Miriam van Dixhoorn en Juul Beerda. Foto: Eigen foto Miriam van Dixhoorn

Miriam van Dixhoorn en Juul Beerda. Foto: Eigen foto Miriam van Dixhoorn

Miriam van Dixhoorn

Muzikale reis langs hoogtepunten van Joodse muziek in synagoge

Muziek

Van klezmer tot Jiddische klassiekers uit de jazz

WINTERSWIJK - De landelijke Bevrijdingsdag wordt dit jaar in de Winterswijkse synagoge gevierd met een bijzonder bevrijdingsconcert. Het viool- en accordeon duo Miriam van Dixhoorn en Juul Beerda maakt een uur lang een muzikale reis langs de hoogtepunten van de Joodse muziek. Deze professionele musici spelen op zondagochtend 5 mei in de synagoge aan de Spoorstraat.

Miriam en Juul vormen al 25 jaar een bijzonder muzikaal duo. Ze dagen elkaar voortdurend uit met verrassende muzikale keuzes, met Mirjam van Dixhoorn op viool en altviool en Juul Beerda op accordeon.
Hun brede muzikale kleurenpalet bestrijkt het hele spectrum van de rijke Joodse muziektraditie. Uiteraard de bijzondere ‘klezmer’, met de opzwepende ritmes en melodieën, maar ook de bijzondere liturgische muziek. Viool en accordeon zorgen in de karakteristieke synagoge van Winterswijk voor een grote verscheidenheid aan emoties, energie en verstilling.
Hun muzikale aanbod varieert van warme Sefardische klanken (met de wortels in het Spaans Portugese Jodendom) tot het vurige Balkanrepertoire. Dat wordt aangevuld met voorbeelden uit de Doina, een ingetogen improvisatorische muziekstijl uit Roemenië, die op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed is opgenomen. Het repertoire van Miriam van Dixhoorn en Juul Beerda omvat ook Jiddische klassiekers uit de jazz.
Dit bijzondere bevrijdingsconcert voor Winterswijk wordt gehouden op zondagochtend 5 mei. De synagoge gaat om 10.30 uur open. Het concert begint om 11 uur. Aanmelden via info@synagogewinterswijk.nl. Aan bezoekers wordt na afloop een vrije gift gevraagd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant