Zesjarige Stijn Dreijers naar WK fietscross
Stijn in actie op de crossbaan. Foto: PR
Stijn in actie op de crossbaan. Foto: PR

Zesjarige Stijn Dreijers naar WK fietscross

Jong talent aan de start in Azerbeidzjan

WINTERSWIJK – Met een crossfiets keihard over heuvels en door scherpe bochten. Het is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor de pas zesjarige Stijn Dreijers. Het jonge talent uit Winterswijk haalde tijdens wedstrijden in het afgelopen jaar genoeg punten voor deelname aan het WK fietscross dat in juni in Azerbeidzjan plaatsvindt.

Door Bram Beckmans

Stijn zit in groep 3 van de OBS Stegeman in Winterswijk en toont daar regelmatig vol trots de bekers die hij wint met fietscross. Fietscross wordt ook wel BMX genoemd en is een sport vol actie. Op een gesloten parcours gaan telkens acht fietscrossers de strijd met elkaar aan. Vanaf een starthek betreden zij een baan en schieten ze op volle snelheid over diverse hindernissen. De snelste rijders verdienen punten. Fietscrosswedstrijden bestaan vaak uit meerdere manches (rondes), waarna er op basis van de behaalde punten wordt toegewerkt naar een finalerit.

Van vader op zoon
Hoewel Stijn pas zes jaar is, crost hij al twee jaar met veel plezier. De goedlachse Stijn vertelt letterlijk: "Het is erg leuk om met de fiets snel over heuvels te gaan. Maar de eerste keer vond ik het wel eng en spannend. Nu niet meer, het is nu erg leuk om te doen en ben ik niet bang om te vallen."

Stijn traint twee keer per week bij de Fietscross Club Lichtenvoorde (FCCL). Daar liet hij vorig jaar meteen zien wat hij in zijn mars heeft. Tijdens zijn eerste deelname aan de Theissen Cup, het kampioenschap van de FCCL, pakte Stijn de winst en dat tegen opponenten die soms een stuk ouder waren dan Stijn zelf.
Dat Stijn zo bezeten is van het fietsen is niet zo gek. Stijns vader, Wouter Dreijers, heeft in het verleden op nationaal niveau gefietst en sloot zijn professionele carrière een paar jaar geleden af. Wouter omschrijft Stijn als een echte fiets-fanaat: "Hij wil overal naartoe op de fiets, naar school, naar het dorp. Soms is het misschien verstandig om hem een beetje af te remmen, want het liefst staat Stijn ieder moment van de dag op de crossbaan."

Veel wedstrijden
In de wereld van het fietscrossen zijn er veel soorten wedstrijden. Waarbij in Nederland twee organisaties de belangrijkste wedstrijden opzetten. Zo zit Stijn bij de Nederlands Fietscross Federatie, waarvoor hij voornamelijk provinciale en regionale wedstrijden rijdt. Ook rijdt Stijn wedstrijden via de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), waarbij hij ook het buitenland opzoekt. Vader Wouter vertelt: "Met de topcompetitie gaan we naar Heusden-Zolder in België en Ahnatal in Duitsland. Voor Stijn is dat erg leuk, het is daar net wat groter opgezet en hij ontdekt nieuwe crossbanen."
Tijdens afdelingskampioenschappen van de KNWU in Haaksbergen fietste Stijn vorig jaar genoeg punten bij elkaar om zich te kwalificeren voor het WK fietscross van 2018 in Azerbeidzjan. Hij behoort tot de beste 16 van Nederland in de leeftijdsklasse 6 en 7 jaar.

Droom waarmaken
Dat WK staat gepland van 5 tot en met 9 juni 2018. In Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Stijn hoopt daar definitief naar toe te mogen, maar om die droom te verwezenlijken is de steun van donateurs nodig. "Het zou mooi zijn om dit samen met hem mee te maken zodat hij kan laten zien wat hij kan", vertelt moeder Wilma. Stijn kijkt zelf ook erg uit naar het WK. "Ik wil wereldkampioen worden! Ik weet dat ik dan snel moet fietsen, maar dat vind ik ook leuk om te doen. Als het niet lukt wil ik gewoon Nederlands kampioen worden, hoor!", aldus een zelfverzekerde Stijn.
Tot nu toe kan Stijn al op een hoop steun rekenen, van onder andere: BMX Shop Apeldoorn, Floran Tuinen, Adéso Montage en het ICT-bedrijf Kean-IT. Nieuwe sponsoren zijn altijd welkom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de ouders van Stijn via: stijndreijersbmx@ziggo.nl. Op de Facebook-pagina 'Stijn Dreijers BMX' is de voortgang van Stijn te volgen en worden er regelmatig updates geplaatst over zijn wedstrijden.

.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden