Op 21 oktober zal de Plus Pelkwijk sluiten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Op 21 oktober zal de Plus Pelkwijk sluiten. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: Bernhard Harfsterkamp)

Geen bakker en supermarkt meer in de Pelkwijk

Eigenaren pand werken niet mee aan nieuwe opzet

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 21 oktober sluit de Plus Pelkwijk definitief de deuren. Jeroen Bruggers en Richard Langen, verantwoordelijk voor de Plus-supermarkten in Winterswijk, wilden echter op dezelfde plek verder met een Dagwinkel en een bakkerij met daarbij een bakkerswinkel. Onderdeel van het plan was ook een verschuiving van cafetaria Het Pelkwijkje naar de plek waar lang een videozaak heeft gezeten. Om het te realiseren is een flinke investering in het pand nodig. Bruggers en Langen hebben echter geen overeenstemming kunnen bereiken met de eigenaren van het pand. Daardoor verdwijnt een van de laatste buurtsupers van Winterswijk. Bruggers en Langen komen nu met het vervelende nieuws naar buiten, omdat ze de consumenten in de Pelkwijk en omgeving duidelijkheid willen geven.

Al lang bezig met nieuwe opzet
Bruggers en Langen waren al meer dan een jaar bezig met de nieuwe opzet voor de locatie Pelkwijk. Dat de Plus daar moest verdwijnen was al langer duidelijk. "Drie Plus-supermarkten in één gemeente is gewoon te veel", zegt Bruggers. "Dat komt nergens voor, zelfs niet in Amsterdam." Bovendien zijn er toch al teveel supermarkten in Winterswijk. Het was de bedoeling de supermarkt te vervangen door een kleinere buurtwinkel, een zogenaamde Dagwinkel. Hiervoor waren al afspraken gemaakt met Van Tol Retail, die dit concept landelijk groot probeert te maken. In Meddo is al zo'n dagwinkel voor de dagelijkse boodschappen in de buurt. Bruggers en Langen wilden helpen deze formule in Winterswijk succesvol te maken.

Overeenstemming met alle partners leek bereikt
Naast de Dagwinkel zou de bakkerij van het Graanhuys moeten komen. Deze bevindt zich nu aan de Kloetenseweg, maar eigenaren Bruggers en Langen hebben het huurcontract per 28 februari 2018 opgezegd in de veronderstelling dat hun plannen even verderop door konden gaan. Daarover was al overeenstemming bereikt met de landelijke Plus, die officieel het pand in de Pelkwijk nog huurde. Ook waren er voldoende indicaties dat de gemeente mee wilde werken aan het verplaatsen van de los- en laadplek, die nu wat ongelukkig ligt omdat daar de kinderen voor de school ernaast worden gebracht en opgehaald. In een eerder stadium was zelfs al overeenstemming bereikt met de eigenaren. Die zouden bijdragen aan de 1,5 miljoen investering die nodig is om het pand te verbouwen en op te knappen. Riolering en het dak moesten dringend aangepakt worden. "Er is al zeven jaar niets meer gedaan", zegt Bruggers. De eigenaren zijn echter van gedachten veranderd. Althans dat vermoedt Jeroen Bruggers. Nadat alles rond leek te zijn, reageerden zij niet meer. "Dat is heel frustrerend. Dan zit je te wachten op een telefoontje of een bericht, en dan komt er maar niets. En dat nadat we er zoveel uren hebben ingestoken."

Bakkerij met 'koude keuken'
Bruggers en Langen gaan er nu vanuit dat de mooie plannen niet doorgaan. Voor de bakkerij wordt nu een andere locatie gezocht. Waarschijnlijk is die al gevonden. Dat moet ook, want de bouw van een nieuwe bakkerij kost drie maanden. "Daarom hadden we op de Pelkwijk binnenkort met de verbouwing willen beginnen", zegt Bruggers. Vol enthousiasme vertelt hij daarna over de plannen met de bakkerij. Die moest achter een glazen scherm zichtbaar worden voor de klanten, zodat ze de bakkers aan het werk kunnen zien. Daarbij zou ook een koude keuken komen. "We willen oud brood verwaarden", zegt Bruggers. "Van oud brood kun je bier maken. Daarover waren al contacten met Wentersch Bier. Maar van oud brood kun je ook pizza's en koekjes maken. Het zou een mooie aanvulling zijn op onze warme keuken in de Plus Dingstraat." Hiermee zou ook weer een extra bijdrage geleverd worden aan het tegengaan van voedselverspilling. Het is maar de vraag of dit te realiseren is bij de nu beoogde plek voor de bakkerij.

Busdienst naar de Plus Dingstraat
Voor het personeel van de Plus Pelkwijk is werk bij de andere locaties gevonden. "Zij zijn volledig ingelicht", zegt Bruggers. "Het deed me pijn om te zien hoe geëmotioneerd er werd gereageerd op het definitief verdwijnen van de winkel." Hij vindt het ook heel vervelend voor de klanten. "De supermarkt had echt een sociale functie. Sommige mensen kwamen wel drie keer per dag voor een kleine boodschap, omdat ze dan een praatje konden maken." Bruggers wil vooral de oudere bewoners niet in de steek laten. Daarom komt er na de sluiting op 21 oktober een gratis busjesdienst. Van maandag tot en met vrijdag kunnen de bewoners tussen tien uur en kwart over twaalf en tussen vier en half vijf opgehaald en terug gebracht worden om boodschappen te doen in de Plus Dingstraat. Eerst zal gedurende vier weken gekeken worden of er voldoende belangstelling voor is. Wordt er veel gebruik van gemaakt dan wordt het voorgezet. Bruggers en Langen weten niet waarom de eigenaren niet meer mee willen meewerken. Misschien is er een beter bod van een ander. Maar zij kunnen zich niet voorstellen dat hier een andere supermarkt komt. "Maar dat dacht ik ook bij de sluiting van de C1000 aan de Landbouwstraat. En toch kwam daar de Netto."

Reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>