Hans Floor met wat kleuters van 'zijn' Bargerpaske. Foto: Bram Beckmans
Hans Floor met wat kleuters van 'zijn' Bargerpaske. Foto: Bram Beckmans

Hans Floor vertrekt bij obs Bargerpaske

Algemeen

WINTERSWIJK – Na de voorjaarsvakantie neemt Hans Floor afscheid van openbare basisschool Bargerpaske. Na 36 jaar werkzaam te zijn geweest op de school, waarvan 18 jaar als directeur kan Floor terugkijken op een geweldige loopbaan met veel waardevolle momenten.

Door Bram Beckmans

De loopbaan van Floor in het onderwijs begon in 1977, vanaf de pedagogische academie in Doetinchem stroomde hij vanwege de militaire dienst halverwege het schooljaar in. Floor besloot invalwerk op verschillende scholen te doen en kon in 1978 beginnen op school Ratum, waar hij al binnen twee jaar schoolhoofd werd. Door de sluiting van deze school begon Floor in 1985 aan een nieuw avontuur bij Bargerpaske.

'Van de kleinste naar de grootste school'

"Ik ging van de kleinste school naar de grootste school in de gemeente en dat merkte je in alles. Bij de buurtschapsschool kende ik iedereen, van ouders tot aan de opa's en oma's. Aan het begin was dat natuurlijk wennen, maar ik ben blij met stap die ik gemaakt had." vertelt Floor. Bij obs Bargerpaske begon Floor als leerkracht van groep 8, waarna hij zich doorontwikkelde op het rekenspecialisme. Na jaren voor deze groep te hebben gestaan richtte hij zich op het intern begeleiden van leerlingen en werd uiteindelijk 'remedial teacher'.

De oprichting van de bovenschoolse directie (Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk, bekend als SOPOW) en het vervroegde vertrek van de toenmalige directeur in 1998 zorgden ervoor dat er een directiefunctie vrijkwam bij obs Bargerpaske. De ervaring die Floor opdeed als directeur van school Ratum en als intern begeleider maakten hem tot een geschikte kandidaat.

Deze mogelijkheid greep hij daarom ook met beide handen aan. "De eerste weken als directeur waren lastig, ik stond in een andere verhouding met mijn collega's en het voelde net wat eenzamer. Grote problemen moest ik zelf oplossen en het was lastig om te bepalen wie ik daar over kon spreken. Verder komt alles dan ook bij mij terecht, van de leuke zaken als geboorte tot aan overlijden en ziektes, dat is ook iets waar ik aan moest wennen." vertelt Floor.

Veel mooie momenten
Terugkijkend op zijn 18 jaar als directeur heeft Floor bijna een boek vol aan leuke momenten.
Maar de verbouwing van het schoolgebouw in 2008 staat toch wel bovenaan.

De gang van zaken rondom de verbouwing kan Floor zich nog goed herinneren: "Met eigengemaakte schetsen begon ik aan het idee om het hoofdgebouw en de toenmalige bijgebouwen aan elkaar te verbinden. Het project stond een lange tijd stil, door het uitblijven van een beslissing binnen de gemeente. Uiteindelijk kwam het plan er toch door en hadden wij acht nieuwe lokalen, een nieuwe speelzaal en zaten alle leerlingen weer in hetzelfde gebouw. Het heeft veel moeite gekost maar op het moment dat het klaar was gaf het een fantastisch gevoel."

Een ander onderwerp waar Floor trots op is, is de opvang van 45 asielzoekers in 2000, deze leerlingen afkomstig uit de Balkan werden onverwacht op de Bargerpaske geplaatst. "Hoe wij als team deze leerlingen opgevangen en ondersteund hebben, is iets waar ik persoonlijk erg trots op ben, vooral omdat het allemaal zo op korte termijn was en 45 leerlingen zo plotseling toch veel met zich meebrengt."

'Ik geloof niet in een school met alleen digitale lesmiddelen'

De werkwijze sociaal emotionele vorming, waarbij het traject PAD (pedagogisch anders denken) is gevolgd, een werkwijze waarbij leerlingen normen en waarden bijgebracht worden, is ook iets waar Floor trots op terugkijkt. "Vanaf het begin leren wij de kinderen hoe ze met elkaar om moeten gaan en brengen wij ze respect bij. Dit zien wij binnen de school ook echt als een streefpunt", stelt Floor.

Moderne school
Floor gaat opgevolgd worden door Roy Schipper, momenteel directeur van obs De Schakel. Op de vraag wat Schipper aantreft bij Bargerpaske is Floor duidelijk: "Een mooie school met fijne kinderen en een geweldig gemotiveerd team. De omgang met ouders is ook prettig, er zijn weinig akkefietjes. We zijn bezig met het renoveren van het oude gedeelte van het gebouw, waardoor alles nog jaren vooruit kan. Bovendien zit peuterspeelzaal 'de Speeldoos' sinds 1 januari bij ons in, daardoor zijn er dagelijks van 7 tot 7 kinderen aanwezig bij ons."

Verder beschikt de school over de nieuwste voorzieningen, in ieder lokaal hangen digitale borden en ook tablets en computers worden veelvuldig ingezet. Volgens Floor heeft dit zeker toekomst in het onderwijs: "In mijn tijd als docent konden kinderen zich langer concentreren, vandaag de dag moet alles flitsend en luchtig zijn, daar draagt de huidige tijd van media ook aan bij. In de toekomst verwacht ik dat computers en social media een grotere rol gaan spelen, maar een school met alleen digitale lesmiddelen geloof ik niet in. Verder gaat het onderwijs meer gepersonaliseerd worden, gericht op de interesses van de leerling, om zo alle talenten te benutten."

Betrokkenheid blijft
Achttien jaar na de benoeming tot directeur is het tijd voor wat nieuws, vindt Floor. Vanwege privé-omstandigheden kan hij niet meer volledig met het directeurschap bezig zijn. Wel blijft Floor bij het onderwijs betrokken.

Binnen de SOPOW gaat hij aan de slag als beleidsmedewerker, waar hij zich onder andere gaat richten op het verder integreren van de ICT-werkgroep in het onderwijs. Na de zomervakantie start hij een talentenacademie, waarbij kinderen met achterstand in het begrijpend lezen bijles kunnen krijgen zodat ze toch door kunnen stromen naar de havo of het vwo.

Verder gaat Floor genieten van zijn verschillende hobby's. Naast het recreatief volleyballen bij Wivoc en het luisteren van jazzmuziek wil hij als kunstliefhebber zich gaan richten op kunstgeschiedenis aan de vrije academie.

Afscheidsreceptie
Op donderdag 4 februari vindt er een afscheidsreceptie plaats waar het mogelijk is om Hans Floor de hand te schudden en herinneringen op te halen.

Iedereen is welkom vanaf 16.00 uur tot 17.30 bij obs Bargerpaske aan de Voorninklaan 1.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant