Oprichting Regionaal Steunpunt Rechtsbescherming door VluchtelingenWerk Oost Nederland

Algemeen

AALTEN/WINTERSWIJK - Een asielprocedure is vaak ingewikkeld en kan erg lang duren. Voor vluchtelingen in Nederland is alles nieuw. VluchtelingenWerk biedt daarom juridische ondersteuning aan vluchtelingen door het geven van informatie en advies en het onderhouden van contacten met instanties als IND en advocaten. Er is bij (vrijwillige) medewerkers van VluchtelingenWerk Oost Nederland veel inhoudelijke kennis over vreemdelingenrecht in huis, maar sommige juridische dossiers zijn zo complex dat die om extra expertise vragen. Daarom is deze maand het Regionaal Steunpunt Rechtsbescherming (RSR) opgericht ter ondersteuning van onze juridische vrijwilligers.

Peter Hasselaar is een van de verantwoordelijke teamleiders voor RSR bij VluchtelingenWerk. Hij is onder andere aanspreekpunt voor juridische vragen in de Achterhoek en de Liemers. Hij benoemt dat vanuit het RSR onder meer de kwaliteit van juridische dienstverlening wordt bewaakt: "Dit doen we door te zorgen voor tweedelijns ondersteuning van teamleiders en door het functioneel aansturen van juridisch vrijwilligers en stagiaires." Het steunpunt brengt ook vraag en aanbod bij elkaar; op een aantal locaties in het werkgebied is namelijk veel kennis opgebouwd over de begeleiding van uitgeprocedeerden of over complexe gezinsherenigingen. Met de komst van het RSR kunnen vluchtelingen dus nog beter geholpen worden en worden juridische vrijwilligers beter ondersteund.
VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON) is altijd op zoek naar meer juridische vrijwilligers. Zij hoeven niet juridisch geschoold te zijn maar wel bereid om juridische trainingen bij VWON tw volgen. Zij worden door juridische specialisten begeleid. Informatie over de inhoud van het werk is verkrijgbaar via Melanie Jacobs: mjacobs@vwon.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant