V.l.n.r. Abdul el Ahmadi, Abdeslem el Yadari en Trudy de Ruiter. (Jos Droste ontbreekt op de foto). Foto:: Leander Grooten
V.l.n.r. Abdul el Ahmadi, Abdeslem el Yadari en Trudy de Ruiter. (Jos Droste ontbreekt op de foto). Foto:: Leander Grooten

Culturele ontmoeting tussen geloven

Algemeen

WINTERSWIJK – Bijna tweehonderd Winterswijkers maakten afgelopen april kennis met islam en christendom tijdens de avonden georganiseerd door de Klankbordgroep van het project Inburgering Nieuwkomers. Daarbij was ruimte voor kennismaking en bezichtiging van de gebouwen. In navolging hierop zijn er dit najaar wederom twee avonden gepland om te luisteren en te praten over verschillen en overeenkomsten.

Door Leander Grooten

In april viel de eer te beurt aan de Jacobskerk van de Protestantse Gemeente Winterswijk en de Turkse moslimgemeenschap Sihhat. Het succes leidt tot een tweede reeks, waarin niet geloof, maar cultuur centraal staat.

Identiteit
Abdul el Ahmadi en Abdeslem el Yadari stellen samen met Trudy de Ruiter en Jos Droste hun gebouwen ter beschikking om kennis te maken met elkaar. "We hebben de vorige keer al gesproken over de kernwaarden van onze geloven, deze keer gaan we met elkaar in op wat ons bindt als mens, over onze culturele identiteit," zo omschrijft Abdul el Ahmadi de kern. Hoewel geloof hier een rol in kan spelen, gaat identiteit meer over wat maakt tot wie je bent.

Heilige Jacobus
Op 12 oktober wordt een ieder uitgenodigd in de Katholieke Kerk in de Misterstraat. De kerk met al haar ornamenten, rituelen en typeringen is voor de katholieke Trudy een bekende plek. "Er zitten tussen protestantse en katholieke gebruiken grote verschillen. Die hebben relatie met onze identiteit. We leggen dat graag uit." Voorbeelden zijn de sacramenten, de plek die Maria inneemt in het geloof, vastentijd en de processie. Trudy: "Van oudsher houden wij dagelijks om 12 uur in de middag het Mariagebed. Als de Jacobskerk dan luidt (die voorheen een katholieke kerk was), denk ik daar altijd aan."

Musawat
Een week later is men welkom aan de Morsestraat waar het ontmoetingscentrum Musawat zit. Het is ooit opgericht vanuit de behoefte elkaar te ontmoeten. "Musawat betekent gelijkheid. Dat willen wij uitstralen. Iedereen is bij ons welkom, ongeacht geloof, achtergrond of nationaliteit," zo vertelt voorzitter El Yadari.
"Graag vertellen wij op 19 oktober een stuk geschiedenis over onze Noord-Afrikaanse cultuur en hoe wij naar de Nederlandse kijken." Daarnaast zoekt de gemeenschap ook zelf naar het typische van hun cultuur, en wat zij daarvan meenamen in de Nederlandse. Dat is geen makkelijke vraag, zo ontdekt El Yadari: "Ik heb deze vraag uitgezet onder onze leden, maar nog geen reacties gekregen."

Familiebanden
El Ahmadi: "Als ik op vakantie ben in mijn geboorteland, merk ik dat ik geworteld ben in de Achterhoek. Ik voel mij voor 70% Nederlander, maar wel geboren in Marokko, mijn kinderen zijn 100% Wenters!" Trudy de Ruiter benoemt wat zij herkent als een cultureel aspect van Marokkanen: "Familiebanden zijn bij jullie veel sterker als bij ons." Dit wordt beaamt.

Binding
Abdul: "Vanuit de profeet Mohamed hebben vrouwen veel rechten gekregen. Maar de cultuur heeft die rechten doen inperken, niet het woord van God." Trudy herkent ditzelfde fenomeen binnen het christendom. Het gesprek gaat al snel over wat hen bindt, in plaats van wat hen verschilt.
De Katholieke Kerk heeft geen positieve media-aandacht gekend met de aantijgingen van seksueel misbruik. Dat doet wat met de identiteit. "Dat ligt hopelijk achter ons," aldus De Ruiter. Abdeslem el Yadari: "De laatste jaren zijn Marokkaanse jongeren veelal negatief in het nieuws. Dat raakt ook ons in ons 'zijn', ook al kennen wij deze mensen niet."

Begrip
Op de twee avonden is er voldoende mogelijkheid om kennis te maken en te delen. De avonden hebben ten doel begrip voor elkaar te versterken. "We hoeven niemand ergens van te overtuigen."
De avonden zijn vrij toegankelijk en starten om 19:30 uur. Op vrijdag 12 oktober: Heilige Jacobuskerk, Misterstraat 18; vrijdag 19 oktober: Musawat, Morsestraat 32.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant