Osman Abbadi speelt een spelletje tafelvoetbal:
Osman Abbadi speelt een spelletje tafelvoetbal: "Een spelletje doen werkt soms beter."

TipTop voor nieuwkomers

Algemeen

ACHTERHOEK/WINTERSWIJK – Ondernemers in de Achterhoek zouden er goed aan doen arbeidskrachten aan te nemen die nieuw in Nederland zijn. Dat is de stelling van Osman Abbadi, directeur van Tiptop Werk. Zelf pakt hij de handschoen op om nieuwe Nederlanders verder te helpen in het arbeidsproces.

Door Leander Grooten

Abbadi bezocht een informatieavond over nieuwkomers in Nederland. Zij die statushouder zijn en een inburgeringsdiploma hebben, worden geacht mee te draaien in de maatschappij. Werk is daar een onderdeel van. "Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan," vertelt de ondernemer, "diploma's zijn niet geldig hier of de kennis die ze hebben is niet toepasbaar." Abbadi stelt zich ten doel nieuwkomers te begeleiden in het arbeidsproces, en de weg daarnaartoe. "Een CV opstellen, een sollicitatiegesprek voeren en wegwijs maken in de arbeidscultuur zijn onderdelen."

Verbinden aan Achterhoek
Als zoon van een Marokkaanse gastarbeider weet Osman dat erkenning en je welkom voelen belangrijk is om je plek te verwerven in de maatschappij. "Ik wil dat deze nieuwe Nederlanders net zo worden opgenomen als mijn vader. Dat vraagt extra inzet." Naast deze persoonlijke drive houdt Abbadi er een regionale visie op na. "We weten allemaal dat de Achterhoek een krimpregio is. Deze nieuwkomers aan het werk helpen, zorgt voor verbinding van hen met onze regio. Als we deze kans laten lopen, zullen ook zij vertrekken. Ik wil dat helpen voorkomen."

Menselijkheid voorop
Voor de Winterswijkse ondernemer is het een vanzelfsprekende keuze om te investeren in mensen. Zo heeft TipTop goede banden met het Graafschap College, om jongeren te plaatsen. "We zijn een platte organisatie, als er wat is, mag je het zeggen. We doen hier niet aan rangen en standen." Het kantoor getuigt van creativiteit: dartbord, kleurstiften en tafelvoetbal sieren de ruimtes. "Niet alles wordt aan de vergadertafel besproken. Een spelletje doen werkt soms heel goed. En het is nog leuker ook!"
In de communicatie met de nieuwkomers heeft Abbadi een belangrijke eigenschap: hij spreekt Arabisch. "Ik maak snel contact. Je kunt je nu eenmaal beter uitdrukken in je moedertaal."

Instroom
TipTop heeft de uitdaging aangenomen om samen te werken met de sociale diensten in de Achterhoek. Deze hebben in beeld welke nieuwkomers er in hun gemeente wonen met een uitkering. "Zij hebben er belang bij mensen aan het werk te krijgen. Ik werk nauw met hen samen."
Afgelopen donderdag kwamen de eerste negen kennismaken met TipTop. "Dat was een gezellige en nuttige middag. De eerste afspraken staan inmiddels."

Na de kennismaking mag de nieuwkomer begeleiding verwachten in het vinden van passend werk. Wat hiervoor nodig is, zal van persoon tot persoon verschillen. "Wij zoeken verbinding tussen het bedrijf en de wensen, kennis en kunde van het individu." TipTop bereidt nieuwkomers voor op het werken in een team, maar begeleidt ook het bedrijf om ervoor te zorgen dat de nieuwkomer een volwaardig teamlid wordt.

Niks doen geen optie
Zelf weet Abbadi niet wat hij kan verwachten en vindt dat ook niet zo belangrijk. "Als er eentje succesvol is, dan is het wat mij betreft al geslaagd. Niks doen brengt namelijk niks. Als bedrijf zetten wij onze schouders eronder om deze nieuwe Nederlanders een eerlijke kans in onze samenleving te geven. En ik heb er vertrouwen in dat we dat kunnen."


www.tiptopschoon.nl

osman@tiptopschoon.nl

06-20854490

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk