Het winkelcentrum blijft belangrijk voor de economie in Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het winkelcentrum blijft belangrijk voor de economie in Winterswijk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Startnotitie economie: 'Duitse winkels interesseren voor centrum Winterswijk'

Algemeen

WINTERSWIJK – Wethouder Ilse Saris noemt de startnotitie economie 'lezenswaardig'. Meteen geeft ze daarna toe dat er niet heel veel nieuws in staat. De sterke en zwakke kanten van de Winterswijkse economie zijn zo langzamerhand wel bekend. Duidelijk is wel dat de winkels en bedrijven zich beter kunnen profileren. De 'verborgen kampioenen', de uitblinkers van de verschillende sectoren, zouden veel meer bekendheid kunnen krijgen. Ook blijft de gemeente proberen nieuwe bedrijven voor Winterswijk te interesseren.

Door Bernhard Harfsterkamp

Nagaan of iedereen hetzelfde beeld heeft van de lokale economie
Startpunt voor de startnotitie was het rondetafelgesprek over lokale economie dat afgelopen januari werd gehouden. Daarna zijn er verdiepende gesprekken gevoerd met ondernemers en vertegenwoordigers van de verschillende sectoren (vrijetijdseconomie, detailhandel, zorg, industrie en landbouw). De notitie is beschrijvend van aard. De belangrijkste ontwikkelingen en thema's zijn voor de vijf sectoren benoemd. Op 6 september is er een inspraakavond voor ondernemers over de notitie. Doel is na te gaan of iedereen hetzelfde beeld heeft van de stand van de economie in Winterswijk. Daarna mag de gemeenteraad nog zijn zegje doen, waarna een uitwerking volgt met concrete acties.

Streng zijn of vrijheid geven?
Saris zegt dat er nog altijd veel waardering is voor het winkelcentrum. De concentratie van de horeca op de Markt wordt als een duidelijke plus ervaren. Tegelijkertijd is er een ontwikkeling dat allerlei winkels een horecahoekje willen inrichten. "Hoe om te gaan met deze branchevervaging is best wel een zoektocht", zegt de wethouder, "Maar daar moeten we wel wat vinden. We willen oneerlijke concurrentie voorkomen". Tegelijkertijd wil de gemeente ruimte geven aan ondernemers om nieuwe concepten te ontwikkelen. Daarom zal er gekozen moeten worden tussen streng vasthouden aan beleidskaders of het geven van ontwikkelingsvrijheid. Zo geeft de startnotitie meer denkrichtingen waar ondernemers en de gemeenteraad een mening over mogen formuleren. Naast de beleidsnota economie, die in december klaar moet zijn, zijn ook een geactualiseerde detailhandelsvisie en de nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied van belang voor het economisch beleid.

Goede bedrijven en goede voorzieningen
Saris vindt het belangrijk dat het bedrijfsleven zich goed profileert. Ze wil de bedrijven stimuleren om hun sterke en opvallende kanten meer voor het voetlicht te brengen. 100% Winterswijk zal daarbij het voortouw nemen. "Die was tot nu toe vooral op recreatie en detailhandel gericht, maar dat willen we verbreden. We willen vooral ook laten zien dat er een goed vestigingsklimaat is in Winterswijk. Er zijn goede bedrijven en goede voorzieningen." De gemeente blijft zich actief opstellen om nieuwe bedrijven naar de gemeente te halen. Sinds kort wordt er samen gewerkt met de gemeente Enschede. "Ze hebben daar een Duitslandteam, dat probeert Duitse winkels te interesseren voor het winkelcentrum." Saris hoorde er toevallig over op de radio en nam daarna contact op met haar collega-wethouder. Sindsdien is er twee keer per jaar overleg en ondersteunt het Enschedese team de medewerkers van de gemeente Winterswijk. Concrete resultaten heeft dat echter nog niet opgeleverd. Saris verwacht ze wel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant