Lezing over neurodiversiteit en genderdiversiteit

WINTERSWIJK - Op woensdag 7 juni  word er in de bibliotheek  in Winterswijk een lezing gegeven over neurodiversiteit en genderdiversiteit. Belangstellenden zijn welkom van 19.30 tot 21.30 uur. 

Neurodiversiteit en Genderdiversiteit: trost op wie je bent, in hoeveel hokjes je ook past. In het kader van de pride-maand Achterhoek geven Natasja Esmeijer en Miranda Meijer van Het Beelddenkende Brein, een lezing over neurodiversiteit en genderdiversiteit. Juni 2023 is weer Achterhoek Pride Maand. Een maand waarin mensen elkaar ontmoeten en vieren hoe divers en kleurrijk de Achterhoek is. Dat iedereen erbij hoort, zonder te letten op geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie. Dit gegeven wordt een klein stukje breder getrokken door ook de neurodiversiteit mee te nemen.
Heb jij er wel eens over nagedacht hoe iemand anders denkt? Daar denken niet veel mensen over na en toch is dat bepalend hoe mensen leren en communiceren. Een belangrijk deel van hoe iemand denkt wordt bepaald doordat iemand een beelddenker of taaldenker bent. Beelddenken en taaldenken zijn de twee basisdenkpatronen die mensen allebei moeten ontwikkelen maar waarvan een de voorkeur heeft. Dat is de basis die iemand als kind meekrijgt en verder ontwikkelt. Het beelddenken en taaldenken bepaalt iemands gevoeligheid maar ook hoe iemand leert. Het grootste gedeelte van de mensen denkt via het taaldenken waardoor de meeste maatschappelijke systemen zoals het schoolsysteem maar ook het bedrijfsleven is aangepast aan de taaldenk manier van leren: instructie geven, automatiseren en reproduceren. Beelddenkers hebben het nodig om zelf uit te zoeken hoe ze iets moeten oplossen en denken veel meer vanuit het geheel en vanuit gevoel. Die willen creëren en niet reproduceren. Vandaar dat het onderwijssysteem, dat gebaseerd is op automatiseren en reproduceren, vaak niet passend is.
Naast het beelddenken en taaldenken zijn er nog een aantal andere neurodiversiteiten die ervoor zorgen dat iemands gevoeligheid en leerproces anders verlopen dan de gemiddelde persoon. Neurodiversiteiten als autisme, ADHD en dyslexie kunnen een behoorlijke stempel drukken op een persoonlijkheid. Als men weet waarom iemands brein anders werkt en waar men wel goed in is kan dat een wereld van verschil maken. Ook hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid hebben een sterke relatie met het beelddenken en kunnen bepalend zijn voor het welbevinden. Als afsluiter is de genderidentificatie en seksuele voorkeur een belangrijk deel van wie iemand is. Wanneer iemands genderidentificatie afwijkt van het gemiddelde kan dat voor veel vragen en ongemakken zorgen.
Tijdens de lezing wordt uitgelegd hoe verschillend beelddenkers en taaldenkers denken en laten Natasja Esmeijer en Miranda Meijer de verschillen en overeenkomsten met ADHD, autisme, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid en dyslexie naar voren komen. En natuurlijk is er ruimte voor de genderdiversiteit. De tweede helft van de lezing is ingeruimd voor persoonlijke interactie en vragen.
Natasja Esmeijer begeleidt beelddenkende kinderen en jongeren die problemen hebben in het onderwijs en de auteur van de boeken "BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen…”en "Allergisch voor Moeten”. Miranda Meijer begeleidt (hb)kinderen die thuiszitten doordat zij anders leren dan dat het onderwijs lesgeeft. Zij doet dat vanuit haar eigen ervaring als leerkracht, hooggevoelig persoon en de ervaringen uit haar eigen gezin.
Aanmelden: www.oostachterhoek.nl/beelddenken