Postcommandant Mathijs van der Veen (l) van brandweerpost Silvolde en postcommandant Rob Roeterink van brandweerpost Gendringen. Foto’s: Roel Kleinpenning
Postcommandant Mathijs van der Veen (l) van brandweerpost Silvolde en postcommandant Rob Roeterink van brandweerpost Gendringen. Foto’s: Roel Kleinpenning

Brandweer zoekt in de hele regio naar vrouwen en mannen die zichzelf willen ontwikkelen

REGIO – In de hele Achterhoek kampen verschillende brandweerposten met hetzelfde probleem; nieuwe brandweervrijwilligers zijn nauwelijks te vinden. Reden voor de brandweer om de noodklok te luiden. Achterhoek Nieuws zet daarom een aantal brandweercommandanten bij elkaar die helder uitleggen waarom het werken bij de brandweer zo nuttig is.

Door Walter Hobelman

In de uiterst gezellige kantine van de brandweerpost in Gendringen spreek ik met postcommandant Rob Roeterink en zijn collega Mathijs van der Veen van brandweerpost Silvolde. “Wat wij je hier vertellen zouden onze collega’s van andere posten in de regio ook kunnen vertellen, want bijna overal speelt dit probleem”, trapt Roeterink af.

Eerst willen de mannen iets kwijt. “De vrijwillige brandweer is niet meer dat clubje stoere mannen die bij wijze van spreken juichend uit hun bed springen bij een brandmelding en na afloop met bier de avond afblussen. Die tijd ligt al ver achter ons.”

Beschikbaarheid
Wat kenmerkt de brandweerman/- vrouw anno 2024 dan wel? “Dat zijn mensen die zich in willen zetten voor hun buren en andere mede-inwoners op het moment dat er zich calamiteiten voordoen.” Een ander vooroordeel dat niet meer geldt, is dat men als lid van de vrijwillige brandweer honderd procent van de tijd beschikbaar moet zijn om uit te rukken. “We zoeken nu naar mensen die bijvoorbeeld op bepaalde dagdelen beschikbaar zijn, naast hun werk. In Silvolde heb ik iemand die bijvoorbeeld lastig in de weekenden beschikbaar is, maar doordeweeks veel meer ruimte in de agenda heeft dan andere vrijwilligers. Dankzij ons planningssysteem is het daardoor makkelijker geworden om ervoor te zorgen dat er op elke post voldoende mensen stand-by kunnen zijn en omdat we niet meer in eilandjes denken, kunnen we als buurtposten ook sneller schakelen als dat nodig mocht zijn. Ben je alleen overdag beschikbaar of werk je in ploegendienst, dan ben je ook welkom. Deze functie is ook prima uit te voeren door mannen en vrouwen die bijvoorbeeld in deeltijd werken. Ook als je overdag slechts enkele uren beschikbaar bent (bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn) dan ben je welkom bij de post.” De postcommandanten vertellen dat ze vanuit de organisatie de opdracht krijgen om geen onderscheid tussen mannen en vrouwen te maken. “We zouden het daarom fijn vinden als ook meer vrouwen zich melden bij de brandweer.”

Brandweer en dagelijkse werk versterken elkaar
“Werken als brandweervrijwilliger geeft meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, daar kan je privé en in werkomgeving veel aan hebben”, benadrukt Van der Veen. “De opleiding die je hier krijgt, kan ook nuttig zijn binnen het bedrijf waar je werkt. Ik kan je verschillende voorbeelden noemen van brandweervrijwilligers die nu in hun dagelijkse werk een functie hebben die beter bij hen past en waarbij ze de kennis die ze hier hebben opgedaan ook op de werkvloer kunnen gebruiken. Ik zie steeds meer collega’s die een stapje hoger op de carrièreladder zijn gekomen.” Nieuwe vrijwilligers zijn na hun binnenkomst, keuring en dergelijke in 2,5 jaar klaar met de basisopleiding. Verder zijn er legio mogelijkheden om vakdiploma’s te halen.

Was ‘de brandweer’ vroeger bijna altijd plaatselijk gebonden en stopte het werk bij bijvoorbeeld de gemeentegrens, tegenwoordig werkt dat anders en is het ‘hokjes denken’ verleden tijd. “Dat kan ook bijna niet anders, met de bezetting die we nu hebben. Op diverse posten zijn bepaalde specialisaties gestationeerd die uitrukken in een groter gebied. Zo hebben we hier in Gendringen bijvoorbeeld oppervlakteredders en leveren we één van de 88 vaartuigen van de nationale reddingsvloot. Dit is een samenwerking tussen de reddingsbrigade en de brandweer”, vertelt Roeterink. Van der Veen vult aan: “In Silvolde leveren we naast de basisbrandweerzorg ook een watertransportsysteem voor de regio. Zo heeft elke post wel wat extra’s, naast de normale brandweerwagens.”

Brandweerman/-vrouw worden?
Waar moet iemand aan voldoen die bij de brandweer aan de slag wil? “Het is belangrijk dat je gezond en fit bent. Mannen én vrouwen van 18 jaar en ouder die in de buurt van de brandweerpost wonen of werken, kunnen zich aanmelden. Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld en hebt geen last van hoogte- en engtevrees. We zoeken verstandige mensen met doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel die deel uit willen maken van een hecht team met collega’s waarop je blindelings kunt vertrouwen.”

Van der Veen vertelt: “Zoals de meeste vrijwillige brandweercollega’s kun je naast je baan als bijvoorbeeld accountant, winkelmedewerker of elektromonteur ook inzetbaar zijn voor de brandweer. Je gaat gewoon naar je werk, maar zodra er een incident voor jouw kazerne is, word je opgepiept en ga je direct naar de brandweerkazerne. Daar trek je je bluskleding aan en vertrek je in een brandweerwagen (tankautospuit) met spoed naar het incident om met elkaar hulp te bieden. Je werkgever heeft ook voordeel van jou als vrijwillige brandweer. Bedrijven zijn verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden, en als brandweerman/-vrouw leer je dat allemaal in de opleiding. Daarnaast heeft je werkgever met jou iemand met extra kennis en oog voor veiligheid in dienst. Een win-winsituatie dus voor beide partijen.” Werkgevers zijn vaak bereid om medewerkers te hebben die bij de brandweer actief zijn. “Het is natuurlijk ook een beetje eigen belang. Mocht je als ondernemer zelf onverhoopt met een incident te maken krijgen, dan vind je het ook fijn als je snel geholpen wordt, bijvoorbeeld door een medewerker van het bedrijf dat naast het jouwe gevestigd is.”

Alles is goed geregeld
De brandweer zorgt voor een goede opleiding, en zowel voor de scholing en oefeningen als voor het uitrukken ontvangen de brandweerlieden een financiële vergoeding. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering. “Je bent nooit uitgeleerd bij de brandweer”, vertelt Roeterink. “Wij lopen vaak voor ontwikkelingen in de samenleving uit en zijn nu al bezig om mensen te trainen hoe ze om moeten gaan met bijvoorbeeld branden met voertuigen die waterstof als brandstof gebruiken.”

Wie meer wil weten over de vrijwillige brandweer kan altijd bij de plaatselijke brandweerpost binnen lopen om een kijkje te nemen. Maar ook op de website www.vnog.nl is heel veel informatie te vinden.

[in kader]

Begin bij de jeugdbrandweer

GROENLO - Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je bij de Jeugdbrandweer. Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft en je kunt meedoen aan wedstrijden. Het is niet alleen leerzaam maar vooral ook leuk en gezellig.

Er bestaan zo’n 156 jeugdkorpsen verdeeld over het hele land. In de Achterhoek is er een jeugdbrandweerkorps in Groenlo. Tijdens de oefenavonden, die door echte brandweermannen en -vrouwen van het brandweerkorps worden georganiseerd, leer je veel over het brandweervak. Bijvoorbeeld hoe brand ontstaat en hoe je een brand blust. Maar de brandweer doet meer dan alleen blussen. Zo leer je bijvoorbeeld ook hulpverlening en de organisatie van de brandweer. En je mag zelf aan de slag met EHBO, de brandveiligheid in en om je eigen huis en hoe je anderen tips kunt geven over brandveiligheid. Ook wordt de jeugdbrandweer bij sommige korpsen ingezet bij open dagen, demonstraties of bij bijvoorbeeld oefeningen.

Meer informatie: www.jeugdbrandweer.nl

[in kader]

In de Achterhoek zijn volgens informatie op www.vnog.nl (de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland) de volgende brandweerposten in elk geval op zoek naar nieuwe vrijwilligers:

Aalten, Almen, Barchem, Bergh, Dinxperlo, Doetinchem, Eibergen, Gendringen, Gorssel, Groenlo, Hengelo Gld, Lichtenvoorde, Lochem, Silvolde, Steenderen, Varsseveld, Vorden, Wehl, Winterswijk, Zelhem, en Zutphen.

Ongetwijfeld is er ook bij andere posten altijd wel een plek voor nieuwe brandweervrijwilligers.

Mathijs van der Veen, commandant in Silvolde.
Rob Roeterink, commandant in Gendringen.