Judith Hoog Antink spreekt Aloys Raben toe. Foto: Bart Kraan
Judith Hoog Antink spreekt Aloys Raben toe. Foto: Bart Kraan

Aloys Raben stopt na 55 jaar als jeugdtrainer bij Sportclub Meddo

MEDDO – Hij kijkt tijdens het partijtje van de JO8 en JO9 van Sportclub Meddo, waarmee de laatste training van het seizoen wordt afgesloten, geconcentreerd naar de verrichtingen van zijn spelers en speelsters. Maar dan ziet Aloys Raben dat zijn echtgenote Paula, jeugdvoorzitter Judith Hoog Antink en een aantal andere bestuursleden van de zondagvijfdeklasser het hoofdveld van sportpark 't Konder betreden en naderbij komen. Dit tot grote verbazing van de 74-jarige Raben die je ziet denken: 'Wat gebeurt hier allemaal?'

Door Bart Kraan

Maar Hoog Antink geeft al snel antwoord op die vraag. Want vorige week maandag heeft Raben zijn laatste training gegeven uit zijn maar liefst 55-jarige loopbaan als jeugdtrainer bij zijn grote voetballiefde. En dat willen bestuur en jeugdbestuur van Sportclub Meddo niet onopgemerkt voorbij laten gaan. "Het is je laatste training en dus neem je een beetje afscheid", zegt Hoog Antink als de training is afgelopen en alle aanwezige jeugdspelers tot kalmte zijn gekomen. "Je eerste training gaf je 55 jaar geleden. Toen was je enthousiast en jeugdig. Nu is het iets anders, maar je bent nog steeds hartstikke enthousiast en betrokken."
Raben heeft in de afgelopen 55 jaar naar schatting van Hoog Antink maar liefst 3850 trainingen gegeven. "Bijna zeshonderd kinderen heb je getraind", aldus de Sportclub Meddo-jeugdvoorzitter tegen Raben, die bij 'zijn' voetbalvereniging ook dertig jaar bestuurslid is geweest en zich in die hoedanigheid op diverse fronten zeer verdienstelijk heeft gemaakt, hetgeen hem het erelidmaatschap van de club opleverde. Iets wat Hoog Antink ook niet onvermeld laat. "Mede dankzij jou hebben we nu een mooie accommodatie en een geweldig kunstgrasveld. Je bent heel vaak naar de gemeente geweest om dingen rond onze accommodatie in orde te maken. Zelfs toen de nieuwbouwplannen niet door dreigden te gaan, ging jij door."

Omdat Raben zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen, verliest Sportclub Meddo een jeugdtrainer die bij zijn spelers en speelsters zeer populair is. "Ik heb nog nooit een kind een vervelende opmerking over Aloys horen maken", aldus Hoog Antink vlak voor de huldiging. "Iedereen is gek met hem. Hij is een rustige man die heel veel belangstelling voor de kinderen heeft. Als hij de wedstrijden niet gezien heeft, vraagt hij altijd hoe het gegaan is."

Als blijk van waardering krijgt Raben uit handen van Hoog Antink een wensboom met wensen van zijn spelers en speelsters. Echtgenote Paula ontvangt een boeket rozen. "Als dank voor de duizenden keren dat we Aloys mochten lenen", zo geeft Hoog Antink aan. Henny Esselink, bij Sportclub Meddo verantwoordelijk voor de entreegelden bij thuiswedstrijden van het eerste elftal, en Jolanda Scholten-Bent, op zondag verantwoordelijk voor de pupil van de week en de verloting, maar op trainingsavonden assistent van Raben, krijgen, nu ook zij stoppen met hun werkzaamheden als jeugdtrainer, een bloemetje. Felix Raben, de broer van Aloys die evenals Esselink en Scholten-Bent de laatste tien jaar ook hielp met de jeugdtrainingen, ontbrak vorige week maandag.

Hoewel Raben nog steeds veel plezier heeft in het trainen van de jongste jeugd van Sportclub Meddo, heeft hij toch besloten er een punt achter te zetten. "De geest wil nog wel, maar fysiek wordt het wat minder. Ik wil het niet zo ver laten komen dat ik tijdens de training lichamelijk niet meer kan wat ik wil", aldus Raben.
Ook de invoering van het continurooster op basisschool 't Kempken is van invloed geweest op zijn beslissing om als jeugdtrainer te stoppen. Door dat continurooster gaan de jongste spelers en speelsters van Sportclub Meddo op woensdag langer naar school, kunnen ze op die dag niet meer 's middags trainen en werken ze volgend seizoen op woensdag hun trainingen 's avonds af. "Ik heb al die tijd op woensdagmiddag getraind. Als ik 's avonds moet trainen, moet ik er de hele dag op wachten en kan ik niet zo veel meer doen. En voor de avond kan de club gemakkelijker trainers vinden dan voor de middag."

Raben heeft bij Sportclub Meddo altijd de jongste jeugd onder zijn hoede gehad. In zijn beginjaren was dat de C-jeugd omdat destijds de jeugd pas op twaalfjarige leeftijd lid kon worden van een voetbalvereniging. Nu is dat de JO8. "Ik heb altijd de beginners gehad, want ik vind het leuk om kinderen iets bij te brengen, balbeheersing en techniek. Maar het spelplezier stond bij mij altijd voorop", aldus Raben, die als jeugdtrainer van een relatief kleine voetbalvereniging als Sportclub Meddo met enige regelmaat te maken heeft gehad met grote verschillen in niveau tussen spelers van zijn teams. "Bij kleine verenigingen is sprake van niveauverschil. Maar dan kun je de beteren naar een hogere leeftijdscategorie laten doorstromen en houd je teams met spelers van gelijk niveau. En soms heb je niet veel keuze. Echt prestatievoetbal is ook niet voor iedereen weggelegd. Als je twintig E- en twintig F-spelers hebt, houd je een A-team over. Andere verenigingen hebben meer spelers en kunnen dus selecteren."

Raben heeft dus naar schatting zeshonderd spelers onder zijn hoede gehad. ''Ik heb kinderen getraind van wie ik de vaders ook nog heb getraind. Ik heb er wel eens over nagedacht of ik ook opa's, vaders en kleinkinderen uit een familie heb getraind, maar dat kon ik niet meer achterhalen. Is ook niet heel erg belangrijk."
Onder die zeshonderd spelers die Raben heeft getraind, bevonden zich beslist zeer talentvolle voetballertjes. Namen noemt hij liever niet. "Dat vind ik gevaarlijk, want voor elke naam die ik noem doe ik er tien te kort. En een jeugdspeler kan dan wel getalenteerd zijn, het is mogelijk dat je hem vijf jaar later niet meer terugziet. Talent is niet het enige, een speler moet ook goed te coachen zijn en graag willen. Hij moet iets van je willen aannemen en dat willen oefenen. Ik vind het hartstikke mooi dat dingen die ik met die kinderen oefen, in wedstrijden terugzie."

Nu Raben is gestopt als jeugdtrainer, blijft er slechts een taak voor hem over bij Sportclub Meddo: het draaien van bestuurskamerdiensten op zaterdag en zondag, waarbij hij 's ochtends de vlaggen moet hijsen en daarna begeleiders van bezoekende teams en arbiters in de bestuurskamer moet opvangen. "Ik ben de laatste jaren een beetje aan het afbouwen. De donateurskaarten regel ik ook al niet meer, ik doe alleen nog die bestuurskamerdiensten. Die nemen we met een groep van vijftien man voor onze rekening, dus je bent vier keer in het jaar aan de beurt."

fotobijschrift: Jeugdvoorzitter Judith Hoog Antink van Sportclub Meddo spreekt scheidend jeugdtrainer Aloys Raben toe (foto: Bart Kraan)

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten