Het baarhuisje is een van de locaties. Foto: PR Kunstoer
Het baarhuisje is een van de locaties. Foto: PR Kunstoer

Kunstoer is ook een monumentale tocht langs Winterswijks erfgoed

Cultuur

Op tien plaatsen in het dorp en buitengebied op 18, 19 en 20 mei 

WINTERSWIJK - Kunstoer draait vooral om de kunst, maar die wordt elk jaar nadrukkelijk verbonden met het lokale erfgoed. De editie 2024 van Kunstoer (op zaterdag, zondag en maandag in het pinksterweekeinde) kent opnieuw verschillende van die monumentale hoogtepunten, vijf in het dorp en vijf in het buitengebied.

Een van de minst bekende gebouwen in de editie 2024 is waarschijnlijk het baarhuisje van de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan 9. Het is een plek waar ongetwijfeld veel mensen zijn geweest, maar dat baarhuis (zo klein is het niet) ligt helemaal achterin op het terrein, aan het einde van het brede pad dat bij de grote toegangspoort begint.
Het is een klassiek ogend gebouw van ruim een eeuw oud. Het heeft twee bouwlagen met vensters met lichte kozijnen en donkergroene deuren in de voorgevel. Vooral het sierlijke houtwerk dat de bovenste verdieping omlijst is opvallend. Het hele gebouw is gemetseld in witte stenen met enkele ‘speklagen’ van rode steen. Aan de voorzijde is een soort terras met daarin twee lampen, die als het donker is de voorgevel verlichten.
De meeste bezoekers zien dit baarhuis (volgens het dikke woordenboek een huis waarin de lijkbaren staan bij het kerkhof) alleen van veraf - Kunstoer lokt ze dit keer dichterbij en zelfs naar binnen. In die grote ruimte achter de entree is met de pinksterdagen de ‘Wunderkammer’ van beeldend kunstenaar Marco Overkamp te zien.

Nog zo’n gebouw waar veel mensen nog nooit zijn geweest: de synagoge aan de Spoorstraat. Het was decennia lang het huis dat de Joodse gemeenschap in Winterswijk verbond. In de synagoge was het wekelijks vooral op de sabbat druk. Het klaslokaal in het gebouw ernaast werd gebruikt voor de Hebreeuwse lessen aan de kinderen, die hier elke dag na schooltijd naartoe wandelden.
Achter de synagoge ligt het mikwe, het rituele badhuis, dat vooral door vrouwen werd gebruikt. Met de naastgelegen woning (daar woonde de voorzanger of chazzan met zijn familie) en de begraafplaats vormt dit synagogecomplex een in Nederland unieke combinatie. Dat monumentale karakter is bekroond met de status van rijksmonument.
Met Kunstoer is de synagoge op de twee pinksterdagen geopend voor de textielkunst van Saskia Wesihut-Snapper. Op zaterdag is de synagoge dicht vanwege de sabbat, maar de tuin is wel open, dan zijn daar de beelden van Marc Deeleman te zien.

Kunstoer 2024 laat de bezoekers nog meer bijzonder erfgoed binnen de dorpsgrenzen zien. Het bijna negentig jaar oude raadhuis bijvoorbeeld. En de MuseumFabriek, onderdeel van het indrukwekkende fabriekscomplex aan de Laan van Hilbelink. Aan de rand van het dorp, ingeklemd tussen Rondweg en industrieterrein, de overal hoog bovenuit torende Venemansmolen.

Kijk op www.kunstoer.nl voor meer informatie. Kunstoer 2024 is op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei (het pinksterweekeinde).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant