Marjolein Tjalkens bij de olifanten op Sri Lanka. Foto: eigen foto
Marjolein Tjalkens bij de olifanten op Sri Lanka. Foto: eigen foto

In actie voor Vrienden van de Olifant

Algemeen

WINTERSWIJK - Al op jonge leeftijd raakte de reislustige Marjolein Tjalkens onder de indruk van olifanten. Tegenwoordig zetten Marjolein en haar man Taco zich in voor de stichting Vrienden van de olifant die op Sri Lanka weesolifanten opvangt en gewonde olifanten behandelt en die deze zomer in Giritale in Sri Lanka een hospitaal speciaal voor olifanten opent. "Op Sri Lanka wonen veel olifanten en veel mensen. Dat gaat niet altijd samen waardoor olifanten gewond kunnen raken, bijvoorbeeld omdat ze ergens van schrikken. Vaak blijven de kleintjes achter en de groep is dan vertrokken. Ook komt het voor dat ze in een put vallen," legt Marjolein uit. "Nu worden ze nog op een zeil geopereerd, straks zijn er operatie- en herstelkamers."

Door Sander Damen

De stichting Vrienden van de olifant zet zich in voor olifanten in Afrika en Azië. "Maar in Sri Lanka zijn we het actiefst," vertelt Marjolein. "We vangen weesolifanten op en helpen zieke of gewonden olifanten." Om die activiteiten te kunnen financieren staan Marjolein en Taco met een kraam op beurzen, markten en braderieën in de Achterhoek. Zaterdag 26 juni zijn ze te vinden op de markt op het Spek-Ende. "Daar verkopen we allerlei artikelen waarvan de opbrengst naar de olifanten gaat", licht Marjolein toe. "Mensen kunnen ook een weesolifant adopteren. Dat wordt dan 'hun' olifant tot het moment dat de olifanten weer in het wild uitgezet worden."

Werkwijze
Dat is de werkwijze van Vrienden van de olifant: weesolifanten voeden en gezond maken tot het moment dat ze weer de natuur in gaan. ,,In de natuur is waar ze horen", zegt Marjolein. "Sommige toeristen, tegenwoordig vooral Chinese en Russische, vinden het leuk op een olifant te rijden of een aap aan een touw te zien. Ik vind dat verschrikkelijk. Als je op internet kijkt wat ze met olifanten doen om ze 'tam' te krijgen, daar word je misselijk van. Pas geleden is er nog een olifant overleden bij het vervoeren van toeristen in Cambodja. Heel triest!"

Reizen
Sommige mensen die een weesolifant adopteren, willen deze ook graag zien wanneer ze op vakantie naar Sri Lanka gaan. "De stichting zocht iemand die reizen wilde organiseren voor mensen die hun weesolifant wilden opzoeken in Sri Lanka. Ik heb toen heel spontaan 'Dat doe ik' geroepen, maar dat was nog niet zo makkelijk. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen, dus met SGR en ANVR en alles goed geregeld. Ik ben daarom met een partner in zee gegaan die al langer een reisbureau heeft en dat loopt erg goed. Naast de reizen om weesolifantjes op te zoeken organiseer ik ook steeds meer 'gewone' reizen naar Sri Lanka waarbij de mensen meestal wel het Elephant Transit Home van onze stichting op Sri Lanka bezoeken", vertelt ze. "Wat ook leuk is, is dat de Elephant Transit Home samen met de overheid voor elke olifant die terug de natuur ingaat een ceremonie organiseert. Dat is elke keer een mooie happening."

Producten
Marjolein en Taco zetten zich volledig in voor de stichting. Tijdens de markten verkopen ze naast het peetouderschap diverse producten, ook uit Sri Lanka waarmee ze de lokale ondernemers ondersteunen.
Het stel reist minimaal twee keer per jaar naar Sri Lanka om 'hun' olifanten te bezoeken. "Het is gek", concludeert Marjolein. "We houden heel erg veel van reizen, maar uiteindelijk wordt het meestal toch Sri Lanka. Natuurlijk vanwege de olifanten, die ontbreken in geen enkele reis van ons, maar ook vanwege het land. Het is er zo mooi..."
Wie Marjolein en Taco en de Vrienden van de olifant wil ondersteunen kan ze bezoeken op de markt van Spek-Ende op 26 juni of een mail sturen aan info@langkapura.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant