Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Randbericht | Geen dag zonder berichtje van Gert-Jan

Algemeen Columns

Geen dag zonder een berichtje van Gert-Jan

Waarom zouden we alleen op landelijk niveau de beste politicus van het jaar kiezen? In Winterswijk kan iedereen die in politiek is geïnteresseerd ook bijna dagelijks onze volksvertegenwoordigers, wethouders en burgemeester via verschillende media en in levende lijve volgen. Als ik zou willen, kan ik elke dag een bericht schrijven over besluiten en discussies. Soms verlang ik zelfs terug naar de tijd van de Nieuwe Winterswijkse Courant, die in 1991 werd opgeheven. Intensiever dan die krant de plaatselijke politiek volgen is onmogelijk.

Die Courant verscheen drie keer per week en nam al het politieke nieuws op. Van elke commissievergadering, in 1990 waren dat er zelfs acht in een maand, werd een verslag geschreven. Aan elk besluit van B en W werd aandacht besteed. In die tijd waren er ook nog drie regionale dagbladen, die alle drie eigen verslaggevers hadden. In de huis-aan-huisbladen werd toen minder over politiek geschreven. Misschien was het wat al te veel, tegenwoordig is het te weinig wat op papier is te lezen.

Er zijn sindsdien andere media bijgekomen: het wereldwijde web, lokale radio en televisie, sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. Het gemak van één krant met veel politiek nieuws is er niet meer. De geïnteresseerde moet meer zijn best doen om alles te volgen. Omdat dit niet iedereen wil of kan, heb ik me graag voor u opgeofferd, al zal ik ook wel eens wat gemist hebben. Op de sociale media zie ik de heren en dames alweer actiever worden. Dat zal komen omdat er gemeenteraadsverkiezingen naderen.

Omdat ik niet in mijn eentje wilde bepalen wie de politicus van het jaar wordt, heb ik alle persoonlijkheden die ik in mij heb opgeroepen. Dat zijn er 37 is mij in de loop der jaren gebleken. Met diep zuchten en veel wandelen kan ik ze goed onder controle houden. Voor deze keer mochten ze met elkaar in discussie. Ze vonden dat Joris Bengevoord niet in aanmerking kwam. Hij is geen politicus meer, maar burgemeester. Wel adviseert de jury om in 2018 iets meer openingen aan wethouders over te laten. Alleen maar om te voorkomen dat hij elke week met vijf foto's in de krant staat.

Wie dan wel? Ubel Zuiderveld, omdat hij aandacht blijft vragen voor houtrookoverlast, zelfs al wordt daar onvriendelijk op gereageerd? De grote voorman van de raad, Henk-Jan Tannemaat die zo graag wil dat iedereen net als hij overal positief over denkt? Wim Elferdink, die zomaar anders over windmolens durfde te denken? Tom van Beek, die dagelijks aan bluswater en meer ruimte voor bedrijvigheid denkt? Loes ten Dolle, die laat zien dat je al op jonge leeftijd politiek actief kunt worden?

Nee, de jury heeft na lang beraad besloten: de politicus van het jaar is Gert-Jan te Gronde van de VVD. Hij had voldoende zelfkennis om te beseffen dat het na twee perioden als wethouder verstandig is om nieuwe uitdagingen te zoeken. Ook is hij niet te beroerd om 'gewoon' raadslid te worden. Bovenal was hij een van de weinige politici die de afgelopen raadsperiode actief op twitter en facebook bleef. Geen dag zonder een berichtje van Gert-Jan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant