Kruidenrijk weiland met pinksterbloemen. Foto: PR IVN/KNNV
Kruidenrijk weiland met pinksterbloemen. Foto: PR IVN/KNNV

IVN/KNNV Thema-avond: Boeren binnen gezonde grenzen heeft toekomst

Natuur

WINTERSWIJK - De agrarische sector heeft de afgelopen 60 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt in efficiëntie en productkwaliteit. Schaalvergroting, mechanisatie en productkennis hebben geleid tot voedselzekerheid en eten voor een redelijke prijs. Maar ook is al geruime tijd duidelijk dat in die prijs de kosten van schade aan natuur en milieu te weinig zijn ingecalculeerd. Die kosten tonen nu hun volle omvang: bodemkwaliteit, waterkwaliteit en natuur en milieu in het algemeen hebben nogal te leiden gehad en uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen leiden zichtbaar tot problemen. Hoe komen we hieruit zonder de boeren in financiële problemen te brengen?

Dit onderwerp wordt besproken tijdens de IVN/KNNV Thema-avond op woensdag 13 maart in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk. Aanvang 20 uur. De avond duurt -afhankelijk van de hoeveelheid vragen- tot ongeveer 22 uur. De kosten voor de thema-avond zijn 3 euro voor IVN en/of KNNV leden. Niet-leden betalen 5 euro. 

De problemen worden deze avond niet in de volle omvang besproken, maar men kan wel bespreken wat er in de praktijk nu al wordt gedaan en hoe dat oplossingsrichtingen voor de toekomst kunnen zijn. Wim Schippers is de spreker op deze avond. Hij is zelfstandig adviseur en auteur van werke op dit gebied. Naast zijn advieswerk is Schippers tegenwoordig een kleinschalige boer in de Betuwe. Hij zal ingaan op praktijkvoorbeelden van meer natuurinclusief boeren. Hij heeft jarenlange ervaring met vormen van landbouw (vooral de veehouderij) waarbij bijvoorbeeld bodemkwaliteit, beperking van kunstmest en beperking van krachtvoer een vooraanstaande rol spelen. Zo worden schadelijke milieueffecten beperkt en heeft de boer toch een goed inkomen. 

Wim Schippers heeft zich ook beziggehouden met methoden om grasland met weinig biodiversiteit om te vormen tot kruidenrijk grasland en hoe deze vorderingen te monitoren. Vorig jaar heeft hij een groot aantal bedrijven die op natuurinclusieve wijze produceren onderzocht op hun kosten-opbrengst balans. Hij heeft daarvan verslag uitgebracht aan de minister van landbouw.

Oplossingen voor de uitdagingen in de landbouw zullen per gebied anders liggen. Wat is het beste voor de omgeving van Winterswijk? Na de inleiding van Wim is er dan ook een gesprek over zijn ideeën met betrokkenen uit Winterswijk en directe omgeving: vertegenwoordigers van de gemeentelijk politiek, bestuursleden van Stichting Winterswijks Cultuurlandschap, een vertegenwoordiger van de Vereniging agrarisch landschap Achterhoek en een boer die natuurinclusief werkt. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant