Met goede plaatsing van schoorsteen kan houtrookoverlast voorkomen worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Met goede plaatsing van schoorsteen kan houtrookoverlast voorkomen worden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Overlast houtrook op landelijke agenda

Algemeen

Officiële klachten in Winterswijk gering

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de commissie ruimte in januari vroeg Ubel Zuiderveld (PvdA) aan Burgemeester en Wethouders de overlast van houtrook in Winterswijk nader te onderzoeken. Wethouder Rik Gommers antwoordde deze week dit niet te zullen doen, omdat er maar weinig over wordt geklaagd. Onlangs wees Zuiderveld ook op de motie die door de gemeenten Amersfoort en Leeuwarden op woensdag 8 juni op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) behandeld zou worden. In deze motie wordt om een landelijke aanpak van de houtrook gevraagd. Hij vroeg B en W deze te steunen. Gommers die Winterswijk vertegenwoordigde op het VNG-congres aanwezig was van plan dit te doen. De motie is echter niet in stemming gebracht omdat een VNG-commissie eerst de problematiek zal bestuderen, voordat het kabinet wordt aangesproken om de regels te veranderen.

Lastig om tegen op te treden
In het antwoord van Gommers wordt gesproken over twee officiële klachten. Daarnaast zijn er drie 'algemene' meldingen binnen gekomen van mensen, die zich zorgen maken over de gezondheidsrisico's van rook. Zuiderveld heeft herhaaldelijk laten weten dat hij eveneens diverse klachten over houtrook heeft gekregen, zeker nadat hij er aandacht voor vroeg. Gommers zegt dat het lastig is om op te treden tegen de overlast van houtrook. Als het om open haarden en houtkachels gaat is het bouwbesluit van toepassing. Daarmee kan wel geregeld worden de schoorsteen zodanig te plaatsen, dat de rook zo min mogelijk overlast geeft. Houtkachels en open haarden kunnen echter niet verboden worden.

Per geval aanpakken
Hout stoken in de tuin of op het erf kan wel verboden worden. Volgens het bouwbesluit mag dit niet wanneer er 'voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid'. Handhaven is echter lastig, omdat er geen specifieke normen zijn voor die overlast. Er kan echter wel een stookverbod opgelegd worden als 'objectief' is vastgesteld dat er sprake is van overlast of hinder van rookgassen. Dat objectieve vaststellen blijkt lastig. Bij een klacht wordt daarom een bezoek gebracht en ter plekke bekeken wat er gedaan kan worden. Omdat er zo weinig klachten zijn wil Gommers per geval blijven bekijken wat de beste aanpak is.

Beter handhaafbaar maken
De motie van de gemeenten Amersfoort en Leeuwarden steunde Gommers, omdat in de motie opgeroepen wordt houtrookoverlast beter handhaafbaar te maken en de regelgeving ten aanzien van de verkoop van kachels en brandstoffen aan te scherpen. Het beter handhaafbaar maken van de regels wordt een goed voorstel gevonden. De motie werd op het VNG-congres echter niet in stemming gebracht, omdat het VNG-bestuur dit ontraadde. De indieners wilden niet het risico lopen dat de motie, waarvoor ze vooraf al steun van vele gemeenten hadden gekregen, verworpen zou worden. Ze namen genoegen met de toezegging dat er een commissie nader naar zal kijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant