Grenssteennummer 1 bij Oldenkotte/Wennewick. Deze steen is eerst in 1773  geplaatst nadat Overijssel
Grenssteennummer 1 bij Oldenkotte/Wennewick. Deze steen is eerst in 1773 geplaatst nadat Overijssel

Grote Tentoonstelling 'Grenzen verbinden' in de Jacobskerk

Algemeen

Winterswijk – Vanaf zaterdag 10 september tot 27 oktober 2016 staat de grens met Duitsland in de Jacobskerk centraal. Immers, bijna 250 Jaar geleden, op 22 oktober 1766 werd de grens tussen Oldenkotte tot aan Dinxperlo na harmonieuze onderhandelingen door de Münstersen en Geldersen in de Jacobskerk in Winterswijk bezegeld. Er zijn weinig grenzen in Europa die door een compromis tot stand zijn gekomen en vervolgens 250 jaar nagenoeg ongewijzigd zijn gebleven.

Door dit zeer bijzondere feit reist een tentoonstelling 'Grenzen verbinden' door het grensgebied. In deze tentoonstelling is te zien hoe de grens tot stand kwam aan de hand van zeer gedetailleerde landkaarten. Met de technieken van die tijd (18e eeuw) berekenden landmeters precies uit waar de 187 grenspalen van Bentheimer zandsteen moesten worden geplaatst. Een groot aantal van deze stenen staan nog steeds op hun post als monumenten in een veranderend landschap, terwijl de grens intussen niet meer de grens is zoals deze was. Het reizende deel van de tentoonstelling is tot en met 6 oktober te zien. Aan de hand van een lezing over de grensgeschiedenis wordt met vele anekdotes de tentoonstelling op zaterdag 10 september om 12 uur in de Jacobskerk afgetrapt.

Met de tentoonstelling wil men laten zien hoe de grens feitelijk voor de bevolking verbindend is. Doordat de Heimatvereine Barlo, Burlo, Oeding samen met Vereniging Het Museum, Historische Kring Kotten en Meddo's Verleden hun lokale bijdragen leveren, valt er tevens veel leuke plaatselijke geschiedenis te zien zoals de banden van de Winterswijkse bevolking met de 'naobers' over de grens, smokkel in goede en slechte tijden, spoorgeschiedenis, economische en familiaire banden, de rol van de veengebieden. Kortom, de diverse verbindingen over de grens, waardoor het centrum van Winterswijk kon worden van wat het nu is. Dit deel staat tot en met 27 oktober in de kerk. 'Grenzen verbinden' is voor een iedereen te zien en een eventuele vrije gift gaat naar Stichting Vrienden van de Jacobskerk.

Over de gehele geschiedenis van de grens is een leuk kleurrijk geïllustreerd boekje in A4-formaat te koop en tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar.

Openingstijden: Zaterdag 10 september vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Zondag 11 september vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Zondag 18 september vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur. Elke dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur. Elke woensdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Tot en met 6 oktober is de algemene tentoonstelling te zien en de lokale delen van Burlo, Barlo, Kotten, Meddo, Oeding, Winterswijk en Woold zijn nog te zien tot en met 27 oktober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant