Het Duitse gezelschap direct na aankomst op het busstation in Winterswijk. Foto: Henri Walterbos
Het Duitse gezelschap direct na aankomst op het busstation in Winterswijk. Foto: Henri Walterbos

Onwetendheid omtrent busverbinding Winterswijk-Vreden-Münster

Algemeen

'Mensen weten helemaal niet dat ze met de bus zo gemakkelijk vanuit Winterswijk in Vreden of Münster kunnen komen'

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK - De chauffeur van de Arrivabus sommeert door middel van claxonneren het gezelschap dat staat te poseren voor de Duitse bus, om ruimte te maken. Het is echter wel een momentje voor het uitgelaten Duitse gezelschap. Ze zijn zojuist met de bus van Vreden naar Winterswijk gekomen om in 'Het Station' een vergadering te bezoeken van het reguliere VreWin overleg.

"Er is veel onwetendheid over de busverbinding Winterswijk-Vreden-Münster. De mensen weten helemaal niet dat ze met de bus zo gemakkelijk vanuit Winterswijk in Vreden of Münster kunnen komen. Als je in Vreden bent kun je heel gemakkelijk met lijn S70 in Münster komen, en weer terug," laat Patrick Terbraak van VreWin weten, ondertussen 'die Kollegen' uit Vreden welkom hetend. "In Vreden of Münster is het hartstikke leuk winkelen. Mensen willen wel eens op een andere plek vertoeven of activiteiten bezoeken. De verbinding wordt ook gebruikt door scholieren die over en weer over de grens naar school gaan. Dat weten veel mensen helemaal niet." Om hier aandacht op te vestigen wordt vandaag de daad bij het woord gevoegd en laten Duitse vertegenwoordigers van het grensoverschrijdende VreWin-overleg zien dat de verbinding goed te noemen is, en het bovendien 'gemühtlich' reizen is. Met het Duitse gezelschap zijn twee Duitse persdames meegekomen om van hun ervaringen te vertellen in de Duitse media.

Steengroeve theater
"Het is ook handig voor minder mobiele mensen, dat ze weten dat ook zij eenvoudig van Vreden naar Winterswijk kunnen komen, en andersom," vertelt Mathias Plewa. "Om te winkelen is het fijn om te weten dat dit kan, maar er worden aan beide kanten van de grens ook zulke mooie activiteiten georganiseerd waar mensen dan ook gemakkelijk naar toe kunnen gaan. Ook gaan we er aan werken dat hier meer bekendheid aan gegeven wordt aan de andere kant van de grens. Nu hoor je nog te vaak 'goh, dat was vorige week. Daar had ik best wel graag naar toe gewild.' Een mooi voorbeeld hiervan is wat er jaarlijks in de Steengroeve gebeurt. Dat weet men in Vreden helemaal niet. Terwijl het zo'n waanzinnig mooi spektakelstuk is, waar je ook nog een keer snel bij moet zijn, anders zijn de kaarten al weg."

Uitbreiding reistijden
Betreft de verbinding tussen beide grensplaatsen op dit moment nog ritjes tot uiterlijk 18.00 uur, op korte termijn zullen gesprekken gevoerd worden om een uitbreiding van vertrek- en aankomsttijden te bewerkstelligen. "Dan kunnen mensen 's avonds ook nog een hapje eten in de plaats waar ze zijn, en kunnen ze er ook nog een wijntje bij drinken", kijkt Plewa al vooruit. "Duitsers willen we het onder andere via deze manier ook graag laten weten dat ze vanaf Winterswijk bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk met de trein in Amsterdam kunnen komen. Vanuit Winterswijk kunnen reizigers er rechtstreeks naar toe." Op dit moment rijden de bussen iedere twee uur, tussen 7.49 en 18.09 uur, van maandag tot en met vrijdag. In het weekend om het uur. Een enkeltje Vreden kost 3,90 euro. Aangezien het vervoer door een Duitse busonderneming verzorgd wordt, kan er alleen contant betaald worden bij de chauffeur. In Winterswijk kan bij vier haltes in- en uitgestapt worden: Emmaschool, Vredensehof, Centrum en Busstation. Meer info over tijden en tarieven zie www.rvm-online.de

Aalten-Bocholt
Het grensoverschrijdende openbaar vervoer vanuit grensplaatsen naar plaatsen over de grens mag zich steeds meer in een warme belangstelling verheugen. Zo is er ook een prima lijn Winterswijk-Oeding. Afgelopen week werd door middel van cijfers ook nog eens aangetoond. De in december 2017 opgestarte buslijn Aalten-Bocholt beleefde een goed start. Liefst 2000 passagiers maakten gebruik van de nieuwe busverbinding tussen Aalten en Bocholt. Zo blijkt uit tellingen van busmaatschappij StadtBus Bocholt. De nieuwe buslijn is een vijf maanden durende proef om te kijken of er voldoende animo is voor openbaar vervoer tussen beide grensplaatsen. Een initiatief vanuit Kreis Borken, met ondersteuning van de provincie Gelderland, de gemeente Aalten en de stad Bocholt. Elke dag tussen 06.30 uur en 20.00 uur rijden er bussen die aansluiten op de treinen in Aalten en Bocholt. Passagiers zullen de komende periode verzocht worden deel te nemen aan een enquête in de bus. Dit om te kijken of er verbeteringen wenselijk zijn, aanbevelingen zijn. Na de proef, die eind april eindigt, wordt bekeken of de lijn rendabel is, en het een vervolg krijgt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant