gijs van Estinea en Bjorn van Grijsen park en straatdesign. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Grootste insectenhotel van Winterswijk geopend

WINTERSWIJK - Op dinsdag 9 oktober werd het grootste insectenhotel van Winterswijk geopend in de tuin van Hesselink. Het is gemaakt van afvalhout van het bedrijf Grijsen park en straatdesign. Dat hout is geplaatst in een ijzeren frame dat de vorm heeft van de bekende afvalbakken. In het hout zijn gaatjes van verschillende grootte geboord, zodat verschillende insecten er een nestgelegenheid of een overnachtings- of overwinteringsplek in kunnen vinden. Dit 'bed' is in de tuin geplaatst naast het 'breakfast', een border met de nog bloeiende donkerrode variant van de adderwortel.

Door Bernhard Harfsterkamp

Insectenhotels bestaan er langer. Houten schijven waarin gaatjes zijn geboord zie je regelmatig in tuinen of tegen gevels hangen. Ze worden regelmatig gemaakt bij natuuractiviteiten voor kinderen. Het hotel in deze vorm bestond nog niet. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het ingenieursbureau Tauw en medewerkers van Estinea, die de gaatjes in het afvalhout hebben geboord. Duco Reineman van Tauw denkt mee met Grijsen over hoe het bedrijf circulair gemaakt kan worden. Oftewel hoe afvalstromen gebruikt kunnen worden bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo ontstond al een bankje dat gedeeltelijk uit oude fietsen is samengesteld. En nu is er het insectenhotel, waarvan het eerste exemplaar in de tuin van Hesselink is geplaatst, maar waarvan er al 25 beschikbaar zijn om elders in de openbare ruimte geplaatst te worden.

Insecten zijn belangrijk
Hennie Grijsen schat dat er zo'n 600 kamers beschikbaar zijn in het hotel voor de insecten. Er is ook gedacht aan het nabijgelegen terras, Als het goed is, zullen wespen geen gebruik maken van de logeergelegenheid. Wethouder Wim Elferdink complimenteerde Grijsen dat hij dit initiatief neemt. Hij benadrukte het belang van insecten, al zijn bij de meeste mensen alleen de bijen bekend als nuttige diertjes. De tuin van Hesselink is voor het eerste insectenhotel uitgekozen, omdat er veel bloeiende planten staan die bestoven moeten worden. Maar ook omdat er veel mensen wandelen en dan het insectenhotel zien. Zo worden zij attent gemaakt op het belang van insecten. "Nu is er één hotel, er komt vast en zeker plek voor meer", zei Elferdink. "De gemeente vindt biodiversiteit belangrijk. Daar doen we zelf ook wat aan met ecologisch bermbeheer." Hij noemde ook de landschapsregeling, waarmee eigen ideeën van mensen kunnen worden gefinancierd en gerealiseerd. Mensen kunnen ook insecten helpen door veel bloeiende planten in de tuin en in de herfst niet alle dode planten weg te halen. Juist daarin hebben veel insecten al hun eigen hotelletje gevonden.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten