De molen Bataaf. Foto: PR
De molen Bataaf. Foto: PR

Molenaar: werken met de elementen

Algemeen

WINTERSWIJK - Nederland staat vooral bekend voor zijn molens die in allerlei maten en uitvoeringen te bewonderen zijn. De grote verscheidenheid biedt ook de mogelijkheid tal van werktuigen te aan te drijven. Daarnaast maken molens deel uit van het culturele erfgoed. En een molen kan niet zonder molenaar. De Stichting Vrienden van de Winterswijkse Molens is daarom op zoek naar aspirant-molenaars.

Algemeen bekend is dat veel molens worden aangedreven door wind en dat vergt het nodige inzicht en ook vaardigheden. Hetzelfde eigenlijk als het zeilen op het water. In 1900 had Nederland zo'n 10.000 molens. Nu zijn er nog maar 1.048. Het is belangrijk dat molens regelmatig draaien. Immers de molenaar kan dan de technische staat in orde houden, mogelijke gebreken signaleren en zo voorkomen dat kostbare herstel moet worden uitgevoerd en in het slechtste geval de molen op wat langere termijn in verval raakt.

Er zijn in Nederland zowel mannelijke als vrouwelijke molenaars. Het in team verband werken met de elementen is een uitdaging en geeft veel voldoening. De molens in Winterswijk kunnen versterking gebruiken van nieuwe molenaars.De Stichting Vrienden van de Winterswijkse Molens is opzoek naar aspirant leerling molenaars die, na een kijkje in de keuken, bereid zijn de molencursus te volgen op de Bataaf, Meenkmolen, Sevinkmölle of Venemansmolen. Belangrijker is daarbij dat eerst eens kennisgemaakt wordt met een molen. Daarvoor worden dagdelen op zaterdagen in geruimd. Geïnteresseerden worden aan 'de hand meegenomen' om zo kennis te maken met de dagelijkse werkzaamheden van de molenaar. Molen in de windzetten, zeilvoering bepalen en voorleggen, smeren van de bovenas en alle andere werkzaamheden die zoal voorkomen. Het streven is er op gericht alles zoveel mogelijk zelf te ervaren. Uiteraard wordt bij voldoende wind gemalen. De zaterdagen wordt verdeeld in een morgen- en middagdeel en per deel kunnen maximaal drie personen aan deze bijzondere wijze van kennismaken deelnemen.

Mocht interesse zijn gewekt dat kan de leerling-molenaar de Cursus Opleiding tot Vrijwillig Molenaar gaan volgen en die duurt een jaar. Leeftijd vanaf 16 jaar. De begeleiding geschiedt door een gediplomeerde molenaar van de een van de Winterswijkse molens. Uiteraard bepaalt men zelf op welke molen in Winterswijk men de cursus wil volgen.
Zowel de cursus als de verplichte wa-verzekering worden gratis aangeboden. Wie voorlopig nog geen mogelijkheid heeft om de cursus te volgen, bijvoorbeeld vanwege tijdgebrek, kan wel alvast meedraaien op één van de Winterswijkse molens.

Aanmelden om op een van de zaterdagdelen mee te lopen kan door een mailtje te sturen aan de secretaris van de Stichting: hans@jpdonderwinkel.nl Nadere informatie kan ook ingewonnen worden via tel. 06-51416713.


www.vrijwilligemolenaars.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant