De jongeren druk in actie met het decor. Foto: PR TOEP

De jongeren druk in actie met het decor. Foto: PR TOEP

TOEP

Jongerentak TOEP speelt volwassenstuk ‘Actie op de redactie’

Maatschappij

‘Het is een mooi stuk voor hen om te spelen’

Door Henri Walterbos

WINTERSWIJK - Speelde de jongerentak van Toneelvereniging TOEP uit Kotten 5 jaar geleden het stuk ‘Hotel de Botel’, zaterdag 13 mei staan de jonge toneelspelers in het eigen clubgebouw op het toneel in het eigentijdse stuk ‘Actie op de redactie.’ “Wij hebben een groep van 15 jeugdleden, hoofdzakelijk meiden, maar ook wel enkele jongens. Jongeren melden zich bij ons aan als lid omdat bijvoorbeeld ouders lid zijn, maar ook als vriendin van een lid. Dat is wel typerend voor onze vereniging.”

Aan het woord Willem Naaijkens, voorzitter van TOEP. Er zijn meisjes van 13 en 14 jaar die nu voor het eerst meedoen. In totaal drie debutanten, vijf jongeren die al vaker hebben gespeeld. Het stuk gaat over een roddelblad, vol persiflages uit dat wereldje, geschreven door Henk Roede. Het roddelblad ‘Wie kent wie’ wordt in haar voortbestaan bedreigd. De redactie zet alles op alles om het blad te redden. Dan verdwijnt er opeens een lijk.
Naaijkens: “Het is een seniorenstuk, een blijspel, gespeeld door jongeren, die dus volwassenen spelen. Best wel spannend voor ze. Op deze manier krijgen ze de kans om door te schuiven naar het seniorentoneel. Het is een mooi stuk voor hen om te spelen. Denk aan een modeblad, roddelblad. Daar kan iedereen zich wel in vinden. Voor ouderen is het ook leuk om te zien, hoe jongeren dat doen; een volwassenenstuk, neergezet door jongeren. Tekststukken zijn soms best wel lang maar ze kennen het allemaal. Ze gaan er helemaal voor, doen super hun best. Ze hebben er allemaal heel veel plezier in. In de meivakantie, waren ze druk aan het schilderen van decors, posters aan het rondbrengen en rondhangen. De oudere leden doen grim, licht. Zij vinden het hartstikke leuk want ook zij zijn ooit zo begonnen.”

Progressie
Naaijkens ziet duidelijk progressie bij de jongeren. “Het verschil met 5 jaar terug is, toen ze tussen de 10 en 14 jaar waren, is dat ze naast 5 jaar ouder, meer ervaring hebben. Zij willen gewoon graag en hebben ook talent. Het leuke is ook dat ze nu ook zelf dingen willen bepalen, zoals zelf decor helpen maken. Ze geven het aan als ze het ergens niet mee eens zijn. Ook vinden ze wat van de aankleding en de kostuums. Die ruimte geven we ze graag, anders zijn ze weg.” Het stuk wordt geregisseerd door Jolanda Roerdinkholder en Anita Roerdinkholder – Rauwerdink.

“Je maakt leuke dingen mee, maar het gaat heel goed”, laat Naaijkens zichtbaar blij weten. “De jongeren gaan steeds over drempels heen. Een grote drempel voor jongeren is toneelspelen, jezelf te durven presenteren aan het publiek. Je speelt nog niet eens jezelf maar een typetje. Daar moet je jezelf dan ook nog in verplaatsen. Vanaf januari zijn we aan het repeteren, één keer in de week, soms twee keer. Het is een hele grote uitdaging. Sommigen spelen iemand van 20 of 30 jaar ouder.” 

Ondanks dat TOEP 80 leden kent, waarvan 40 actieve leden, ziet Naaijkens in de toekomst ook wel samenwerkingsverbanden zitten. “Met het Komrijtoneel bijvoorbeeld. Over en weer hebben we nu al wel eens spullen van elkaar nodig.”

‘Actie op de redactie’ wordt zaterdag 13 mei om 20.00 uur gespeeld in verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten. De entree is een vrije gift. “We willen graag laten zien wat TOEP biedt aan de jeugdleden, hopen dat opa’s, oma’s, broertjes en zusjes in grote getalen komen kijken.”

Afbeelding