Nelly de Vries en Anneke van Nierop. Foto: Lydia ter Welle
Nelly de Vries en Anneke van Nierop. Foto: Lydia ter Welle

Stichting Present ook in Winterswijk van start

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Present gaat van start in Winterswijk. Op donderdag 15 december is er een startbijeenkomst van 15.30 tot 17.30 uur in het Gerrit Komrij College in Winterswijk. Dan vindt in samenwerking met wethouder Ilse Saris de formele aftrap plaats.

Door Lydia ter Welle

Anneke van Nierop is de projectcoördinator in Winterswijk. Samen met Nelly de Vries, algemeen coördinator van Present Achterhoek, legt ze uit wat Present inhoudt. "Present bemiddelt in vrijwilligerswerk. En dan met name projectmatige klussen, waarbij vrijwilligers zich, meestal in groepjes, inzetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid en/of sociaal isolement. Belangrijk daarbij is, dat we klussen zoeken die passen bij het aanbod aan vrijwilligers, én dat de mensen die we helpen daarvoor zijn voorgedragen door professionals die hen begeleiden", aldus De Vries.

Vanuit aanbod
De vrijwilligers geven zelf aan wat voor soort klus ze willen doen, en hoeveel tijd ze eraan willen spenderen, bijvoorbeeld een of meer dagdelen of dagen. De te verrichten werkzaamheden variëren van schoonmaken, schilderen of behangen tot leggen van een laminaatvloer of een opknapbeurt van de tuin. Van Nierop: "Wanneer we aanbod van een groep vrijwilligers hebben, zoeken we een passende hulpvraag erbij. En dan gaan we in een huisbezoek concrete afspraken maken. Bij dat gesprek bij de hulpontvanger thuis ben ik aanwezig, maar er is ook een vertegenwoordiger van de vrijwilligersgroep die de hulp aanbiedt, én de professional die de hulpontvanger begeleidt."

Negatieve spiraal
De hulpontvangers zitten door omstandigheden vaak in een neerwaartse spiraal, waaruit ze heel moeilijk kunnen ontsnappen. "Vaak komen ze van het ene probleem in het andere. Zo kan het zijn dat het huis van iemand met bijvoorbeeld een beperking of een verslaving verwaarloosd wordt. Hierdoor kan de hulpontvanger steeds dieper in de put raken. Als de laagdrempelige inzet van Present lukt, kan dat betekenen dat al die negativiteit vervangen wordt door een schoon en opgeruimd huis, waardoor andere zaken bij de hulpontvanger ook beter gaan. En dat geeft een positieve boost voor alle betrokkenen: in de eerste plaats natuurlijk voor degene die geholpen wordt, maar ook voor de betrokken vrijwilligers, de coördinator en de betrokken professional(s)", legt De Vries uit.

'In beweging komen'
De hulpontvanger moet zelf ook 'in beweging' willen komen. Van Nierop: "Mensen schamen zich soms dat ze om hulp moeten vragen. Door de inzet van Present komt de hulpontvanger zelf in beweging, en staat vrijwilligers toe om in zijn huis te komen en te doen wat nodig is. De hulpontvanger is in principe verantwoordelijk voor de benodigde materialen, eventueel met hulp van de professional. In de praktijk zijn vaak creatieve oplossingen mogelijk. Tot mijn taak behoort ook het maken van een projectbeschrijving, waarin precies staat wat er moet gebeuren, welk materiaal nodig is, wie daarvoor zorgt en wanneer de klus wordt geklaard. We spreken ook af dat de hulpontvanger zorgt voor een kop koffie en thee, en zo nodig een broodje, zodat de hulpontvanger een bijdrage levert en ook ontmoeting plaats vindt. " Bij de start van het Present-project is de coördinator net als de professional aanwezig. "We blijven niet voortdurend erbij, maar zijn wel bereikbaar voor als het nodig is. En bij de afsluiting zijn we er ook weer. Ook maken we altijd een uitgebreide evaluatie van het project: wat ging er goed, en wat zou nog beter kunnen?"

Moderne vrijwilliger
De Vries: "De wijze waarop Present werkt, past uitstekend bij de 'moderne' vrijwilliger. Mensen hebben vaak geen tijd meer om bijvoorbeeld wekelijks op vaste tijden vrijwilligerswerk te doen, maar zien wel kans om zich één of meerdere dagdelen in te zetten op projectbasis. En dat kan in elk sociaal verband: van een groep vrienden of vriendinnen die de verjaardag van één van hen viert tot een bedrijf dat mensen een paar dagdelen vrijmaakt of een gemeenteraadsfractie die op deze manier uitdrukking geeft aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. "

Omzien naar elkaar
Het bijzondere van Present is volgens Van Nierop en De Vries niet alleen het resultaat van de projecten, maar vooral ook het feit dat diverse groepen uit de maatschappij elkaar ontmoeten en zich verbinden. Dat sociale contact is een minstens zo belangrijk element. Het gesprek wordt afgesloten met de droom van de beide vrouwen: dat het vanzelfsprekend wordt dat mensen omzien naar elkaar.

Wie meer wil weten, vindt informatie op de website of kan de startbijeenkomst bezoeken op donderdag 15 december van 15.30 tot 17.30 uur in het Gerrit Komrij College. Behalve een presentatie van de werkwijze door Nelly de Vries, is dan ook het officiële startschot van Present Winterswijk, door wethouder Ilse Saris. In verband met de catering worden belangstellenden verzocht zich aan te melden via info@presentwinterswijk.nl.


www.presentwinterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant