Marian Bekkers is eigenares van het bedrijf Kooplust in Brabant waarmee zij al elf jaar advies geeft aan lokale winkeliers hoe zij meer klanten kunnen trekken en meer producten kunnen verkopen. Foto: Jamie de Leeuw Fotografie

Marian Bekkers is eigenares van het bedrijf Kooplust in Brabant waarmee zij al elf jaar advies geeft aan lokale winkeliers hoe zij meer klanten kunnen trekken en meer producten kunnen verkopen. Foto: Jamie de Leeuw Fotografie

Zelfstandige winkeliers in de spotlights
tijdens Week van de Stenen Winkel

ACHTERHOEK - Naar verwachting zo’n 4.000 fysieke winkels in Nederland en Vlaanderen doen van 8 tot en met 14 mei mee aan de Week van de Stenen Winkel. Hierbij zitten tientallen winkels in de Achterhoek. Doel van deze actieweek is de zelfstandige winkelier in het zonnetje zetten, de consument laten zien hoe prettig én belangrijk het is in een ‘stenen winkel’ te shoppen en welke meerwaarde dit biedt.

Door Rudi Hofman

In America en Engeland heb je Small Business Saturday en België kent het Weekend van de Klant. Waarom hebben we niet zoiets in Nederland? Deze vraag zoemde bij retailspecialist Marian Bekkers al jaren in haar achterhoofd. Begin 2022, ten tijde van de laatste lockdown, besloot zij hier werk van te maken. “Ik wilde echt iets gaan doen om zelfstandige winkeliers een flinke boost te geven. 

Samen met een aantal andere retailexperts organiseerde Bekkers in mei ‘22 de eerste Week van de Stenen Winkel. Nu staat de tweede editie voor de deur. “We zijn het evenement gestart met de intentie om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Vorig jaar hebben we ruim 3.000 deelnemende winkels gehad en onder de aandacht gebracht hoe belangrijk het is om bij de lokale winkel te gaan shoppen.”

Bekkers vervolgt: “Achteraf hebben we de deelnemers om feedback gevraagd. Daarvan kregen we terug dat zij een ontzettend leuke week hadden beleefd en dat ze met consumenten heel mooie gesprekken hadden gevoerd over het belang van lokaal winkelen. Velen gaven ook aan dat er meer klanten naar hun winkel waren gekomen en zeiden dat ze een mooie omzet hadden gerealiseerd.”

Promopakket
Meedoen aan de Week van de Stenen Winkel is gratis. Deelnemende winkeliers krijgen een digitaal promopakket waarin afbeeldingen zitten die ze kunnen gebruiken voor hun sociale mediakanalen of nieuwsbrief. Er zit ook drukwerkmateriaal bij waarmee ze bijvoorbeeld een stoepbord of poster kunnen laten drukken. Daarnaast krijgen winkeliers toegang tot een online lesplatform. Retailexperts geven hierop trainingen over onderwerpen als: hoe zet je sociale media in, hoe richt je je winkelvoer in en hoe onderscheid je je van de concurrentie.

“Het evenement is vooral bedoeld om een steentje bij te dragen aan de winkelstraat in Nederland en België. We willen ervoor zorgen dat lokale winkels in deze week in de spotlights komen te staan. Ook voor de leefbaarheid van met name kleinere plaatsen is het belangrijk dat er voldoende winkels overblijven waar consumenten naartoe kunnen gaan en om een leuk centrum te behouden”, zegt Bekkers.

Advies op maat
Wat is de meerwaarde van een fysieke winkel ten opzichte van een willekeurige webshop? Bekkers: "Ik denk dat er twee grote voordelen zijn. In een winkel staat een ondernemer die al een bepaalde selectie van de beste producten heeft gemaakt. En als je ernaartoe gaat, krijg je ook advies op maat over welk product het beste bij jou past. Dat is iets wat je nergens zo goed kunt krijgen als in een fysieke winkel.”

Cadeautjes en prijzen
Klanten mogen zich in de actieweek bij de deelnemende winkeliers onder meer verheugen op leuke cadeautjes en verlotingen van mooie prijzen. Op de vraag wat consumenten zelf kunnen doen om van de Week van de Stenen Winkel een succes te maken, heeft de initiatiefneemster een pasklaar antwoord: “Eén keer extra naar de lokale winkel gaan in die week. Er zijn ook allerlei andere manieren om fysieke winkels te steunen. Door bijvoorbeeld op de sociale media een keer extra een bericht van ze te liken of te delen. Dat helpt de winkeliers om in het zicht van andere klanten te komen.”

Zichtbaarheid
Dat de fysieke winkel toekomst heeft, daarvan is Marian Bekkers overtuigd. Volgens haar hebben we immers allemaal nog steeds de behoefte om elkaar te zien en te spreken ‘en in een fysieke winkel worden de zintuigen nog gestimuleerd’. Een winkelier moet zich wel veel meer dan vroeger inspannen om letterlijk en figuurlijk zichtbaar te blijven voor klanten. Dit kan via de sociale media, nieuwsbrieven, email en deelname aan de Week van de Stenen Winkel, maar bijvoorbeeld ook door de winkel aantrekkelijk in te richten, leuke acties te bedenken en door workshops aan te bieden.

Kijk voor meer informatie over en/of aanmelding voor de Week van de Stenen Winkel op: https://weekvandestenenwinkel.com

Naar verwachting zo’n 4.000 fysieke winkels in Nederland en Vlaanderen doen van 8 tot en met 14 mei mee aan de Week van de Stenen Winkel. Foto: Week van de Stenen Winkel