De Vogelwerkgroep telde een hele dag tekvogels. Foto: Bernhard Harsfterkamp
De Vogelwerkgroep telde een hele dag tekvogels. Foto: Bernhard Harsfterkamp (Foto: )

Succesvolle teldag van trekvogels

WINTERSWIJK - Op zaterdag 6 oktober werden in heel Europa trekvogels geteld door duizenden vogelaars. In Nederland werd op zo'n 150 plekken vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang geteld. Ook de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek deed mee en was de hele dag aanwezig op de trektelpost bovenop de oude Vuilnisbelt tussen Eekelerweg en Driemarkweg. Het weer werkte mee, zodat er veel overtrekkende vogels konden worden waargenomen. In totaal werden er 7503 exemplaren van 47 soorten geteld. Hoogtepunten waren een grote groep van 27 buizerds en een groep van zes rode wouwen. Opvallend was ook de grote hoeveelheid overvliegende vinken.

Door Bernhard Harfsterkamp

De Vogelwerkgroep telt vanaf begin juli tot eind december minimaal één keer per week de trekvogels, maar altijd alleen maar aan het begin van de dag. Daardoor worden vogels die later op de dag trekken gemist in de tellingen. De Europese telling was een mooie gelegenheid om weer eens een hele dag te tellen. De verwachting 's morgens was dat 's middags veel roofvogels gezien zouden kunnen worden, omdat die later op de dag trekken als het warmer is en er meer thermiek (warme luchtbellen) aanwezig is. In zo'n thermiekbel kan een roofvogel snel aan hoogte winnen en daarna sneller trekken. De verwachting kwam uit. Vanaf de middag werden 105 buizerds, acht rode wouwen en zeven sperwers gezien.

Vinken het meest geteld
Begin oktober trekken er veel kleine zangvogels, waaronder vinken. In heel Nederland was het aantal vinken het hoogst. In totaal vlogen er zaterdag bijna 500.000 vinken over het land. Ook in Winterswijk was de vink de meest getelde soort. Er vlogen er 4911 over de oude vuilnisbelt naar het zuiden. Opmerkelijk waren de 61 boomleeuwerikken, een boompieper en een waterpieper. Ook bleken er nog 88 boerenzwaluwen op weg naar het zuiden. De eerste twee kramsvogels, een soort die later in de herfst meer kan worden gezien, verschenen ook. De grote ganzentrek is eveneens nog niet begonnen, maar er werden 149 kolganzen en tien grauwe ganzen geteld,

Het overzicht van de in Winterswijk en elders getelde vogels is te vinden op www.trektellen.nl.


Meer berichten