Voorzitter Mehmet Camalan en secretaris Muhammed Devecioglu in de nieuwe gebedsruimte. Foto: Bram Beckmans
Voorzitter Mehmet Camalan en secretaris Muhammed Devecioglu in de nieuwe gebedsruimte. Foto: Bram Beckmans

Feestelijke opening nieuwe moskee op zondag 1 mei

Algemeen

WINTERSWIJK – Aan de Tuberweg 4 bundelen de Turkse sociale culturele vereniging Sihhat en de stichting van de nieuwe moskee hun krachten. De voormalige ruimte van PostNL gaat sinds kort door onder de naam HDV (Hollanda Diyanet Vakfi, oftewel Islamitische Stichting Nederland; red.) Winterswijk Mescidi Aksa. Vol trots vertellen voorzitter Mehmet Camalan en secretaris Muhammed Devecioglu over de voltooide verbouwing en de feestelijke opening die op zondag 1 mei gepland staat.

Door Bram Beckmans

"De materialen in de gebedsruimte zoals de tegels en de bekleding komen allemaal uit Turkije", vertelt Camalan met groot genoegen. De nieuwe gebedsruimte is niet de enige vernieuwing in het pand dat al bijna twee jaar in gebruik is door de Turkse gemeenschap.
"We troffen een leeg pand aan dat als kantoorruimte gebruikt was, vervolgens zijn we met de architect na gaan denken over de invulling. Met vrijwillige hulp van onze leden in samenwerking met aannemers hebben we een aantal mooie ruimtes gerealiseerd. Zo is er nu plaats voor verschillende voorzieningen als een kantine, leslokaal, imamkamer, jeugd(klas)lokaal, vrouwenlokaal, bestuurskamer en zowel gebedsruimtes voor de man als de vrouw."

Sinds enige tijd wordt het gebouw officieel als moskee gezien en gaat het door onder de volledige naam 'HDV Winterswijk Mescidi Aksa'. Waar natuurlijk de gebedsruimtes vrij toegankelijk zijn voor iedereen en de moskee dient als bijeenkomstplek heeft deze ook andere functies: "Voornamelijk houden wij hier onze, vaak wekelijkse, sociale culturele activiteiten, maar in de weekenden geven wij ook maatschappijleer en godsdienstlessen aan kinderen. Verder worden de Turkse nationale feestdagen hier gezamenlijk gevierd, evenals de godsdienstige feestdagen", vertelt Devecioglu.

Feestelijke opening
De Turks sociale vereniging Sihhat werd in 1992 opgericht en was tot 2014 gevestigd aan de Morsestraat. De vereniging telt tachtig leden en gaat er nu op het Beatrixpark qua ruimte op vooruit. De opening van het nieuwe gebouw waarbij deze ook te bezichtigen valt staat op zondag 1 mei gepland. Onder feestelijke omstandigheden speelt er die dag een Turks orkest en zal de middag in het teken staan van een aantal prominente sprekers. Zo zullen er onder andere toespraken zijn van de Turkse ambassadeur en van de voorzitter van de Islamitische Stichting Nederland. Verder is het Deventer Consulaat aanwezig en zal ook burgemeester Thijs van Beem een bijdrage verlenen. De openingsactiviteit begint om 11.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. Afsluitend is er de mogelijk om nog een hapje te eten.

Braderie
Een week na de opening staat de jaarlijkse braderie gepland bij de moskee. Op zaterdag 7 mei kan er kennis gemaakt worden met de Turkse cultuur en staan er vanaf 9.00 uur weer talloze kraampjes met Turkse etenswaren en textiel afkomstig uit Turkije. Voor de kinderen zijn er ook een aantal activiteiten zoals een draaimolen en springkussen. Ook tijdens de braderie kunnen de nieuwe ruimtes bezichtigd worden.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant