Tonny en Sylvia Ubbink. Foto: Bart Kraan
Tonny en Sylvia Ubbink. Foto: Bart Kraan

Open dag, reünie en feestavond bij jubileum van Ubbink Plantgoed

Algemeen

Bedrijf aan Oostendorperdiek bestaat 25 jaar

Door Bart Kraan

MEDDO – Ubbink Plantgoed viert vrijdag 28 en zaterdag 29 september het 25-jarig bestaan van het bedrijf dat sinds de oprichting is gevestigd aan de Oostendorperdiek 3 in het buitengebied van Meddo. Dat gebeurt middels een reünie, feestavond en open dag.

De open dag staat voor de zaterdag op het programma en is vooral bedoeld voor belangstellenden die niet weten wat Tonny Ubbink, zijn vrouw Sylvia en hun personeelsleden precies doen. "Ons bedrijf bestaat 25 jaar", vertelt Tonny Ubbink. "Maar we krijgen van veel mensen nog de vraag: 'Wat doen jullie achter die heg?' Hen willen we graag uitleggen wat we doen en welke producten we hebben."
De reünie wordt gehouden op vrijdag 28 september en is bedoeld voor oud-medewerkers van Ubbink Plantgoed en het huidige personeel. De festiviteiten rond het 25-jarig bestaan van het bedrijf aan de Oostendorperdiek worden op zaterdag 29 september afgesloten met een feestavond voor familie, vrienden, buren en een aantal genodigden.

Het was al heel vroeg duidelijk dat de toekomst van Tonny Ubbink in het planten en stekken zou liggen. Want als leerling van, toen nog, de zesde klas van de basisschool was hij al bezig met kweken. "Ik hielp toen met het opruimen van snoeisel, waar wortels aankwamen die dan uitgroeiden tot planten. Dat intrigeerde me enorm", vertelt Ubbink die als mavo-leerling op zaterdag aan de slag ging bij Lageschaar, een kweker van vaste planten in de Aaltense buurtschap Barlo. "Daar plukte ik onkruid en maakte ik bestellingen klaar. Nadat ik in 1982 uit militaire dienst was gekomen, ging ik opnieuw aan het werk. Ik zwaaide er de scepter op de stekafdeling, hield ik me bezig met oppotten, stekken en het klaarmaken voor levering van orders."

Ook in zijn vrije tijd was Ubbink bezig met kweken en stekken. "Aanvankelijk coniferen en heesters, maar ik ging al snel in de richting van plantgoed", vertelt Ubbink, die uiteraard een opleiding ging volgen die paste bij zijn passie: de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen. Met als zwaartepunt de aanleg van tuinen en groenvoorzieningen maar waar hij ook met het omgaan met vaste planten te maken kreeg.

Ubbink had echter toen nog niet het idee om voor zichzelf te beginnen. Dat begon pas te spelen in 1992 toen het achterhuis van de toenmalige boerderij van zijn vader werd verbouwd tot woning voor hem en zijn vrouw. "Toen hebben we het er wel eens over gehad", vertelt Ubbink die een jaar later spijkers met koppen sloeg toen zijn vader besloot te stoppen met de boerderij. "En niemand wilde de boerderij overnemen. Toen heb ik gebruik gemaakt van een saneringsregeling, heb me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ben voor mezelf begonnen."
Ubbink begon uiteraard met een bescheiden klantenbestand. Hij werkte aanvankelijk hoofdzakelijk voor Heutinck, een kweker van vaste planten uit Borculo. Nu heeft Ubbink Plantgoed tussen de 75 en tachtig vaste klanten die niet alleen uit Nederland komen, maar ook uit België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. "Die hebben we allemaal binnengehaald dankzij mond op mond-reclame", vertelt Sylvia Ubbink. Haar man: "We hebben nog nooit geadverteerd, was niet nodig. Wel maken we gebruik van de site www.vasteplanten.nl van Hennie Stortelder, die ik nog ken van de mavo en de middelbare tuinbouwschool in Nijmegen."

De eerste voorzieningen waarvan Ubbink en zijn mensen gebruik maken, waren bescheiden. Begonnen werd met een folietunnel van negen bij achttien meter. "Die hebben we zelf bij de vorige eigenaar afgebroken en hier weer opgebouwd", vertelt Ubbink die een tijdje later de eerste glazen kas liet bouwen. Meer glazen kassen en folietunnels volgden, zodat het overdekte bedrijfsoppervlak voor plantgoed nu 3700 vierkante meter beslaat. "En we hebben nog tweeduizend vierkante meter schaduwhal."

Naarmate het aantal vierkante meters aan bedrijfsoppervlak opliep, steeg ook het aantal personeelsleden. Dat bedraagt nu 45 van wie er twaalf, allen vrouwen, op doordeweekse dagen in het plantgoedbedrijf aan de Oostendorperdiek te vinden zijn. "Die noemen we de moeders omdat ze al op heel jonge leeftijd bij ons zijn begonnen", aldus Ubbink. De overigen zijn weekendkrachten. Alle personeelsleden doen handmatig werk. "Er valt in onze sector weinig te mechaniseren", zo weet Ubbink.

Ubbink Plantgoed is dus een bloeiend bedrijf met uitstekende voorzieningen, een aantal zeer trouwe personeelsleden en een respectabel aantal klanten. Hoe de toekomst van het bedrijf eruit gaat zien, durft Ubbink niet te zeggen. "Onze zoons Tomas en Rick hebben geen interesse. Ze werken wel eens hier, maar geen van beiden wil het bedrijf overnemen. Maar goed, ik ben 57 en moet dus nog tien jaar werken. In die tien jaar kan heel veel gebeuren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant