Reis mee met het KomReisTheater

Algemeen

WINTERSWIJK - Rond het literaire erfgoed van Komrij organiseert het Gerrit Komrij College jaarlijks een aantal evenementen. Dat zijn activiteiten die zowel binnen als buiten de school bekendheid genieten en voor een breed publiek toegankelijk zijn. De school draagt de naam van een van Nederlands grootste schrijvers, Winterswijker van geboorte en oud-leerling van de school. Er zijn vaste items die jaarlijks op de agenda staan: het Komrijdictee, de Komrijlezing en het KomReisTheater. Op maandag 5 maart vindt dit theaterspektakel plaats vanaf 19.30 uur op locatie in de school.

Vanaf januari oefenen zes GKC-collega's met een kleine groep leerlingen een kort toneelstuk, een dansoptreden en/of performance. Dit alles gebeurt onder toeziend oog van theaterdocent Tineke Ubbels van Kunst Op School. Tineke Ubbels heeft de eindregie van de afzonderlijke theaterstukken.

Festival
Alle optredens samen vormen een mooi festival dat op 5 maart in de avond opgevoerd gaat worden op diverse locaties in het gebouw van het Gerrit Komrij College. De basis voor het optreden kan een bestaande tekst zijn, maar ook een songtekst, een gedicht, een schilderij kan uitgangspunt zijn voor een zelf te maken toneelstukje of performance. Dat is aan de regisseur en het groepje leerlingen. De docenten hebben uit hun klassen leerlingen verzameld die de uitdaging willen aangaan om grenzen te verleggen en op te treden voor publiek.

Opzet
Naast de zes programmaonderdelen die door de docenten van het GKC met hun leerlingen zijn ingestudeerd zullen er drie acts komen uit een uitwisselingsproject. Alle acts samen zijn in een route opgenomen. Het publiek 'reist' als het ware langs de verschillende (muziek)theaterstukjes.
In het uitwisselingsproject zijn tien Winterswijkse leerlingen gekoppeld aan tien Portugese scholieren om tijdens een uitwisseling met elkaar, met theater en met Komrij kennis te maken. Vier dagen oefenen zij in Winterswijk in de dagen voorafgaand aan 5 maart. Vier dagen oefenen zij naderhand in Portugal. Op beide plaatsen vindt een uitvoering plaats. In Winterswijk is deze uitvoering opgenomen in de gehele route van het KomReisTheater en in Portugal zal worden voortgeborduurd op het reeds ontwikkelde materiaal.
De Nederlandse en Portugese scholieren zullen samen aan drie eenakters/performances werken aan de hand van gedichten van Komrij die zowel in het Engels, het Portugees en het Nederlands beschikbaar zijn.

Fingerfood
Het publiek maakt een pitstop bij de afzonderlijke theaterstukjes, maar er is ook aandacht voor de inwendige mens. De leerlingen van de partnerschool uit Oliveira dos Hospital verzorgen voor het publiek Portugese hapjes en drankjes.

Toegangskaarten kosten 2.50 euro,inclusief een drankje en fingerfood. De verkoop is bij de receptie van de school. Telefonisch reserveren kan ook via 0543-551515.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant