Anita Jansen (l), Robert Berg en Marina Berg, voor het SKB, zijn er helemaal klaar voor. Foto: Han van de Laar

Anita Jansen (l), Robert Berg en Marina Berg, voor het SKB, zijn er helemaal klaar voor. Foto: Han van de Laar

Zevende editie Roparun op 27 mei ook weer door Winterswijk

Sport

‘Giften doneren en sponseren kan nog altijd’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - In het Pinksterweekend, eind mei, vindt de zevende editie van de Roparun plaats. Robert Berg, sinds dit voorjaar secretaris van het team 100%Running Winterswijk met als rugnummer 237, is tevens de captain van het team. Marina Berg maakt haar debuut en is één van de fietsers. Ook Anita Jansen doet voor het eerst mee en is één van de acht lopers die deelneemt aan dit evenement.

Estafetteloop
Aanvankelijk was Roparun een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Door de toegenomen populariteit werd er ook vanuit Hamburg vertrokken. Na corona, nu voor de tweede keer, vanaf vliegbasis Twente. Robert: “Dat we weer vanaf Twente vertrekken, heeft te maken met de organisatie. Er waren veel wisselingen in het landelijke bestuur, vandaar dat er nogmaals voor Twente is gekozen. Het draaiboek lag al klaar. Voordeel is dat de 170 teams, die uit lopers, fietsers en verzorgers bestaan, ook weer door Winterswijk komen!”

Meet en greet
We komen eerst door Meddo, helaas is daar dit jaar geen georganiseerde doorkomst. Vervolgens lopen en fietsen de deelnemers via de hoofdingang van het SKB naar Inloophuis Oriolus om daar vandaan het SKB weer te verlaten. De Morgenzonweg vormt een lang lint van feestelijkheden en van daaruit loopt men naar het centrum. Rond 16.30 uur zal team 237 arriveren in Winterswijk. Een meet en greet voor de families, vrienden en bekenden vindt bij Blend61 op het Willinksplein plaats. Daaropvolgend wordt er ook over het bordes van het oude Raadhuis gelopen waar burgemeester Bengevoord de teams welkom heet. Tevens is er de mogelijkheid tot ontspanning bij terras ‘De Burgermeester’ in het Vrijheidspark. Ook daar vindt voor de deelnemers en toeschouwers een feestelijk programma plaats dat de hele avond doorgaat, want tot laat komen daar de lopers van diverse teams voorbij. Vervolgens gaat het via de Corleseweg richting Lichtenvoorde en zo verder naar Arnhem, Eindhoven, Bergen op Zoom en dan richting Rotterdam. Daar hergroeperen alle teams zich en worden deze na zo’n 48 uur en 550 km hardlopen feestelijk onthaald op de Coolsingel.

Hecht team
Anita Jansen: “Dit is mijn debuut. Iedereen kent wel iemand met kanker, ik ben in een paar jaar tijd mijn beide schoonouders verloren. Dat was voor mij één van de redenen om mee te doen. Meestal doe ik mee aan toertochten, zoals de Alpe d’HuZes, maar deze keer ben ik loper.” Marina Berg: “Normaal gesproken ben ik degene die juist veel loopt, maar nu wil ik graag fietsen, alhoewel dat in het tempo van de lopers ook wel een uitdaging is. Je kunt niet in je eigen tempo fietsen, maar ik vind het fijn om mee te doen voor het goede doel.” Robert Berg: “Voorgaande jaren was ik fietser, maar nu ben ik meer het manusje van alles. Ik spring overal bij. Het is een hecht team. We hebben elkaar dit voorjaar als team al meerdere malen ontmoet. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in.”

Aanvragen
Roparun is een sponsorloop. Er zijn bedrijven en particulieren die jaarlijks een bijdrage geven aan het team of aan de individuele deelnemers. Het landelijke motto is ‘Leven toevoegen aan de dagen waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. In de aanloop naar de run zijn er al de nodige evenementen in Winterswijk georganiseerd, van wandelingen tot een wijnproeverij. Bedrijven zijn -wederom- benaderd om te sponsoren, onder andere de shirts, busjes, benodigdheden voor het bivak en een groot transportbedrijf zorgt voor een vrachtwagen die omgetoverd wordt tot rijdend hotel. Robert: “Het geld gaat rechtsreeks naar de landelijke organisatie. Instellingen die zich bezighouden met zorg voor kankerpatiënten kunnen een aanvraag indienen voor projecten of hulpmiddelen. Zo is er voorgaande jaren door het Inloophuis Oriolus geld aangevraagd, evenals door de afdeling Oncologie van het SKB, Hospicegroep De Lelie en ook het Hof van Kairos. Wij hopen dit jaar weer tussen de 25.000 en 30.000 euro op te halen.”

Meer informatie: www.roparun.nl of www.100runningwinterswijk.nl.
Op Facebook 100procentrunningwinterswijk wordt de loop van het team live gevolgd.