Burgemeester Bengevoord overhandigt een vuurwerkbril en aansteeklont, terwijl medewerkers Wim Meuleman en Jurgen Wubs en politieman Albert de Graaf toekijken. Foto: Bart Kraan
Burgemeester Bengevoord overhandigt een vuurwerkbril en aansteeklont, terwijl medewerkers Wim Meuleman en Jurgen Wubs en politieman Albert de Graaf toekijken. Foto: Bart Kraan

Vuurwerkbrillen en lonten voor jeugd tijdens markt

Cadeautje van Bengevoord, politie en team handhaving

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - Kinderen en jongeren die afgelopen woensdag de markt van Winterswijk bezochten, kregen uit onverwachte hoek onverwachte cadeaus. Want burgemeester Joris Bengevoord deelde er, in gezelschap van politieagent Albert de Graaf en de handhavingsambtenaren Jurgen Wubs en Wim Meuleman, vuurwerkbrillen en aansteeklonten uit.

Bengevoord wilde zo aandacht vragen voor het veilig afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling in de nacht van zondag op maandag. "Het is belangrijk dat kinderen erop worden gewezen dat ze op een verantwoorde manier met vuurwerk omgaan", aldus Bengevoord. "Dat wil zeggen dat ze geen illegaal vuurwerk moeten afsteken, maar vuurwerk dat ze normaal in de winkel kunnen kopen. Bovendien moeten ze het vuurwerk op het toegestane tijdstip afsteken, dus op 31 december vanaf zes uur 's avonds. En ze moeten het op een veilige manier doen. Die brillen beschermen de ogen, niet alleen van de mensen die het vuurwerk afsteken, maar ook van omstanders. En met de aansteeklonten (twintig centimeter lang met een brandduur van vijftig minuten, BK) kun je vuurwerk veilig afsteken. Dan hoef je geen aansteker bij het lont te houden."

Aandacht vragen voor het veilig afsteken van vuurwerk is volgens Bengevoord geen overbodige weelde. Want niet iedereen die met vuurwerk te maken heeft, gaat daar even verantwoord mee om, zo heeft hij al gemerkt. Want tijdens een gastles die hij donderdag 21 december op basisschool De Korenburg verzorgde over de gevaren die het afsteken van vuurwerk kunnen veroorzaken, gaven sommige leerlingen ruiterlijk toe illegaal en dus veel te zwaar vuurwerk af te gaan steken. "En eentje zei dat hij zijn vuurwerk wel eens met een gasbrander had aangestoken. Niet echt veilig. Hoe vaak er onverantwoord met vuurwerk wordt omgesprongen, weet ik niet. Maar het gebeurt dus wel."

Dat heeft in Winterswijk tot dusver niet tot heel ernstige ongelukken geleid."We hebben met het afsteken van vuurwerk en het carbidschieten nog nooit ongevallen meegemaakt. Maar dat is afkloppen", aldus handhavingsambtenaar Meuleman, die het een goed idee vindt om op oudjaarsdag het afsteken van vuurwerk al vanaf 14.00 in plaats van 18.00 uur toe te staan. Dit om het voor de wat jongere kinderen veiliger te maken. "Op die manier kunnen de wat kleinere kinderen op een verantwoorde manier het afsteken van vuurwerk bekijken. Als je pas vanaf zes uur 's avonds vuurwerk mag afsteken, loop je het risico dat de jongsten in het donker alle kanten op lopen, met alle risico's van dien."

En hij hoopt dat het afsteken van illegaal en zwaar vuurwerk achterwege blijft. "Want dat soort vuurwerk veroorzaakt de meeste schade. Sommige mensen, ook jongeren in de leeftijd van achttien tot en met 25 jaar, kopen in november in Duitsland al illegaal vuurwerk. Maar ik hoop dat die mensen beseffen dat zulk spul hartstikke gevaarlijk is. Een stuk Cobra-vuurwerk is net een handgranaat. Als je dat onder een motorkap van een auto legt en tot ontploffing brengt, vind je van die motorkap niets meer terug. Ik hoop dat mensen die illegaal vuurwerk hebben zich realiseren welke schade ze kunnen aanrichten."

Mensen die graag vuurwerkbrillen voor hun kinderen en lonten voor het aansteken willen hebben, kunnen deze tot en met vrijdag 29 december tijdens openingstijden bij het gemeentekantoor en De Post ophalen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden