Queen of Klezmer in synagoge. Foto: PR
Queen of Klezmer in synagoge. Foto: PR

'Queen of klezmer' Irith Gabriely in de synagoge

WINTERSWIJK - Haar bijnaam 'Queen of klezmer' geeft de status van de Israëlische klarinettiste Irith Gabriely goed aan: zij is al jarenlang een van de belangrijkste namen in de klezmer, de joodse soul. Zij speelt en leidt verschillende klezmer- en klassieke ensembles, maar staat ook als solomuzikant voor het publiek. Op zondag 22 oktober krijgt ze een bijzonder podium: de synagoge van Winterswijk.

Irith Gabriely woont en werkt alweer enkele decennia in het zuiden van Duitsland. Haar muzikale opleiding kreeg ze in Israël, waar ze al op jonge leeftijd prijzen won. Ze studeerde aan de universiteit van Tel Aviv klarinet, piano, dirigeren en filosofie. Tijdens de Jom Kippoer-oorlog (1973) trad ze op voor de Israëlische troepen. Via Zwitserland kwam ze naar Duitsland, waar ze bij verschillende orkesten werkte. Van 1978 tot 1995 was Irith Gabriely eerste klarinettiste bij het orkest van het staatstheater Darmstadt. Sinds 1986 speelt Irith Gabriely ook in eigen ensembles. Met Colalaila klezmer op podia door heel Europa. Deze groep ontwikkelde zich tot Colalaila Classic. Ze werkt vaak met andere musici samen om zowel, klassiek als klezmer en jazz te spelen. Dat resulteerde in projecten als 'Kerk ontmoet synagoge' en 'Kerk, synagoge en moskee - een muzikale trialoog van drie wereldreligies'.

In Winterswijk speelt Irith Gabriely met pianiste Susanne Hardick. De uit Venlo afkomstige musicus studeerde in Maastricht en Canada en treedt regelmatig met professionele orkesten op.

Het concert in de synagoge aan de Spoorstraat in Winterswijk wordt georganiseerd door de Mr. F.W. Voorink Stichting. Deze stichting zorg ervoor dat het joodse verhaal blijvend wordt verteld. Dat gebeurt met de regelmatige openstelling van de synagoge, maar ook door culturele activiteiten te organiseren. Naast lezingen en tentoonstellingen kan de synagoge ook als muziekpodium worden gebruikt.

Het klezmerconcert van Irith Gabriely begint zondag 22 oktober om 17 uur. Kaarten voor deze bijzondere voorstelling zijn vooraf voor 10 euro te koop bij boekhandel Kramer, Wooldstraat in Winterswijk. En misschien ook 's avonds voor12,50 euro aan de kassa maar alleen als er nog voldoende beschikbaar zijn. Het aantal plaatsen in de synagoge is beperkt.


www.synagogewinterswijk.nl

reageer als eerste
Meer berichten