Richard Langen in de nieuwe Graanhuys-bakkerswinkel. Foto: Bart Kraan.
Richard Langen in de nieuwe Graanhuys-bakkerswinkel. Foto: Bart Kraan.

Bewoners Pelkwijk kunnen weer in eigen omgeving boodschappen doen

Algemeen

Bruggers en Langen openen bakkerswinkel

WINTERSWIJK – De mensen die op de Pelkwijk wonen, hoeven voor bijvoorbeeld een brood, een pak melk of verse eieren niet meer naar een supermarkt in het centrum. Ze kunnen sinds vorige week woensdag voor hun elementaire boodschappen terecht bij de nieuwe bakkerswinkel van het Graanhuys aan de Kloetenseweg 49 waar ze tevens een kopje koffie kunnen drinken en de laatste nieuwtjes kunnen uitwisselen.

Door Bart Kraan

De bakkerswinkel neemt de plaats in van de Plus Pelkwijk, even verderop aan de Kloetenseweg 70. Daar wilden de compagnons Jeroen Bruggers en Richard Langen eigenlijk een dagverswinkel, een bakkerij en een horecaplein vestigen. ''De Plus Pelkwijk was aan vernieuwing toe'', vertelt Langen. ''We konden kiezen tussen een compleet nieuwe Plus-supermarkt of een geheel ander concept. Een derde Plus-supermarkt (naast de vestigingen aan de Dingstraat en Ravenhorsterweg, BK) vonden we eigenlijk overbodig. En Jeroen en ik zijn van mening dat ambachtelijke en eerlijke producten toekomst hebben. Dus aardbeien die in de zon rood zijn geworden, ambachtelijk brood en vlees van de slager in plaats van vlees uit plastic.''
Bruggers en Van Langen konden hun plannen voor een verswinkel niet aan de Kloetenseweg 70 realiseren omdat ze niet met de eigenaren van het pand tot overeenstemming konden komen over renovatie van het pand. ''We wilden het pand graag opknappen, maar dat was niet mogelijk op de manier zoals wij die wilden wilden'', aldus Langen.
Omdat hij en Bruggers na sluiting van de Plus-vestiging aan de Kloetenseweg niet zo snel een alternatief voor de buurt hadden, lieten ze een bus rijden tussen de Pelkwijk en de Plus Dingstraat. Die oplossing stuitte bij veel klanten op onbegrip en verzet. Met name bij de ouderen, want zij zagen zich ook beroofd van een ontmoetingspunt waar ze elkaar konden spreken, koffie konden drinken en de krant konden lezen. ''De mensen vroegen zich af waarom de Plus Pelkwijk werd gesloten en wat ze nu moesten. Ze vonden het absoluut niet leuk, we moesten bijna met een helm op over straat'', glimlacht Langen volgens wie echter wel veel mensen gebruik maakten van de mogelijkheid om met de bus naar de Plus-vestiging aan de Dingstraat te gaan. ''Er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Er kwamen ook wel leuke verhalen los, mensen luchtten hun hart tegenover de chauffeur, die op zijn beurt ervoor zorgde dat de verhalen die hij hoorde bij ons terechtkwamen.''
Bruggers en Van Langen gingen fanatiek op zoek naar een alternatief en vonden dat uiteindelijk in het voormalige onderkomen van de SNS-bank aan de Kloetenseweg 49. ''Dit pand kwam vrij omdat de geplande verkoop niet doorging'', aldus Langen. ''Daar zijn we meteen op ingesprongen. In de laatste week van december hebben we een akkoord over de prijs bereikt, zijn we met de gemeente om tafel gegaan en hebben we het noodzakelijke papierwerk geregeld. Met name dankzij Ellen Klein Gunnewiek van de gemeente hebben we alles snel kunnen regelen.''
Langen is blij met de nieuwe bakkerswinkel, die compact en gezellig is. ''Deze winkel is niet te vergelijken met een Plus-supermarkt. Het is een echte Graanhuys-vestiging, waar mensen een ontbijt, lunch en diner kunnen halen. Die kunnen ze dan zelf samenstellen'', aldus Langen die aangeeft dat het assortiment ook niet zo groot als in een supermarkt. ''Je hebt hier bijvoorbeeld geen 25 soorten koffie, maar twee. De mensen kunnen hier terecht voor de basis. En ze kunnen hier even gaan zitten en een kopje koffie drinken.''
Naast de Graanhuys-bakkerswinkel nemen Langen en Bruggers een nieuwe productiebakkerij aan de Buys Ballotstraat 7D in gebruik. De oude, aan de Kloetensweg 45, hebben ze afgestoten. ''Daar hadden we geen mogelijkheden tot doorgroeien, het was te klein en te oud'', aldus Langen over de oude bakkerij die met tweehonderd vierkante meter veel kleiner is dan de nieuwe bakkerij van vijfhonderd vierkante meter. In de nieuwe bakkerij wordt het brood voor de twee Plus-supermarkten en de Graanhuys-vestigingen aan de Kloetenseweg, de Kottenseweg en de Koningsweg gebakken. De eerste broden die daar gebakken worden, liggen morgen (woensdag 21 februari) in de schappen. Het is een hypermoderne bakkerij, die echter wel ambachtelijk brood produceert. De productie wordt ten opzichte van die in de oude bakkerij aan de Kloetenseweg behoorlijk opgeschroefd. ''We gaan in de Plus-supermarkten dertig tot veertig procent meer Graanhuys-brood verkopen. Daarvoor maken we in die vestigingen de noodzakelijke ruimte vrij'', aldus Langen.
In de nieuwe bakkerij worden ook schoolklassen ontvangen. De kinderen worden rondgeleid en krijgen uitleg over het bakproces, waarna ze zelf mogen gaan bakken. ''We willen die kinderen kennis laten maken met het bakproces, want heel veel weten niet eens hoe een brood wordt gebakken'', aldus Langen.
In de nieuwe bakkerij, waar in eerste instantie vijf bakkers aan de slag gaan, wordt zaterdag 24 februari van 11.00 tot 15.00 uur een open dag gehouden. ''De mensen krijgen een hapje en een drankje en kunnen een kijkje achter de schermen nemen.''

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant