Iza Hogeboom naar finale Gelderse modellenwedstrijd

Iza Hogeboom. Foto: Martin van den Tweel
Iza Hogeboom. Foto: Martin van den Tweel

WINTERSWIJK – De 17-jarige Iza Hogeboom uit Winterswijk is doorgedrongen tot de finale van de modellenwedstrijd Miss Teen of Gelderland 2018. In april neemt ze het op tegen dertien andere Gelderse meiden tussen de 15 en 19 jaar. Een spannende strijd, waarmee ze hoopt haar modellencarrière een boost te geven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Door Bram Beckmans

Eind vorig jaar besloot Iza mee te doen aan een modellenwedstrijd voor meiden van 15 tot en met 18 jaar uit Gelderland. Ze stuurde twee foto's in waarbij ze geposeerd stond in een bosrijke omgeving. Achteraf met succes, want van de driehonderd aanmeldingen behoorde de inzending van Iza tot de top vijftig. Het leverde haar een uitnodiging op voor een selectiedag op 21 januari dit jaar, waar een finaleplaats bemachtigd kon worden. "Ik werd verwacht bij het Van der Valk-hotel in Apeldoorn. Samen met bijna vijftig andere meiden moest ik mij tonen aan een achtkoppige jury. Het begon met een voorstelrondje in een mooie jurk, gevolgd door een bikinironde. Daarna moest ik nog vragen in het Engels beantwoorden", vertelt Iza. Er heerste een gezonde spanning bij de Winterswijkse, die wel ervaring heeft met fotoshoots en poseren, maar niet zozeer met het tonen voor een jury en daarbij jezelf goed op de kaart te zetten. Toch bleek ze het goed gedaan te hebben. "We kregen van tevoren een nummer en de jury noemde aan het einde de veertien nummers van de finalisten op. Ik dacht dat dacht ze in oplopende volgorde opgenoemd werden en mijn nummer had al voorbij moeten komen. In mijn hoofd blikte ik terug op de leuke ervaring en vond ik het een geslaagde dag. Toen plots mijn nummer alsnog werd opgenoemd en ik dus naar de finale mocht, dat zag ik niet aankomen!"

Houding is belangrijk
In de huidige modellenwereld is knap zijn of een goeie uitstraling hebben niet de enige pre, weet Iza te vertellen: "Je houding is belangrijk, want je wordt een jaar lang het gezicht van Gelderland. Daar trainen we ook op." Om de week is Iza samen met de andere finalisten in Apeldoorn voor modellentraining. Daar sport ze, maar leert ze ook hoe je het beste over de catwalk kan lopen en zelfs over het gebruik van social media wordt ze bijgepraat.

Uiteindelijk telt die training ook mee tijdens de finale. Iza legt uit: "Mensen kunnen op mij stemmen, dat telt bij de beoordeling voor 20% mee, 30% is afhankelijk van je inzet en houding tijdens de trainingen en 50% van de beoordeling wordt bepaald op de finaledag zelf."

Die finale is op zaterdag 21 april bij het cultureel centrum Veluvine in Nunspeet. Daar wachten weer verschillende opdrachten voor Iza, deze keer voor een gevulde zaal vol familie en vrienden van de finalisten. Indien Iza wint, plaatst ze zich automatisch voor de landelijke wedstrijd. Deze gaat tussen de winnaressen uit de andere provincies.

Portfolio uitbouwen
Iza zit op dit moment nog in het examenjaar op het Gerrit Komrij College. Daarna wil ze in Zwolle de opleiding tot opticien volgen. Maar in de modellenwereld blijft ze ook graag actief, ongeacht of ze Miss Teen of Gelderland wordt. "Het lijkt mij leuk om voor bedrijven meer fotoshoots te doen en zo mijn portfolio uit te breiden. In de modellenwereld moet je een beetje geluk hebben maar met een goed portfolio gaat het makkelijker en rol je er zo verder in", vertelt Iza. "Ik heb niet echt voorbeelden in de modellenwereld. Ik kijk natuurlijk wel naar andere modellen, maar als je iemand die je goed vindt na gaat doen, wordt het te gemaakt en gespeeld en dat wil ik niet. Ik heb mijn eigen stijl en houding en daarmee hoop ik te winnen", aldus Iza.

Stemmen op Iza kan nog. Dit is mogelijk door 'Poll Gelderland Iza' te sms'en naar 3010 (1,10 euro per sms). Op haar Facebook-pagina plaatst Iza regelmatig updates: Iza Hogeboom - Finaliste Miss Teen of Gelderland 2018.

Meer berichten