De bovenverdieping van het WUh-gebouw. Foto: Daniël Hoitink fotografie & video
De bovenverdieping van het WUh-gebouw. Foto: Daniël Hoitink fotografie & video

Wat gebeurt er allemaal in het WUh?

Algemeen

WINTERSWIJK - Het WUh gebouw is een initiatief van de Winterswijkse Uitdaging. Toen in 2017 de Uitdaging van de gemeente Winterswijk groen licht kreeg om als kartrekker voor het Vrijwilligerspunt op te treden, was één van de voorwaarden dat er een centrale plek in Winterswijk moest komen waar inwoners en organisaties met al hun vragen over vrijwilligerswerk terecht konden. Uiteindelijk is dit het voormalige pand van de SNS bank aan de Torenstraat nr. 9 geworden.

Inmiddels hebben zich een groot aantal organisaties binnen de muren van het WUh gevestigd. Hoofdgebruiker is de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt. De Winterswijkse Uitdaging heeft zich als doel gesteld lokale ondernemers actief Maatschappelijk Betrokken te laten zijn. Maatschappelijk Betrokken Ondernemerschap, vaak verward met MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) betekent dat het bedrijf iets geeft aan de lokale gemeenschap en voor het algemeen maatschappelijk belang. Om bedrijven hier meer bewust van te laten zijn, biedt de Winterswijkse Uitdaging stichtingen en verenigingen de gelegenheid hun hulpvraag bij de Uitdaging in te dienen. De matchgroepleden leggen vervolgens deze vragen bij bedrijven neer. Er ontstaat dan een match tussen stichting (vrager) en bedrijf (aanbieder) zonder dat er geld over de toonbank gaat.

Het Vrijwilligerspunt brengt vraag en aanbod van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties bij elkaar. Aanstaande vrijwilligers kunnen zich via de site van het Vrijwilligerspunt (www.vpwinterswijk.nl) inschrijven. Daarnaast kan men zich ook bij het WUh aanmelden en met één van de vrijwilligerscoördinatoren over de diverse mogelijkheden in gesprek gaan. Er is van maandag tm vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur. Op deze tijdstippen zijn er coördinatoren aanwezig.

Ook onder de Uitdaging/vrijwilligerspunt draait momenteel het project Aan de Slag. Aan de Slag is een succesvolle methode om bewoners van asielzoekerscentra te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente Winterswijk. In Aan de Slag werken verschillende lokale partijen met elkaar samen: bewoners en medewerkers van asielzoekerscentra, ervaringsdeskundigen, gemeenteambtenaren, medewerkers van de vrijwilligerscentrale, van maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Samen zorgen zij er voor dat AZC-bewoners samen met Nederlanders vrijwilligersactiviteiten uitvoeren in de gemeente. Meer informatie over dit project ook bij het Vrijwilligerspunt, aandeslag@vpwinterswijk.nl

Naast deze drie organisaties werken ook de volgende organisaties vanuit het WUh: Humanitas Tandem, BOR Humanitas, Stichting Present, de Klussendienst, Estinea, Wenters Goud, Perron8 en de Speelgoedbank Oost Achterhoek. Ook houden meerdere stichtingen er regelmatig bijeenkomsten en vergaderingen. Zo is er elke tweede dinsdag van de maand een eetcafé, de vriendendienst van Humanitas is er één keer per maand op de vrijdag. Het Stekkie heeft in het WUh ook haar thuis gevonden en houdt er wekelijks op de donderdagavond er haar clubavond.

Wat burgerinitiatieven betreft kan men ook bij het Vrijwilligerspunt terecht. Momenteel lopen er een aantal burgerinitiatieven. Op de maandag van 14.00 tot 16.30 uur is er een schildersclub. Op de donderdag om 13.30 uur vertrekt er een fietsclub vanaf het WUh terwijl er vanaf 14.00 uur een handwerkclub aanwezig is.
Ook heeft het WUh gebouw meerdere vergaderruimtes welke tegen een geringe vergoeding te huren zijn.
Meer info bij het WUh, Torenstraat 9, info@vpwinterswijk.nl, tel. 0543-200026

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant