Organisatoren van de Hans Klanderman Memorial, vlnr: Danielle te Voortwis, Jan Elferink, Johan Gerlach en André Hietkamp. Foto: Bart Kraan

Organisatoren van de Hans Klanderman Memorial, vlnr: Danielle te Voortwis, Jan Elferink, Johan Gerlach en André Hietkamp. Foto: Bart Kraan

Hans Klanderman Memorial voor G-voetballers

WINTERSWIJK – FC Winterswijk houdt zaterdag 3 juni van 12.15 tot 16.20 uur op het hoofdveld en veld 4 van sportpark Jaspers de Hans Klanderman Memorial, een toernooi voor G-voetballers waaraan vijftien ploegen deelnemen. Dat evenement vindt plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de G-afdeling van de eersteklasser en is, zoals de naam al aangeeft, ook een eerbetoon aan Hans Klanderman, het in het in juli vorig jaar op 68-jarige leeftijd overleden van verdienste.

Door Bart Kraan

Het is de tweede keer dat de G-afdeling van FC Winterswijk een toernooi de naam meegeeft van iemand die nauw was betrokken bij het gehandicaptenvoetbal. In 2018 verbonden de organisatoren de naam van Wim Heinen aan het G-toernooi. Heinen was in 1998 een van de oprichters van het G-team dat toen nog onderdeel van het in 2013 in FC Winterswijk opgegane VV Winterswijk was. De organisatoren Jan Elferink, Johan Gerlach, André Hietkamp en Danielle te Voortwis besloten de naam van Hans Klanderman aan deze editie te verbinden omdat hij, ondanks zijn handicap, vele uren in het begeleiden van het G-team heeft gestoken en zich voor vv Winterswijk en later FC Winterswijk ook op andere vlakken verdienstelijk heeft gemaakt. "Hans heeft met Harry Flipse, Wim van Rijkswijk en Wim Heinen het G-team opgericht en was er vanaf het begin bij als leider en materiaalman", aldus Elferink. "Hij was daarin heel nauwgezet. Hans zorgde er bijvoorbeeld voor dat er labels op de tassen kwamen, zodat iedere speler wist welke tas van hem was. En hij heeft destijds zijn best gedaan om voor een speler die kleiner was dan de rest de goede maat kleding te krijgen. Later heeft Hans bij FC Winterswijk veel in de keuken gestaan en was hij met Wim Wiggers verantwoordelijk voor het materiaal."
Gerlach roemt de tijd die Klanderman in zijn hobby stak. "Je kon hier (clubgebouw FC Winterswijk, BK) nog niet voorbijrijden of zijn scootmobiel stond er wel", aldus Gerlach. Hietkamp: "Hij was ook niet voor niets lid van verdienste."
De Hans Klanderman Memorial is een eendaags toernooi daar waar de edities van 2008, gehouden bij het tienjarig bestaan van het G-team, en 2018 nog tweedaagse evenementen waren. Daarbij sliepen de spelers en hun begeleiders op Jaspers in tenten. Een bewuste keuze, aldus de organisatoren ''Want organisatorisch en financieel is het heel lastig om een tweedaags toernooi te houden'', aldus Elferink. Gerlach: "En je hebt bij tweedaagse toernooien heel veel vrijwilligers nodig, onder meer voor de beveiliging. En ieder team had een eigen begeleider. In 2018 hebben we een beroep gedaan op zo'n veertig vrijwilligers, inclusief de speelsters van het toenmalige vrouwenteam."

Nu schakelen de vier organisatoren ongeveer twintig vrijwilligers in, onder wie veel oud-leden van Vosseveld die na het opheffen van die club bij FC Winterswijk zijn terechtgekomen. "Ik geloof dat dat helft van de spelers van het dertiende zondagteam (oudgedienden van Vosseveld, BK) helpen", vertelt Danielle te Voortwis. "Die jongens zijn van oudsher gewend veel vrijwilligerswerk te doen, je hoeft bij wijze van spreken maar met de vingers te knippen en ze staan voor je klaar. Tijdens ons toernooi zetten we zes arbiters in, vier van hen zijn oud-lid van Vosseveld."

Aan de Hans Klanderman Memorial doen vijftien teams mee, waaronder drie ploegen uit Duitsland. Van die drie Duitse teams is Dinslaken een heel goede bekende. Dinslaken maakte in 2008 voor het eerst haar opwachting in Winterwijk, sinds die tijd heeft het Winterswijkse G-team met enige regelmaat contact met die club. "Als Dinslaken komt, nemen ze meestal iets mee. In 2018 kreeg Karin Heinen, de vrouw van Wim Heinen, een smeedwerkje dat ze in een werkplaats hadden gemaakt'', aldus Elferink die glimlacht bij de herinneringen aan de toernooien in Dinslaken waar het Winterswijkse G-team aan deel heeft genomen. "Het gaat daar heel officieel. Het volkslied wordt gespeeld en je wordt ontvangen door de burgemeester."
De vijftien deelnemende teams worden verdeeld over drie poules van vijf, die zijn ingedeeld op sterkte. Iedere ploeg speelt vier duels van twintig minuten. Na afloop wordt van iedere poule de eindstand opgemaakt. "Er zijn dus geen kruiswedstrijden of finale, iedere ploeg speelt een halve competitie, dan wordt bekeken wie de poule gewonnen heeft", zo geeft Hietkamp aan.

Als ploegen op gelijke hoogte eindigen, telt het doelsaldo niet maar worden er strafschoppen genomen. Elferink: "Zo voorkomen we dat ploegen echt met scherp gaan schieten en de verschillen te groot worden."
De kosten van het toernooi bedragen 4500 euro. Van dat bedrag komt een deel van stichting Het Joosthuis, opgericht door de vereffeningscommissie van Vosseveld die ervoor zorgt dat het geld van de opgeheven voetbalvereniging bij stichtingen en verenigingen in Winterswijk met een maatschappelijk doel terecht komt. "Dat is een heel leuke bijdrage", aldus Elferink. De organisatie heeft ook geld gekregen van het Gehandicaptenfonds, donateurs en het bestuur van FC Winterswijk.